14/07/2024

Τί αποκόμισε τελικά η Τουρκία από την Τεχεράνη;

της Δρ Άννας Κωνσταντινίδου*
Ιστορικός- Διεθνολόγος


Πριν 2 μέρες διεξήχθη στην Τεχεράνη η συνάντηση των Προέδρων Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας. Αυτό που θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε με το παρόν άρθρο, είναι αν η Σύνοδος είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα για την Τουρκία. Φράσεις και γεγονότα κλειδιά που θα μας βοηθήσουν σε αυτό: αντιδυτική συμμαχία, συνέντευξη τύπου του Ερντογάν στην Άγκυρα μετά την επιστροφή του από την ιρανική πρωτεύουσα, στάση Ρώσων και Ιρανών για πιθανή τουρκική, στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Να τονίσουμε, ότι πριν λίγες μέρες ενόψει της συνάντησης Πούτιν, Ραϊσί και Ερντογάν είχαμε γράψει σχετικό άρθρο για το τι μπορούσαμε να αναμένουμε από τη συνάντηση.

Και πάμε να δούμε διεξοδικά τις φράσεις και τα γεγονότα κλειδιά.

Α. Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro χαρακτήρισε τη Σύνοδο αυτή ως μία αντιδυτική συμμαχία που ο μόνος από τους αυταρχικούς ηγέτες που έλειπε, ήταν ο Κινέζος. Η ίδια η εφημερίδα αναγνώρισε, ότι παρά τη συγκεκριμένη συνάντηση, ήταν άτεγκτη η στάση της Ρωσίας και του Ιράν για μία νέα στρατιωτική επέμβαση των Τούρκων στη Συρία, γιατί κάτι τέτοιο θα έπληττε τον Άσαντ.

Αρχικά, ας μην ξεχνάμε την τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν με Ερντογάν, την οποία επιδίωξε ο τελευταίος το περασμένο Σαββατοκύριακο,προκειμένου να αγοράσει γαλλοϊταλικό, αντιαεροπορικό σύστημα. Ωστόσο και μόνο που η εφημερίδα Le Figaro, η οποία πρόσκειται στο δεξιό χώρο, αλλά με εμφανή σημάδια στήριξης στο Μακρόν, έβαλε απροκάλυπτα τον Ερντογάν στους αυταρχικούς ηγέτες και ότι επικουρεί σε μία αντιδυτική συμμαχία, παρόλο που το κράτος του είναι μέλος σε Δυτική, στρατιωτική Συμμαχία, το γεγονός αυτό από μόνο του φανερώνει τα εξής τινά:

α. ακόμα και ο Γάλλος πρόεδρος να θέλει να επιδείξει ένα εξισορροπιστικό πρόσωπο, η δεξιά και ακραία δεξιά πτέρυγα του εθνικού του Κοινοβουλίου (και κυρίως οι γκωλονιστές στους οποίους επενδύει) δεν θα τον αφήσουν να το πράξει,

β. πέρα από την αντιτουρκική στάση της Γαλλίας, που δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, αλλά μία συνθήκη που μέσα από την αρθρογραφία μας έχουμε εξηγήσει πού οφείλεται, βλέπουμε ότι σταδιακά διαμορφώνεται η πεποίθηση στα μέλη του ΝΑΤΟ ότι η Τουρκία είναι άκρως παράταιρο μέλος που δεν συμβαδίζει με τις αρχές του. Είναι πολύ στοχευμένος ο όρος των Γάλλων, αντιδυτική συμμαχία, που εκ των πραγμάτων υπονοεί ότι η Τουρκία διακυβεύει τη νατοϊκή συμμαχία. Φυσικά στις 28-30 Ιουνίου είχαμε στη Μαδρίτη τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και δεν είδαμε καμία ουσιαστική αναμόρφωση στον καταστατικό σχεδιασμό του, ώστε να συμβαδίζει με τις προκλήσεις των καιρών. Όμως αυτό που αναδεικνύεται «στο τέλος της ημέρας» και σε σχέση τόσο με τη Σύνοδο της Τζέντας όσο και τη προχθεσινή Σύνοδο της Τεχεράνης, η Τουρκία χρησιμοποιείται απλά και προς το παρόν (γιατί οι Άραβες είναι το παν στη νέα Διπλωματία) ως το παιχνίδι Δύσης και Ρωσίας, χωρίς κάτι περισσότερο.

γ. Επίσης, στο ότι η γαλλική εφημερίδα ανέφερε ότι από τους αυταρχικούς ηγέτες έλειπε μόνο ο Κινέζος, δεν μπορούμε παρά μόνο τη συγκεκριμένη δήλωση να τη δούμε ως ένα επικοινωνιακό τρικ, καθώς η Κίνα ουσιαστικά δεν έχει ευθεία θέση με το ουκρανικό, επίσης ας μην ξεχνάμε ότι η Γαλλία θέλει να πιέσει πολύ τις εξελίξεις στην περιοχή, προκειμένου να πάρει την πρωτοκαθεδρία των κινήσεων έναντι των ΗΠΑ. Η Γαλλία ποτέ δεν είδε την Κίνα ως εχθρό, αλλά αντίθετα το 2017, μετά την ψήφιση του CAATSA στις ΗΠΑ και την αποχώρηση της Αμερικής από τις μεγάλες οικονομικές Συμφωνίες, ο Μακρόν ένα χρόνο αργότερα επισκεφθηκε το Πεκίνο και υπέγραψε μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές και εμπορικές συνθήκες μαζί του.

δ. Στο πόσο επιτυχημένη (και η λέξη επιτυχημένη αναφέρεται με ειρωνικό ύφος) ήταν η τριμελής συνάντηση στην Τεχεράνη για την Τουρκία, φάνηκε στη συνέντευξη τύπου που έδωσε ο ίδιος ο Ερντογάν στην Άγκυρα, στην οποία, και είναι ίσως η μοναδική φορά σε συνάντηση Ρώσου και Τούρκου Προέδρων που δεν γίνεται και δεν υφίσταται η πρόθεση να συζητηθεί η πώληση και αγορά, αντίστοιχα οπλικών συστημάτων, αποδεικνύοντας δε και δύο τινά: α. Ότι ο Ρώσος είναι πάρα πολύ προσεκτικός πλέον απέναντι στις αντιδράσεις του προς τη Δύση, και φυσικά το μέσο “αναφορά για πώληση οπλισμού προς την Τουρκία” θα το χρησιμοποιήσει αν δεν πιάσει ο “εκβιασμός” με τα ενεργειακά, β. Παρά το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει την πώληση των F16 στην Τουρκία, μία δήλωση για εσωτερική κατανάλωση, εντούτοις αποδεικνύεται ότι η χώρα του έχει χάσει το έρεισμα του αμερικανικού Κογκρέσου. Και εννοείται ότι η εκ νέου επίθεση στην Ελλάδα δείχνει ότι ο Ερντογάν κάθε άλλο παρά πήρε αυτό που στόχευε από τη συγκεκριμένη Σύνοδο κι άλλωστε το ανέφερε και ο ίδιος στις συνομιλίες του με τον Πούτιν και Ραϊσί δεν αρκεί μόνο η συμπαράσταση στα λόγια, αλλά και με έργα. Και να πούμε και κάτι, ότι αν η Σύνοδος της Τεχεράνης ήταν πετυχημένη για τον Τούρκο πρόεδρο, χθες στη μέρα μνήμης του Ελληνισμού, θα είχε οργανώσει ολόκληρη φιέστα, παρουσιάζοντας μια Τουρκία που χαίρει εκτιμήσεως και φόβου Δυτικών και Ανατολικών (ας ανατρέξουμε στις περσινές φιέστες στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου). Ο Ερντογάν, αναμφισβήτητα, είναι στριμωγμένος γιατί δεν του βγήκαν όπως τα υπολόγιζε, και τη χαλάστρα την έκαναν οι Άραβες και η σημασία που φέρουν για Ανατολή (ακόμα και κυρίως για το Ιράν) και Δύση.

ε. Το Ιράν και η Ρωσία με συμπεριφορά αντίστοιχη των Δυτικών, φυσικά και θα έδειχναν την αντίθεσή τους στην Τρομοκρατία, όμως επίσης όπως ανέφερε και ο ειδησεογραφικός ιστότοπος tehrantimes , η νέα επέμβαση της Τουρκίας στο συριακό έδαφος με τη δικαιολογία να παταχθεί η τρομοκρατία, θα επέφερε πρόβλημα στον Άσαντ. Σε παλαιότερο άρθρο μας αναφέραμε εκτενώς τι σημαίνει ο Άσαντ για το ρόλο, Ιράν και Ρωσία, στην ευρύτερη περιοχή..

Όχι, ο Ερντογάν κάθε άλλο παρά πήρε αυτό που επιδίωκε, ώστε να το χρησιμοποιήσει ως πίεση απέναντι στη Δύση. Όμως αυτό κάθε άλλο παρά σημαίνει, ότι η Ελλάδα πρέπει να επαναπαυτεί. Αντίθετα, και καθώς βλέπει ότι οι γραφειοκράτες τόσο των ΗΠΑ, αλλά το δυστυχέστερο είναι και των Βρυξελλών, καθώς κινούνται σε ενα επίπεδο εξισορρόπησης των κραδασμών, ειδικά όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, οφείλουμε να επενδύσουμε στο να τους κάνουμε να καταλάβουν επιτέλους, και εννοώ τους ενωσιακούς, ότι οτιδήποτε αφορά τον Ελληνισμό σε Ελλάδα και Κύπρο είναι πρώτα και κύρια ζήτημα της ΕΕ.

*Η Δρ Άννα Κωνσταντινίδου είναι Ιστορικός- Διεθνολόγος, Μέλος και Εξωτερική Συνεργάτιδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ), Εξωτερική Συνεργάτιδα Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024