23/04/2024

DW: Πώς βλέπει η Ε.Ε. τη διαμάχη Κίνας – Ταϊβάν;

Το ταξίδι της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσυ Πελόζι στην Ταϊβάν έφερε στο προσκήνιο και τη στάση της ΕΕ. Αλλά ποια είναι ακριβώς αυτή η στάση;

Στις Βρυξέλλες είναι προφανές ότι κανείς δεν θέλει να ρίξει λάδι στη φωτιά, όταν πρόκειται για την Ταϊβάν. Ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ σιωπά. Και η δήλωση εκπροσώπου της Κομισιόν για το ταξίδι της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι παραμένει μάλλον τυπική. Οι εντάσεις με την Κίνα θα πρέπει να επιλυθούν “μέσω διαλόγου” και οι δίαυλοι επικοινωνίας να παραμείνουν ανοιχτοί, προκειμένου να αποφευχθούν “λανθασμένες εκτιμήσεις”, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες.

Ταυτόχρονα, η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι ενώ αναγνωρίζει την αρχή της πολιτικής της μιας Κίνας και το Πεκίνο ως τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση, επιθυμεί επίσης “φιλικές σχέσεις και στενή συνεργασία με την Ταϊβάν”.

“Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος να προχωρήσουμε”, δήλωσε η Σούζα Φερεντσί, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ντονγκ Χβα στην Ταϊβάν και πρώην πολιτική σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε συνέντευξή της στην DW.

Είναι μια θεμελιώδης σύγκρουση

Η πολιτική της ΕΕ έναντι της Ταϊβάν καθορίζεται κυρίως από τα κράτη-μέλη και δεν μπορούμε να περιμένουμε μεγάλα βήματα αυτή τη στιγμή, λέει. Ωστόσο, ως μέρος μιας αλλαγής στάσης απέναντι στην Κίνα – η ΕΕ την θεωρεί πλέον “συστημικό αντίπαλο” – υπάρχει παράλληλα και μια ολοένα και πιο ανεξάρτητη άποψη για την Ταϊβάν.

Η πολιτική επιστήμονας αναμένει ότι και οι θεσμοί στις Βρυξέλλες θα επανεκτιμήσουν τη θέση τους. Μέχρι τότε, οι επαφές με την Ταϊπέι θα προωθούνται κυρίως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου πολλοί βουλευτές είναι ανοιχτοί στην ενίσχυση των σχέσεων.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024