29/03/2024

Το μεταναστευτικό πρόβλημα αφορά την εθνική μας επιβίωση

Γράφει ο Λάμπρος Τζούμης
Αντιστράτηγος ε.α

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση με θέμα το μεταναστευτικό και την έγκαιρη ή μη ελληνική παρέμβαση σε ομάδα μεταναστών που βρέθηκε σε αμμονησίδα του Έβρου, καθώς επίσης αν αυτή ήταν τουρκική ή ελληνική. Επ΄ αυτού να επισημάνουμε τα εξής:

– Η ανθρώπινη ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό και πρέπει να προστατεύεται, αλλά με αυτό το επιχείρημα δεν δικαιολογούνται απόψεις περί ανοιχτών συνόρων και ηλιοθεραπείας των μεταναστών στο σύνταγμα. Όταν μάλιστα έχεις απολέσει το ηθικό πλεονέκτημα με αποκαλύψεις ότι κορυφαία στελέχη σου νοικιάζουν δεκάδες ακίνητα σε ΜΚΟ και εισπράττουν ενοίκια αντί να τα παραχωρήσουν δωρεάν αφού τους διακατέχει φιλανθρωπική διάθεση και κόπτονται για τα δικαιώματα των μεταναστών, καλύτερα να σιωπάς.

– Το μεταναστευτικό πρόβλημα αφορά την εθνική μας επιβίωση, άπτεται του πυρήνα ασφάλειας της χώρας και απαιτεί εθνική συναίνεση και όχι μικροπολιτική εκμετάλλευση. Ας προβληματιστούν οι εκπρόσωποι του ελληνικού κοινοβουλίου από την ενιαία στάση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που διαπιστώνουμε στην Τουρκία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

– Η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος είναι η Τουρκία που με την αδιαφορία ή με την υποκίνησή της διέρχονται ή προωθούνται οι μεταναστευτικές ροές και εκεί θα έπρεπε να επικεντρωθεί οποιαδήποτε κριτική.

– Σε ότι αφορά τον ποταμό Έβρο κατά καιρούς, λόγω γεωλογικών μεταβολών, μετακινείται ανατολικότερα ή δυτικότερα δημιουργώντας προσχώσεις και περιοχές αμφισβητούμενες εκατέρωθεν. Δηλαδή κάποιες φορές με τη μετακίνηση παραχωρεί έδαφος στην Ελλάδα ή στην Τουρκία ή δημιουργούνται νέες αμμονησίδες.

– Παρά το γεγονός ότι στην περιοχή που υπάρχουν χερσαία σύνορα, λόγω της παραχώρησης του προγεφυρώματος Καρά-Αγάτς στην Τουρκία με τη συνθήκη της Λοζάνης και της ευθυγράμμισης για δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων το 1955 έχει κατασκευαστεί αποτρεπτικός φράκτης, υπάρχουν αρκετά σημεία στις όχθες που παρουσιάζουν εύκολη πρόσβαση. και τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της ξηρασίας η στάθμη κατεβαίνει πολύ χαμηλά με αποτέλεσμα κάποιος να μπορεί να εισέλθει στο ελληνικό έδαφος ακόμα και περπατώντας.

– Η επίλυση του προβλήματος εν τη γενέσει του θα ήταν η καλύτερη λύση. Δηλαδή η ανάπτυξη της Frontex στην τουρκική πλευρά, στην ανατολική όχθη του ποταμού. Η Τουρκία έχει εισπράξει περίπου 9 δις ευρώ για το μεταναστευτικό και θα έπρεπε να είχε ασκηθεί πίεση να αποδεχτεί κάτι τέτοιο.

– Την παρούσα φάση απαιτείται να εγκατασταθούν κάμερες στο μεγαλύτερο μέρος του ποταμού, καθώς επίσης να επιτηρείται η περιοχή με Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα επί 24ώρου βάσεως προκειμένου να ανιχνεύονται κινήσεις εντός τουρκικού εδάφους, να ειδοποιείται η Frontex και οι τουρκικές αρχές. Η μη παρέμβασή τους θα καταδεικνύει και τη συνεργασία με τους διακινητές και δεν θα τους παρέχει οποιοδήποτε επιχείρημα περί ευθύνης της Ελλάδας.

– Σε ό,τι αφορά τη θάλασσα εδώ και οκτώ χρόνια βρίσκεται σε «εξέλιξη» χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης. Ένα έργο που χρηματοδοτείται κατά 75% από της Ευρωπαϊκή Ένωση και θα συμπεριλαμβάνει Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα, εγκατάσταση καμερών ημέρας και θερμικής ακτινοβολίας αλλά και δορυφορικές υπηρεσίες παρακολούθησης. Θα παρέχει εικόνα επί 24ωρου βάσεως μέχρι τα τουρκικά παράλια και θα προσφέρει τεράστιες επιχειρησιακές δυνατότητες στις Ένοπλες Δυνάμεις με τις οποίες θα υπάρξει διασύνδεση.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024