14/09/2024

«Ρωσικός κόσμος»: Tο νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου ένα νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής που βασίζεται στην έννοια του «Ρωσικού Κόσμου», μια αντίληψη που οι συντηρητικοί ιδεολόγοι έχουν χρησιμοποιήσει για να δικαιολογήσουν πάσης φύσεως επεμβάσεις της Μόσχας στο εξωτερικό και ιδιαίτερα σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ προκειμένου να υποστηρίξουν τους ρωσόφωνους και τους Ρώσους πολίτες που ζουν σ ΄αυτές.

Η 31 σελίδων «ανθρωπιστική πολιτική», η οποία δημοσιεύτηκε περισσότερο  έξι και πλέον μήνες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, λέει ότι η Ρωσία πρέπει να «προστατεύει, να διατηρεί και να προωθεί τις παραδόσεις και τα ιδανικά του ρωσικού κόσμου».

Ενώ εκ πρώτης όψεως το δόγμα παρουσιάζεται ως ένα είδος στρατηγικής ήπιας δύναμης (soft power), στην πραγματικότητα ενσωματώνει τις επίσημες πολιτικές ιδέες γύρω από τη ρωσική πολιτική και τη θρησκεία που χρησιμοποίησαν ορισμένοι σκληροπυρηνικοί Ρώσοι για να δικαιολογήσουν την κατοχή τμημάτων της Ουκρανίας από τη Μόσχα και την υποστήριξη αποσχισμένων φιλορωσικών οντοτήτων στα ανατολικά της χώρας.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία παρέχει υποστήριξη στους συμπατριώτες της που ζουν στο εξωτερικό για την εκπλήρωση των δικαιωμάτων τους, για να εξασφαλίσουν την προστασία των συμφερόντων τους και τη διατήρηση της ρωσικής πολιτιστικής τους ταυτότητας», αναφέρει χαρακτηριστικά το νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής. Παράλληλα, τονίζει πως οι δεσμοί της Ρωσίας με τους συμπατριώτες της στο εξωτερικό της επιτρέπουν  να «ενισχύει στη διεθνή σκηνή την εικόνα της ως δημοκρατικής χώρας που αγωνίζεται για τη δημιουργία ενός πολυπολικού κόσμου».

Υπενθυμίζουμε εδώ πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, στις ομιλίες του, έχει αναφερθεί στην τραγική, όπως την χαρακτηρίζει, μοίρα περίπου 25 εκατομμυρίων Ρώσων που βρέθηκαν να ζουν εκτός Ρωσίας στα κράτη που έγιναν ανεξάρτητα όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση το 1991, ένα γεγονός που ο ίδιος  αποκάλεσε ως γεωπολιτική καταστροφή.

Η Ρωσία συνέχισε να θεωρεί τον πρώην σοβιετικό χώρο, από τη Βαλτική έως την Κεντρική Ασία, ως τη νόμιμη σφαίρα επιρροής της – μια ιδέα στην οποία αντιστάθηκαν σθεναρά πολλές από αυτές τις χώρες καθώς και η Δύση με το ΝΑΤΟ.

Η νέα πολιτική που εξέδωσε το Κρεμλίνο λέει ότι η Ρωσία πρέπει να αυξήσει τη συνεργασία με τα σλαβικά έθνη, την Κίνα και την Ινδία και να ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς της με τη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική. Αναφέρει επίσης ότι η Μόσχα θα πρέπει να εμβαθύνει περαιτέρω τους δεσμούς της με την Αμπχαζία και την Οσετία, δύο γεωργιανές περιοχές που αναγνωρίστηκαν ως ανεξάρτητες από τη Μόσχα μετά τον πόλεμο κατά της Γεωργίας το 2008, καθώς και με τις δύο αποσχισθείσες οντότητες στην ανατολική Ουκρανία, την αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Την ίδια ακριβώς ημέρα που δόθηκε στη δημοσιότητα το νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής της χώρας, ο Πούτιν, μιλώντας σε μια τηλεδιάσκεψη για τη μακροπρόθεσμη κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη του οικισμού Petropavlovsk-Kamchatka, είπε πως  τα μέρη όπου χύθηκε ρωσικό αίμα έχουν ιδιαίτερη σημασία. Αναφέρθηκε μάλιστα στα θύματα της Ρωσίας στον πόλεμο της Κριμαίας του 1854 (στον οποίο η Ρωσία έχασε από μια συμμαχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Πιεμόντε-Σαρδηνίας) σε μια προσπάθεια να συνδέσει το σήμερα με το χθες και να φτιάξει το ρωσικό αφήγημα που επιθυμεί. Μίλησε  για τον ηρωισμό του τσαρικού ρωσικού στρατού και ότι η σημερινή Ρωσία πρέπει να φροντίσει να μη χαθούν οι θυσίες του ρωσικού λαού. «Έχουμε ένα ιερό καθήκον ενώπιόν μας που συνίσταται στο να διασφαλίσουμε ότι οι θυσίες που έγιναν από τις προηγούμενες γενιές είναι δικαιολογημένες. Είναι στα χέρια μας σήμερα. Πρέπει να το κάνουμε αυτό σήμερα, πρέπει», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο «ρωσικός κόσμος»

Ο «ρωσικός κόσμος» ή αλλιώς Russkiy mir είναι η έννοια της κοινωνικής ολότητας που συνδέεται με τον ρωσικό πολιτισμό. Περιλαμβάνει τον πυρήνα της κουλτούρας της Ρωσίας και βρίσκεται σε αλληλεπίδραση με τους διαφορετικούς πολιτισμούς που αναπτύσσονται στη χώρα η οποία εκτείνεται από την Ευρώπη ως την Ασία και εκτός από Ορθόδοξη, διαθέτει και ισχυρό μουσουλμανικό πληθυσμό.  Περιλαμβάνει επίσης τη ρωσική διασπορά με την επιρροή της στον κόσμο.Βασίζεται στην έννοια της «ρωσικότητας» και στη συνειδητοποίηση που προέκυψε μέσα από τη ρωσική ιστορία και διαμορφώθηκε ανά τους αιώνες.

Ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν την προώθηση της έννοιας του «ρωσικού κόσμου» στοιχείο της ρεβανσιστικής ιδέας της αποκατάστασης της Ρωσίας ή της επιρροής της πίσω στα σύνορα της Σοβιετικής Ένωσης και της Ρωσικής Αυτοκρατορίας

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024