19/04/2024

Οι εξελίξεις στο Ουκρανικό: Σημεία αναφοράς και δεδομένα

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος θεμάτων ασφαλείας

Η μερική επιστράτευση του Βλάντιμιρ Πούτιν αφορά περίπου 300.000 στρατιώτες εφεδρείας κάθε βαθμού. Η επίκληση εφεδρείας σημαίνει πώς οι μάχιμες δυνάμεις δεν επαρκούν για να επιχειρήσουν και να εκπληρώσουν την στρατηγική. Αυτό, στην συγκεκριμένη περίπτωση, σημαίνει αποτυχία εκπλήρωσης κάθε ΑΝΣΚ στον στόχο κατάληψης της Ουκρανίας, όπως αρχικά είχε παρουσιαστεί από τους Ρώσους.

Η στήριξη «εσπευσμένου δημοψηφίσματος» σε κατεχόμενα εδάφη από τον ρωσικό στρατό, προφανώς δεν έχει  κανένα σημείο εγκυρότητας και αντικειμενικότητας. Ο μισός και βάλε πληθυσμός αυτών των περιοχών έχει μεταναστεύσει ή/και σκοτωθεί στις συγκρούσεις. Είναι προφανές πώς τέτοια «δημοψηφίσματα» δεν έχουν καμία αξία, ακόμα και αν κάποιος ισχυριστεί οτι όντως οι περιοχές αυτές είχαν έντονο το ρωσικό στοιχείο. Αντίθετα, δείχνει ναζιστικές πρακτικές αντίστοιχα εφηρμοσμένες σε περιπτώσεις όπως αυτές στην Τσεχοσλοβακία του παρελθόντος προκειμένου  να δικαιολογηθεί η εισβολή στη χώρα.

Η καταφανέστατα νοθευμένη κατάληξη ενός τέτοιου δημοψηφισματος στις περιοχές αυτές, θα δώσει ταμπέλα ρωσικού εδάφους στα κατεχόμενα και την προφανέστατη δικαιολογία χρήσης πλήρους εύρους στρατιωτικών δυνάμεων σε απόλυτη ισχύ για την διατήρηση της «ακεραιότητας» τους. Προφανώς, ισχύει ό,τι αναφέρεται πιο πάνω σε σχέση με τους Ναζί και τις απίστευτες δικαιολογίες του Χίτλερ στην αρχή του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου για να ξεκινήσει την εισβολή του στην Ευρώπη.

Η κύρηξη μερικής επιστράτευσης φέρνει προ ευθυνών πλέον και τους Ρώσους πολίτες, καθώς θα χρειαστεί να δούνε πόλεμο και αυτοί εντός των σπιτιών τους, πέρα από τις όποιες κυρώσεις ήδη βιώνουν λόγω της στάσης Πούτιν. Αυτό έχει φέρει ήδη αντιδράσεις (από τις πρώτες ώρες κιόλας), με πολλούς να ψάχνουν τρόπο αποφυγής της επιστράτευσης.

Όμως, φέρνει αντιδράσεις και από Κίνα και Ινδία. Ειδικά οι αναφορές για χρήση πυρηνικών που δείχνουν ενόχληση από την ώθηση στα άκρα της κατάστασης.

Ευρώπη και Ρωσία πλέον θα θεωρούνται εχθροί και οποιοσδήποτε άλλος διατηρήσει σχέσεις με την Ρωσία θα θεωρείται ως επικίνδυνος.

Το γεγονός αυτό καθ΄αυτό θα φέρει εξελίξεις και έναντι της Τουρκίας που ήδη φάνηκαν νωρίς σήμερα το πρωι για εμάς, βράδυ για ΗΠΑ, όπου ο Μπάιντεν αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Ερντογάν και μάλλον έπεται συνέχεια. Επίσης, και η στάση της Ρωσίας διά ΥΠΕΞ τους, όπου ζητεί τα μέλη της συμφωνίας της Σαγκάης να μην έχουν καμία σχέση με το ΝΑΤΟ θα πιέσει από την άλλη πλευρά.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα διατηρηθεί δυστυχώς και, αν κρίνει κάποιος αντικειμενικά, αυτό δεν μπορεί να λήξει εύκολα, καθώς η Ουκρανία θεωρείται σημείο αναφοράς πλέον για την Δύση και για την Ρωσία ως ζήτημα ισχύος, όπου αν το χάσει, θα μετατραπεί σε υποδεέστερο αντίπαλο της Δύσης. Παράλληλα, μια ενδεχόμενη ήττα θα μπορούσε να σημαίνει και την πτώση του Πούτιν, κάτι που προφανώς δεν θέλει ο ίδιος και το έχει δείξει και με νομοθεσίες εσωτερικά στο παρελθόν, αλλά και με την στάση του γενικότερα έναντι αντιπάλων του, τους οποίους και  «καθαρίζει» με συνοπτικές διαδικασίες.

Το τί θα γίνει από εδώ και στο εξής, προσωπικά δεν μπορώ να το διακρίνω. Θεωρώ πολύ δύσκολη κάθε πρόβλεψη, διότι πολύ απλά επαφίεται στην πρωτοβουλία και την σκέψη ατόμων και όχι μηχανισμών. Είτε αυτό λέγεται θέληση και πρωτοβουλία Πούτιν, είτε ( – κακά τα ψέματα – ) λέγεται η στάση που θα κρατήσει ο Μπάιντεν. Σε κάθε περίπτωση πάμε ώρα με την ώρα ..και μέρα με τη μέρα από εδώ και στο εξής!

 

 

Συνεπικουρικά, θα ήθελα να προσθέσω τα εξής με βάση τις πληροφορίες που μας έρχονται στο Geopolitics.

Μετά τις δηλώσεις του Β. Πούτιν για μερική επιστράτευση έχουν συμβεί τα ακόλουθα:

  1. – Αύξηση ηλεκτρονικής έρευνας μέσω Google και μηχανή αναζήτησης για όρους και προϋποθέσεις αποφυγής επιστράτευσης για λόγους ανωτέρας βίας.
  2. – Πτώση στο Ρούβλι που έφτασε ως και τα 1:61 σε σχέση με το δολλάριο.
  3. – Ξεπούλημα θέσεων εντός των πτήσεων προς χώρες που δεν χρειάζεται βίζα για τους Ρώσους μέσα σε ελάχιστες ώρες. Δεν υπάρχει θέση ούτε στις πολυτελείς θέσεις VIP/Business/First Class που κοστιζουν χιλιάδες δολλάρια.
  4. – Αντίδραση και από τοπικά μέσα ενημέρωσης στην Ρωσία που κατηγορούν τους αξιωματούχους για ανικανότητα εκπλήρωσης με θετικό πρόσημο των υποσχέσεων για την ειδική επιχείρηση όπως την αποκαλούν. Ειδικά τώρα που γίνεται επιστράτευση εφεδρείας και κλιμάκωση εχθροπραξιών έναντι της Ουκρανίας.

Θεωρώ ότι παρατηρούμε μια έναρξη κύματος αντιδράσεων εντός της Ρωσίας που δεν φαίνεται ο βαθμός κλίμακας της, ούτε και το πόσο τελικά θα έχει αντίκτυπο στην διακυβέρνηση Πούτιν. Σίγουρα όμως υπάρχει και είναι παρατηρήσιμη.

Ολοκληρώνοντας σχετικά με τις δηλώσεις του Ρώσου Υπουργού Άμυνας πως «έχουν σκοτωθεί 6000 άνδρες σε αυτή την ειδική επιχείρηση, το σχόλιο μου είναι πως αν είχαν μόνο τόσες λίγες συγκριτικά απώλειες, προφανώς δεν θα γινόταν μερική επιστράτευση για να εκπληρωθεί η στρατηγική αυτού του πολέμου που μόνο οι Ρώσοι αποκαλούν ως ειδική επιχείρηση.

Αντίθετα με αναγωγή στοιχείων θεωρείται βέβαιο πώς οι Ρώσοι έχουν χάσει μεταξύ 35-40.000 στρατιώτες στο πεδίο της μάχης (δείτε τον πίνακα παραπάνω),  χωρίς να υπολογιστούν καν οι δυνάμεις των αυτονομιστών. Γι΄αυτό και η εσπευσμένη δράση του Πούτιν για επιστράτευση και δημοψήφισμα για να έχει στη συνέχεια δικαιολογία για πλήρη χρήση δυνάμεων επί «ρωσικού εδάφους».
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024