Ρούσταμ Μουράντοφ: Ποιος είναι ο Ρώσος στρατηγός

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος
Ο Ρούσταμ Μουράντοφ θεωρείται σήμερα μια από τις πιο σημαντικές στρατιωτικές προσωπικότητες της Ρωσίας. Γεννημένος στην επαρχία του Νταγκεστάν, ενόσω ήταν φοιτητής στη ρωσική στρατιωτική ακαδημία, ένιωσε τί σημαίνει κατοχή, καθώς η πόλη στην οποία γεννήθηκε τη δεκαετία του ‘90 ελεγχόταν από τους Τσετσένους αποσχιστές του Σαμίλ Μπασάγιεφ.
Ο Μουράντοφ έδειξε για πρώτη φορά τις στρατιωτικές του ικανότητες το 1999, κατά τη διάρκεια του δεύτερου πολέμου της Τσετσενίας. Έχοντας το βαθμό του ταγματάρχη πολέμησε για να υπερασπιστεί την πατρίδα του, το Νταγκεστάν. Η μάχη του Νταγκεστάν είναι μια από τις πιο φονικές που έδωσε ο ρωσικός στρατός στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου. Οι απώλειες του ρωσικού στρατού ανήλθαν σε 279 νεκρούς και 600 τραυματίες. Το τάγμα του Μουράντοφ πολέμησε στην πρώτη γραμμή και θρήνησε 36 νεκρούς, εκ των οποίων οι 13 αξιωματικοί. Οι απώλειες του ρωσικού στρατού ήταν μεγάλες. Η νίκη του όμως μεγαλύτερη, καθώς έθεσε υπό τον έλεγχο του μια από τις σημαντικότερες πόλεις του Καυκάσου, εξοντώνοντας 2.500 Τσετσένους αντάρτες.
Η 4η Σεπτεμβρίου 1999 όμως είναι η μέρα που έχει σημαδέψει τη ζωή του, καθώς γλίτωσε το θάνατο την τελευταία στιγμή. Εκείνη τη μέρα, ο ρωσικός στρατός βρισκόταν στη θέση Μπουινάσκ. Ξαφνικά, ένας εκρηκτικός μηχανισμός ανατινάσσεται στη διπλανή από τον Μουράντοφ οικία. Αν και το σπίτι του κατέρρευσε, ο ίδιος δεν έπαθε το παραμικρό, καθώς εκείνη την ώρα βρισκόταν στη μονάδα του. Από την έκρηξη όμως σκοτώθηκαν 64 συνάδελφοι του.
Το 2014, ο Ρούσταμ Μουράντοφ δραστηριοποιείται στα σύνορα Ρωσίας -Ουκρανίας και είναι υπεύθυνος για την αποστολή στρατιωτικών συμβούλων προς υποστήριξη των ρωσόφωνων αποσχιστών. Αποστολή που εκτέλεσε με απόλυτη επιτυχία, καθώς οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν είχαν παρουσία στα σύνορα με τη Ρωσία. Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι οι ρωσόφωνοι το 2014 είχαν επιτύχει συντριπτικές νίκες κατά του ουκρανικού στρατού στο Ιλοβάισκ και το Ντεπάλτσεβε. Το Φεβρουάριο του 2016 μπαίνει στο ουκρανικό έδαφος και συμμετέχει στη μάχη της πόλης Avdeevka. Εκεί, σύμφωνα με το Κίεβο, η μονάδα του υπέστη σημαντικές απώλειες.
Το 2016 η μοίρα έπαξε και πάλι το δικό της παιχνίδι. Στις 25 Δεκεμβρίου 2016 ένα αεροπλάνο απογειώνεται μεταφέροντας την χορωδία του Κόκκινου Στρατού. Το αεροπλάνο αυτό συντρίβεται και όλοι οι μουσικοί θα βρουν τραγικό θάνατο. Ο Μουράντοφ θα σταθεί τυχερός για μια ακόμη φορά, καθώς ενώ ήταν να ταξιδέψει με το ίδιο αεροπλάνο, τελικά την τελευταία στιγμή λαμβάνει εντολή να μην επιβιβαστεί.
Το 2017 στάλθηκε στη Συρία και από τις πρώτες μέρες παραμονής του έζησε την αγριότητα του ISIS. Έδρασε στην πόλη του Ντέιρ Αλ Ζόρ και σε μια πολεμική επιχείρηση που διεξήγαγε η μονάδα του, βρήκε σε ένα σπίτι 100 κεφάλια ανθρώπων που είχαν αποκεφαλιστεί από το Ισλαμικό Κράτος. Αυτή ήταν μια στιγμή που φυσιολογικά τον συγκλόνισε. Στις μάχες του Ντέιρ Αλ Ζόρ που έγιναν το 2017 ήταν επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων και διεξήγαγε κοινές, πετυχημένες επιχειρήσεις στην περιοχή Es Suhne την οποία και κατέλαβε. Στη συνέχεια βρέθηκε στην ανατολική όχθη του Ευφράτη και διεξήγαγε συντονισμένες αντιτρομοκρατικές ενέργειες κατά του Ισλαμικού Κράτους αλλά και κατά των εξτρεμιστικών ομάδων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Το Νοέμβριο του 2020, ο Μουράντοφ έρχεται και πάλι στο προσκήνιο καθώς ανέλαβε διοικητής του ρωσικού ειρηνευτικού σώματος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το ρωσικό ειρηνευτικό σώμα έτυχε θερμής υποδοχής από τους κατοίκους του Αρτσάχ, οι οποίοι δεν είχαν την παραμικρή εμπιστοσύνη στον αζέρικο στρατό. Ο Μουράντοφ έπρεπε να κρατήσει ισορροπίες και με τις δυο πλευρές. Αμέσως ξεκίνησε συναντήσεις με τις στρατιωτικές ηγεσίες των δυο χωρών με σκοπό την καλύτερη εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Παράλληλα, ανέλαβε πρωτοβουλίες για την παράδοση των νεκρών στρατιωτών που δεν είχαν παραδοθεί στις δυο πλευρές, αλλά και για την επιστροφή των Αρμενίων αιχμαλώτων. Η πιο δύσκολη κατάσταση που είχε να διαχειριστεί ήταν στο χωριό Χαρντούτ όπου εκεί είχαμε σφοδρές συγκρούσεις λίγο καιρό μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Αζερικών και Αρμενικών ενόπλων δυνάμεων. Στη διάρκεια των μαχών αυτών σκοτώθηκαν 4 Αζέροι στρατιώτες ενώ άλλοι 6 τραυματίστηκαν. Η επέμβαση του ρωσικού ειρηνευτικού σώματος ήταν άμεση, με την περιοχή να περνάει τελικά στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων.
Στις 30 Ιανουαρίου 2021 εγκαινίασε μαζί με τον Τούρκο αναπληρωτή υπουργό άμυνας Γιουνς Έμρε Καραοσμάνογλου το κοινό ρωσοτουρκικό παρατηρητήριο, το οποίο αποτελείται από 60 Ρώσους και 60 Τούρκους στρατιώτες. Το παρατηρητήριο έβαλε τις βάσεις για μια νέα τομή στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Το συγκεκριμένο παρατηρητήριο έχει ως αποστολή την επίβλεψη της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε μεταξύ Ερεβάν και Μπακού.
Στις 28 Φεβρουαρίου 2022, ο Μουράντοφ τοποθετήθηκε στην Ουκρανία. Την ίδια μέρα μπήκε στο κατάλογο των κυρώσεων των ΗΠΑ αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν έχουν γίνει γνωστά πολλά πράγματα για τη δραστηριότητα του στον πόλεμο της Ουκρανία,, ωστόσο οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες γνωρίζουν ότι δραστηριοποιείται στην περιοχή του Ντονέτσκ. Όμως εκεί τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά για τον ρωσικό στρατό, αφού είναι ένα μέτωπο το οποίο οι Ουκρανοί το έχουν οχυρώσει πολύ καλά .
Συμπεράσματα: Ο Ρούσταν Μουράνοτφ, κατά την εκτίμηση μου, είναι ένας στρατηγός που ενώ έχει πολλά χρόνια στα πεδία των μαχών, έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα: Μέχρι το 2022 δεν είχε πολεμήσει ποτέ εναντίον τακτικού στρατού. Είχε πολεμήσει κατά τρομοκρατικών οργανώσεων με εξαιρετικά αποτελέσματα μεν, αλλά ο τακτικός στρατός ενός κράτους δεν έχει καμία σχέση με μια ένοπλη οργάνωση. Άλλο ο ουκρανικός στρατός και άλλο το Ισλαμικό κράτος. Επίσης, στην Ουκρανία ο ρωσικός στρατός πολεμάει στην πρώτη γραμμή, δεν έχει υποστηρικτικό ρόλο όπως είχε στις περισσότερες επιχειρήσεις στη Συρία, γιατί στη Συρία δε πρέπει να ξεχνάμε ότι στις επιχειρήσεις κύριο ρόλο έπαιξε η αεροπορία. Οι Ρώσοι στρατιώτες ήταν κυρίως ελεύθεροι σκοπευτές και έμπαιναν στη μάχη όποτε τα πράγματα γινόντουσαν επικίνδυνα.





