22/05/2024

Σύμπραξη της Mi5 και του FBI εναντίον της Κίνας

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας

 

Στην πρώτη κοινή ομιλία των αρχηγών της βρετανικής αντικατασκοπείας MI5 και του αμερικανικού FBI που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο πριν από μερικές ημέρες, οι υπηρεσίες στόχευσαν από κοινού κατά της Κίνας.

Στο Thames House, τα κεντρικά γραφεία της MI5, ο Ken McCallum (MI5) και ο Christopher Wray (FBI) μίλησαν σε επιχειρήσεις και ακαδημαϊκούς για το άνευ προηγουμένου επίπεδο κατασκοπευτικής δραστηριότητας της Κίνας.

«Το Πεκίνο ασκεί κρυφά πίεση σε όλο τον κόσμο. Μπορεί να φαίνεται αόριστο ως εικόνα. Αλλά είναι πραγματικό και είναι επείγον ζήτημα. Πρέπει να δράσουμε αμέσως», τόνισε ο επικεφαλής της MI5 Ken McCallum.

Σύμφωνα με τον McCallum, η κινεζική κατασκοπεία έχει μια «λεπτή, υπομονετική προσέγγιση» και πολλοί πράκτορες του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι Δυτικοί.

Σήμερα, ο αριθμός των ερευνών για ύπαρξη δράσεων από κινεζικές κατασκοπευτικές δραστηριότητες στην MI5 έχει αυξηθεί επτά φορές σε σύγκριση με το 2018.

Ο επικεφαλής του FBI Christopher Wray υπογράμμισε την κλίμακα των επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο από την Κίνα, που πραγματοποιούνται προς το συμφέρον του στρατού και της βιομηχανίας της.

«Όταν έχεις να κάνεις με μια κινεζική εταιρεία, έχεις να κάνεις με το ΚΚΚ και τon Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της χώρας. Να το έχετε υπόψη σας», είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Και συνέχισε: η προσπάθεια της Κίνας να «απομονώσει» τις κυρώσεις είναι ένας υπαινιγμός της ετοιμότητας του Πεκίνου να ξεκινήσει μια επιχείρηση κατά της Ταϊβάν που θα ήταν «η χειρότερη επιχειρηματική καταστροφή όπου και οι δυτικές επενδύσεις σε υποδομές και άλλα περιουσιακά στοιχεία στην Κίνα θα μείνουν όμηροι»

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ πως η Κίνα ποτέ δεν έφυγε από το κάδρο υπόπτων για πολλές πράξεις κατασκοπείας ειδικά σε νέες τεχνολογίες που αντιγράφει κατά κόρον. Η σύμπραξη πάντως των Μυστικών Υπηρεσιών ΗΠΑ και Βρετανίας αποτελεί κομμάτι της FVEY ή Five Eyes μιας συμμαχία πληροφοριών που περιλαμβάνει την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως έχει γίνει γνωστό, εδώ και ένα χρόνο περίπου μια ομάδα εργασίας πρώην Αμερικανών μυστικών πρακτόρων πρότεινε τη δημιουργία ενός κοινού cloud server για τη συμμαχία των πέντε χωρών όπου θα αποθηκεύονται δεδομένα που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν απ΄όλους σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθούν οι απειλές στο χώρο της τεχνολογίας.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024