18/01/2025

Stratfor: Τα ανοικτά μέτωπα της ΕΕ σε ενέργεια, πόλεμο και Brexit

1477155-stratfor_930

Ο υψηλός πληθωρισμός, οι διαταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, η γεωπολιτική αβεβαιότητα και οι αυξήσεις επιτοκίων θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη στην Ευρώπη, όπου είναι πιθανόν να υπάρξουν βραχύβιες υφέσεις παρά τις επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές και τον αυξημένο τουρισμό.

Ο συνδυασμός των υψηλών τιμών ενέργειας και τροφίμων, των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και της αβεβαιότητας αναφορικά με την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία θα επιβραδύνουν την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

Σε χώρες όπου η ανάπτυξη ήταν ιδιαίτερα χαμηλή κατά τα πρώτα δυο τρίμηνα (όπως στην Ιταλία και στη Γαλλία), είναι πιθανόν να υπάρξει μια βραχύβια ύφεση. Για να περιοριστεί ο πληθωρισμός, η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια καθώς συνεχίζει να περιορίζει σταδιακά το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, κάτι που θα επιβραδύνει περαιτέρω την ανάπτυξη ενώ επίσης θα δημιουργήσει υψηλότερα κόστη δανεισμού για τα κράτη, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Οι εθνικές κυβερνήσεις θα κρατήσουν σε υψηλό επίπεδο τις δημοσιονομικές δαπάνες για να τονώσουν την κατανάλωση, ενώ η θερινή περίοδος θα φέρει προσωρινή ανακούφιση στις οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό (ιδιαίτερα στην Μεσογειακή Ευρώπη) καθώς η άφιξη τουριστών θα δώσει ώθηση στην κατανάλωση και θα δημιουργήσει προσωρινές θέσεις εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών. Αυτές οι εξελίξεις θα μετριάσουν, αλλά πιθανότατα δεν θα αντιστρέψουν, την τάση της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες ενεργειακής διαφοροποίησης

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα αυξήσουν τις προσπάθειές τους για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια, αλλά το εμπάργκο στο φυσικό αέριο είναι απίθανο λόγω της μεγάλης οικονομικής επίπτωσης στην Ευρώπη.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες (με εξαίρεση την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Τσεχία και τη Βουλγαρία λόγω της μεγαλύτερης εξάρτησής τους) θα επιβάλλουν την απαγόρευση της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, που θα τις αναγκάσει να αναζητήσουν εναλλακτικούς προμηθευτές, σε ορισμένες περιπτώσεις με υψηλότερο κόστος. Αυτό θα κρατήσει τις τιμές ενέργειας υψηλά για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει από τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τη διαφοροποίησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο, και οι περισσότερες χώρες θα αναζητήσουν συμφωνίες υγροποιημένου φυσικού αερίου με προμηθευτές εκτός Ευρώπης. Μια πανευρωπαϊκή απαγόρευση του ρωσικού φυσικού αερίου, όμως, είναι απίθανη κατά τη διάρκεια του τριμήνου, λόγω της αντίθεσης μεγάλων κρατών-μελών της ΕΕ, όπως η Ιταλία και η Γερμανία, που ανησυχούν για το υψηλό οικονομικό κόστος ενός εμπάργκο.

Εν τούτοις, η Ρωσία θα μπορούσε να μειώσει ή ακόμα και να κόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου για επιπλέον πελάτες της ΕΕ στο πλαίσιο των τακτικών πίεσης που ασκεί κατά του μπλοκ, κάτι που θα απειλούσε την οικονομική δραστηριότητα και θα τους ανάγκαζε να αναζητήσουν εναλλακτικούς προμηθευτές. Η ενεργειακή πολιτική της Κομισιόν θα δείξει αντιφάσεις: ενώ οι Βρυξέλλες θα προωθήσουν σχέδια για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών στόχων για το 2030 και 2050, θα μπορούσαν επίσης να πουλήσουν επιπλέον άδειες εκπομπών ρύπων σε εταιρείες για να αποκτήσουν επιπλέον κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν την ενεργειακή διαφοροποίηση από τη Ρωσία.

 

Η επίπτωση του πολέμου της Ουκρανίας στο βόρεια και ανατολική Ευρώπη

Οι γενικές εκλογές της Σουηδίας δεν θα αλλάξουν τη διαδικασία ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επιταχύνει την επαναπροσέγγιση μεταξύ της Πολωνίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα αποτρέψει την κατάρρευση της κυβέρνησης της Ρουμανίας.

Οι γενικές εκλογές της Σουηδίας στις 11 Σεπτεμβρίου δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την ώθηση της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, επειδή τα περισσότερα πολιτικά κόμματα υποστηρίζουν την ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία και ο νικητής των εκλογών θα διατηρήσει την αίτηση ένταξης της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ.

πηγή: Euro2day.gr

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Don`t copy text!