23/04/2024

Η σημασία των Ελλήνων της Διασποράς

της Δρ Άννας Κωνσταντινίδου*

Ιστορικός- Διεθνολόγος   

 

Σήμερα το jpost έχει άρθρο: όταν ένας πολιτικά αδύναμος πρόεδρος των ΗΠΑ συναντά ένα μεταβατικό πρωθυπουργό (ενν.τον Λάπιντ).Ο τίτλος του άρθρου που δεν χρειάζεται καν κάποιος να το διαβάσει επισταμένα, θα μου επιτραπεί η φράση «τα λέει όλα».

Και όπως έχουμε πει τις τελευταίες ημέρες στην αρθρογραφία μας, το ζήτημα είναι ότι ο Μπάιντεν κλονίζεται εσωκομματικά με αφορμή ή -γιατί όχι- και με αιτία το χαμαιλεοντισμό που επιδεικνύει στα ελληνοτουρκικά, έχοντας σημείο τριβής με τους Γερουσιαστές τού κόμματός του, την πώληση βαρέως, αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία.

Το νομοθετικό όργανο της Αμερικανικής Πολιτείας στέκεται σθεναρά απέναντι σε οποιαδήποτε θετική απόφαση το τουρκικό κράτος να αποκτήσει αναβαθμισμένο σύστημα στα πολεμικά αεροσκάφη του.

Όλη αυτή η κατάσταση αναμφισβήτητα βολεύει την ελληνική πλευρά, ωστόσο είναι μία βραχύβια συνθήκη που πρέπει ως Κράτος να την εκμεταλλευτούμε και να αναδιαμορφώσουμε τη Διπλωματία μας, κάνοντας αισθητό σε όλους τους τόνους και οργανώνοντας τους κατάλληλους σχεδιαστικούς μηχανισμούς γύρω από αυτό, ότι με την Τουρκία δεν έχουμε συνοριακές διαφορές, αλλά πρόβλημα Αρχής, ότι το γειτονικό κράτος δεν σέβεται τα νομικά κείμενα του Διεθνούς Δικαίου. Και σημειώνω ότι είναι μία βραχύβια συνθήκη, καθώς η στάση αυτή όχι μόνο των Αμερικανών, αλλά της Διεθνούς Κοινότητας αφορά το πρόσωπο, Ταγίπ Ερντογάν.

Κάνουμε ένα λάθος ως Κράτος. Επαναπαυόμαστε στην οποιαδήποτε δήλωση άλλου (συμμαχικού, εταιρικού) Κράτους εναντίον της Τουρκίας χωρίς να ενσκήψουμε στο περιεχόμενο της δήλωσης. Προχθές στην εφημερίδα «Το Βήμα» έδωσε συνέντευξη μία πολιτική προσωπικότητα των ΗΠΑ που αναμφισβήτητα στέκεται δίπλα στις θέσεις της ελληνικής πλευράς, ο Μάικ Πομπέο. Όμως στη δήλωσή του ανέφερε συνοριακές διαφορές. Χθες, το State Department έβγαλε ανακοίνωση για το χάρτη Μπαχτσελί, αναφέροντας ότι δεν αμφισβητείται η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και ότι οι δύο χώρες πρέπει να λύσουν με διπλωματικό τρόπο τις διαφορές τους.

Τόσο η συνέντευξη Πομπέο όσο και η νέα ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ με μία πρώτη ματιά στέκονται δίπλα στα ελληνικά Δίκαια. Όμως με μία δεύτερη ματιά, αναφέροντας τις φράσεις συνοριακές διαφορές και διαφορές, είναι σαν να αναγνωρίζουν ότι οι δύο χώρες φέρουν μεταξύ τους ένα πλήθος προβλημάτων, κι όχι το ζήτημα αυτό που απορρέει από το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η Ελλάδα οφείλει ως Κράτος οποιαδήποτε δήλωση, ακόμα και με θετικό -φαινομενικά- πρόσημο να την «προσβάλλει», καθώς επί της ουσίας ρίχνει λάδι στη φωτιά και συναινεί σε παράνομες αξιώσεις που αντιβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο. Στη Νομική Επιστήμη η ερμηνεία του Νόμου είναι αυτή που δημιουργεί το Δίκαιο. Έτσι από μέρους μας, η ερμηνεία και η προσβολή της οποιαδήποτε «ανυπόστατης» σε νομικά ερείσματα (Διεθνούς Δικαίου) δήλωσης που γίνεται από τον οποιοδήποτε σύμμαχο και εταίρο, καθίστανται οι τρόποι που πρέπει να υιοθετήσουμε αρχικά ως Κράτος, ώστε διπλωματικά να κόβουμε σταδιακά τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας που ονομάζεται Τουρκία.

Η Ελλάδα αυτήν την στιγμή έχει εξασφαλίσει κάτι πολύ σημαντικό, ότι η πλειονότητα του αμερικανικού Κογκρέσου -στην πραγματικότητα – έχει γυρίσει την πλάτη στον αναθεωρητισμό, ενδεχομένως το καμπανάκι στην Ουκρανία να αποτέλεσε ισχυρό κίνητρο, κυρίως για τους Δημοκρατικούς Γερουσιαστές. Φυσικά, το λέμε και θα το ξαναλέμε, η Ελληνική Παροικία μας στις ΗΠΑ, όπως άλλωστε όλη η Ελληνική Διασπορά όπου γης, είναι το μεγαλύτερο, διπλωματικό πλεονέκτημα της Ελλάδας.

Η Ελλάδα επιβίωσε διαχρονικά λόγω της Διασποράς της!!!! Αυτό οφείλει να το κατανοήσει ο Νεοέλληνας. Αν δεν είχαμε την Ελληνική Διασπορά ούτε η Επανάσταση κατά του οθωμανικού ζυγού θα γινόταν, ούτε θα οργανωνόμασταν σε Κράτος, ούτε θα είχαμε τη νικηφόρα κατάληξη στους Βαλκανικούς Πολέμους (γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε τους εθνικούς ευεργέτες μας που αγόρασαν αμυντικό εξοπλισμό). Η Ελληνική Διασπορά έχει την ισχύ της Εβραϊκής Διασποράς (αλλά και της Αρμενικής).

Σήμερα, σε μία καμπή της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας για άλλη μία φορά, η Παροικία μας στην Αμερική αποδεικνύεται ως το ισχυρό διπλωματικό μας μέσο. Συγχρόνως δε, δεν πρέπει να ξεχνάμε και αντίθετα οφείλουμε να το αναδείξουμε, τη σθεναρή στάση της εβραϊκής, αμερικανικής Κοινότητας υπέρ των ελληνικών δικαίων, μία συνθήκη που αποδεικνύει ότι Ελλάδα και Ισραήλ συνεργάζονται στενά σε μια νέα Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση.

Τέλος, οφείλουμε να αναφέρουμε που αποτελεί αναμφισβήτητα, ιδιαίτερα θετικό πρόσημο για όλη τη διπλωματική προσπάθεια που γίνεται από μέρους του Ελληνικού Κράτους, κατά την επίσκεψη που τη δεδομένη στιγμή διεξάγεται από τον Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ στις ΗΠΑ, ο επικεφαλής των ΕΔ της χώρας μας, επισκεπτόμενος οργανώσεις της Ελληνικής Ομογένειας αναδεικνύει τρία τινά:

α. την αλυσίδα των άρρηκτων δεσμών, Ελληνικού Κράτους και Ελληνικής Διασποράς (μία συνθήκη που αποκτά προστιθέμενη αξία, αφού η «δήλωση» των ισχυρών δεσμών ανάμεσα στον Ελληνισμό δεν έγινε από κάποιο πολιτικό αξιωματούχο, αλλά από τον επικεφαλής του Θεσμού των εθνικών ΕΔ),
β. μπορεί ο Θεσμός των ΕΔ να αφορά την Πολιτεία ενός κυρίαρχου Κράτους, ωστόσο το μήνυμα που δίνεται, είναι ότι η Ελληνική Διασπορά σάρκα από τη σάρκα της Ελλάδας θα έχει θεματοφύλακα το Ελληνικό Κράτος, όποτε το χρειαστεί (και φυσικά το μήνυμα πηγαίνει σε οποιοδήποτε αναθεωρητικό κράτος που θα διακυβεύσει τα συμφέροντα του Ελληνισμού),
γ. στη Συντεταγμένη Πολιτεία ενός Κράτους οι Θεσμοί είναι επιβεβλημένο να μην είναι αποστειρωμένοι μόνο στο θεσμικό ρόλο που έχουν, αλλά αντίθετα να συμβάλλουν στην προαγωγή του δημοσίου και εθνικού συμφέροντος με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο μπορούν, έτσι άλλωστε όπως τη δικαιοδοσία αυτή τους την παρέχει το Σύνταγμα.

 

*Η Δρ Άννα Κωνσταντινίδου είναι Ιστορικός- Διεθνολόγος, Μέλος και Εξωτερική Συνεργάτιδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ), Εξωτερική Συνεργάτιδα Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ)

 

Πηγή Κεντρικής Φωτογραφίας: https://www.greece10best.com/usa-greek-cities/

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024