19/03/2024

Η Εξόντωση του Ηγέτη της Αλ Κάιντα: Σημασία, Πιθανή Εκδίκηση και Πιθανός Διάδοχος

Osama bin Laden (L) sits with his adviser and purported successor Ayman al-Zawahiri, an Egyptian linked to the al Qaeda network, during an interview with Pakistani journalist Hamid Mir (not pictured) in an image supplied by the respected Dawn newspaper November 10, 2001. Al Qaedas elusive leader Osama bin Laden was killed in a mansion outside the Pakistani capital Islamabad, U.S. President Barack Obama said on May 1, 2011. REUTERS/Hamid Mir/Editor/Ausaf Newspaper for Daily Dawn (AFGHANISTAN - Tags: POLITICS CONFLICT IMAGES OF THE DAY). (Foto: HO/Scanpix 2011)

Γράφει ο Yoram Schweitzer*

Οι πρώτες πληροφορίες μετά την εξόντωσγ του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Ayman al-Zawahiri στην Καμπούλ:

1. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή αντίληψη σε διάφορες χώρες μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την ικανότητα και την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να εξαλείφουν ανώτερα στελέχη των Σαλαφικών τζιχαντιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων (ISIS και των θυγατρικών τους). Αυτό συμβαίνει, αν και φαινομενικά βρίσκονται στο ραντάρ της κοινής γνώμης στη Δύση, αφού δραστηριοποιούνται κυρίως σε «απομακρυσμένες περιοχές» και δεν έχουν πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις με πολλά θύματα στη Δύση εδώ και πολύ καιρό.

2. Οι Αμερικανοί επέδειξαν την ευφυΐα και την επιχειρησιακή ικανότητα που επέτρεψαν την εξόντωση του Zawahiri, παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και την έλλειψη φυσικής παρουσίας στην περιοχή. Το 2019 στη Συρία, οι Αμερικανοί σκότωσαν τον Abu Bakr al-Baghdadi, τον χαλίφη του Ισλαμικού Κράτους και τον διάδοχό του τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

3. Η εξάλειψη του Zawahiri στην Καμπούλ στο σπίτι του Siraj Haqqani, Υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας στο Αφγανιστάν και μιας από τις κορυφαίες προσωπικότητες των Ταλιμπάν και υποστηρικτές της Αλ Κάιντα, έδειξε σε όλους ότι οι Ταλιμπάν φιλοξένησαν την Αλ Κάιντα και τον ηγέτη της, Zawahiri, σε αντίθεση με τη δέσμευσή της προς τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Συμφωνία της Ντόχα του 2020, η οποία αποτέλεσε τη βάση για την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν ενάμιση χρόνο αργότερα.

4. Υποστηρίχθηκε ότι ο γιος και ο γαμπρός του Haqqani σκοτώθηκαν στην επιχείρηση. Μένει να δούμε αν και πώς θα απαντήσουν οι Ταλιμπάν στην αμερικανική επίθεση στην Καμπούλ, πέρα ​​από την καταδίκη της επίθεσης στο «νομοταγές κυρίαρχο κράτος» και την παραβίαση των διεθνών κανόνων.

5. Ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητα και την επιρροή του διαδόχου του Zawahiri στην οργάνωση και την απάντηση της οργάνωσης στην εξάλειψη του αρχηγού της παραμένουν ανοιχτά. Ο φυσικός υποψήφιος για διάδοχος είναι ο Saif al-Adel, ο κορυφαίος επιχειρησιακός άνθρωπος της οργάνωσης και ο τελευταίος επιζών της παλαιότερης γενιάς ηγετών της Αλ Κάιντα. Ο Αλ-Αντέλ φυλακίστηκε για αρκετά χρόνια στο Ιράν, αφέθηκε ελεύθερος το 2015 και στη συνέχεια έζησε εκεί υπό την προστασία του Ιράν. Δεν είναι σαφές εάν αργότερα μετακόμισε στο Αφγανιστάν ή παρέμεινε κρυμμένος στο Ιράν. Είναι πιθανό ο οργανισμός να προτιμήσει να επιλέξει έναν άλλο βετεράνο διάδοχο για να τον διευθύνει και να αναδιοργανώσει τις τάξεις του. Εάν ο Al-Adel είναι ο επιλεγμένος διάδοχος, μπορεί να οδηγήσει τον οργανισμό σε μεγαλύτερη επιχειρησιακή δραστηριότητα σύμφωνα με το επαγγελματικό και προσωπικό του υπόβαθρο.

6. Στην τρέχουσα αβεβαιότητα γύρω από την ταυτότητα του διαδόχου, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τη μελλοντική κατεύθυνση του οργανισμού. Τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρώσει τις δραστηριότητές της κυρίως σε «απομακρυσμένες χώρες» (Σαχέλ, Αφρική, Νότια και Νοτιοανατολική Ασία). Παρά τη ρητορική ότι οι ΗΠΑ και η Δύση παραμένουν ο κύριος αντίπαλος, στην πραγματικότητα δεν ήταν το επίκεντρο της δραστηριότητας της Αλ Κάιντα τα τελευταία χρόνια. Είναι πιθανό ο διάδοχος να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το περιστατικό της επίθεσης στο Zawahiri στην καρδιά του Αφγανιστάν για να αντεπιτεθεί, αλλά αν αυτή είναι πράγματι η πρόθεση της οργάνωσης, η ικανότητά της να την πραγματοποιήσει σε αυτό το στάδιο είναι αμφίβολη – παρόλο που η οργάνωση και οι θυγατρικές της δεν πρέπει να υποτιμηθούν ως προς την ικανότητά τους να ενεργούν εναντίον αμερικανικών και άλλων δυτικών στόχων στις χώρες τους. Ταυτόχρονα, η οργάνωση δεν εκδικήθηκε άμεσα για την εξάλειψη του Μπιν Λάντεν, η οποία ήταν πιο σημαντική και σημαντική από το πρόσφατο περιστατικό.

 

Ο Yoram Schweitzer, ειδικός στη διεθνή τρομοκρατία και επικεφαλής του προγράμματος INSS για την τρομοκρατία και τις συγκρούσεις χαμηλής έντασης

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2023