21/04/2024

Το Anadolu αποκαλεί τον Χ. Ζεϊμπέκ του ΣΥΡΙΖΑ «ελληνικής καταγωγής Τούρκο βουλευτή»

«Η Τουρκία κάλεσε την Παρασκευή τις αρχές στην Ελλάδα να ερευνήσουν μια απειλή κατά του θανάτου εναντίον ενός Έλληνα βουλευτή που είναι επίσης μέλος της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας της χώρας», αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu αποκαλώντας μάλιστα τον Χουσεΐν Ζεϊμπέκ του ΣΥΡΙΖΑ «ελληνικής καταγωγής Τούρκο βουλευτή».

 

«Αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν αυτό το σοβαρό περιστατικό και να τιμωρήσουν τους δράστες», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στο Twitter, κοινοποιώντας δήλωση του “Συμβουλίου της Τουρκικής Μειονότητας” στη Θράκη, η οποία εξηγεί ότι ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ απειλήθηκε. «Στεκόμαστε πίσω από την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, η οποία δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα της για ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερία παρά όλες τις απειλές και πιέσεις», πρόσθεσε το υπουργείο.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών απαντά στο αντίστοιχο τουρκικό: «Τουρκία, για μία ακόμα φορά, προσπαθεί να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις άλλου κράτους, κατά παράβαση θεμελιωδών κανόνων διεθνούς συμπεριφοράς. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και εφαρμόζει πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις της που απορρέουν από Διεθνείς Συμβάσεις, όπως η Συνθήκη της Λωζάννης, σε αντίθεση με την Τουρκία. Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, πόσο μάλλον τη στιγμή κατά την οποία αφορούν Έλληνες πολίτες».

Σύμφωνα με δήλωση του «Συμβουλίου της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης», ο Ζεϊμπέκ απειλήθηκε κατά τη διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής εκπομπής στο τοπικό Next TV από άτομο που κάλεσε στο πρόγραμμα. Το διοικητικό συμβούλιο είπε ότι το απειλητικό τηλεφώνημα είχε σκοπό «να μετατρέψει σε πράξη τη ρητορική περιθωριοποίησης και στόχευσης (από την Ελλάδα) που συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια».

Ο εν λόγω βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο ερντογανικό κανάλι A-Haber δήλωσε προ ολίγων ημερών: «Θα συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας».

Μάλιστα ο ίδιος βουλευτής είχε γίνει θέμα, καθώς βρισκόταν δίπλα στον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας και νυν πρόεδρο του Κόμματος του Μέλλοντος (Gelecek), Αχμέτ Νταβούτογλου, όταν είχε επισκεφθεί την Ξάνθη και είχε δηλώσει: «Στην Ξάνθη-περιοχή των απογόνων του Πορθητή αγκαλιάσαμε με τα αδέρφια μας. Επισκεφτήκαμε τον δήμο Μύκης, την Τουρκική Ένωση Ξάνθης και την μουφτεία μας. Εξαλείψαμε την νοσταλγία με επίσκεψη στον Εχίνο που διατηρεί αναλλοίωτα τα έθιμα και τις παραδόσεις μας».

Πέτρος Κράνιας
Capital.gr 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024