25/04/2024

Σε τροχιά σύγκρουσης με Τουρκία

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν 
Σύμβουλος θεμάτων ασφαλείας 


Συνεχίζει την προκλητική και επιθετική ρητορική απέναντι στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαναφέροντας το ζήτημα της δήθεν παρενόχλησης -δηλαδή τον εγκλωβισμό- τουρκικών μαχητικών από τους S-300, περιστατικό που κατά την Τουρκία συνέβη πριν λίγες μέρες. Η παρενόχληση, όπως είπε σε ομιλία του χθες Τρίτη, «ήταν μια εχθρική ενέργεια».

Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή σ΄αυτή τη δήλωση Ερντογάν, ειδικά τη συγκεκριμένη περίοδο που η γειτονική χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και ο Τούρκος πρόεδρος επιθυμεί διακαώς μια επιτυχία στο εξωτερικό – τη στιγμή μάλιστα που, όπως φαίνεται, η εισβολή στη Συρία δεν έλαβε το πράσινο φως από το Κρεμλίνο.

Τι λέει λοιπόν ο Ερντογάν: Αναφέρει πως τα πολεμικά αεροσκάφη της Τουρκίας κάνουν αναγνωριστικές πτήσεις στην Ν.Α Μεσόγειο (δεν αναφέρει εσκεμμένα την ελληνική λέξη Αιγαίο) και η Ελλάδα παραβιάζει το εθνικό δίκαιο αναχαιτίζοντας και εγκλωβίζοντας κάθε πτήση τους. Αυτό συνιστά πολεμική εχθρική ενέργεια. Και η Τουρκία δεν μπορεί να το δεχτεί αυτό.

 

Διαβάζοντας τη δήλωση με προσοχή μπορούμε να παρατηρήσουμε πως:

1. Δεν αναγνωρίζει εθνική κυριαρχία της χώρας. Η αφαίρεση της λέξης Αιγαίο αυτό σημαίνει.
2. Η λέξη αναχαίτιση «ακυρώνει» ουσιαστικά το πρώτο καθώς για να αναχαιτίσεις σημαίνει ότι προστατεύεις/αμύνεσαι.
3. Ο ισχυρισμός περί πολεμικής εχθρικής ενέργειας δίνει κάθε πάτημα όσο νομικά αστήριχτος και αν είναι, να ανοίξουν πυρ τουρκικά αεροσκάφη σε επόμενη κατάσταση/αερομαχία.

Ο Ερντογάν ανεβάζει τόνους. Το αν θα κάνει πράξη όσα λέει είναι καθαρά δική του πρωτοβουλία. Σίγουρα όμως είναι μια κλιμάκωση όπου προφανώς και διαλύει τα συννεφάκια διαφόρων για συνεργασίες, συνομιλίες και άλλες ανοησίες.

Αν προστεθεί σε αυτό και η επίσημη άρνηση να εκτελεστεί η συμφωνία για το μεταναστευτικό εύκολα προκύπτει ως συμπέρασμα ότι πάμε για παραπάνω προβλήματα με τους εξ ανατολάς γείτονες. ‘Η για να είμαστε πιο ακριβείς, η τροχιά σύγκρουσης στην οποία έχουμε εισέλθει, συνεχίζεται.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024