15/06/2024

Εγκλωβισμένη η Τουρκία στους λανθασμένους υπολογισμούς θα προβεί σε επιθετική ενέργεια;

https://www.hellenicnavy.gr/el/polymesa/fotografies.html

Γράφει ο Δημήτριος Τσαϊλάς* 

 

Μετά την ηθική κατάρρευση του Ερντογάν μόνο μια στρατηγική καταστροφή θα βάλει τέλος στα νεοθωμανικά όνειρά του. Αντιμέτωπος με τις αποτυχημένες αποφάσεις της Τουρκίας για την αγορά των συστημάτων S-400 από τη Ρωσία που τον απομάκρυνε από την αμερικανική αμυντική αγορά, την κλιμάκωση των αντιδυτικών αντιδράσεων με τη διαχείριση του κύματος μεταναστών και τις εντάσεις εναντίον της κυριαρχίας της Ελλάδας, καθώς και με μια αυξανόμενη χορωδία γερακιών στα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης που ενθαρρύνουν τις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον του Ελληνισμού, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν έχει αυξήσει το διακύβευμα.

Σήμερα ενεργοποιεί την παράνομη και ανυπόστατη τουρκολιβυκή συμφωνία απειλώντας να προβεί σε παράνομες έρευνες στον «αμφισβητούμενο θαλάσσιο χώρο» της ΑΟΖ νότια της Κρήτης. Αυτές οι ενέργειες υπογραμμίζουν τους λανθασμένους υπολογισμούς πίσω από την απόφαση του Ερντογάν να προβεί σε όποιες επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες.

Εάν αποφασίσει να τραβήξει το σχοινί είναι σαφές ότι η Άγκυρα θα έχει κάνει τρείς βασικούς λανθασμένους υπολογισμούς. Ο πρώτος λάθος υπολογισμός είναι η υπερεκτίμηση της στρατιωτικής ισχύος και της αποτελεσματικότητας του τουρκικού στρατού. Ο Ερντογάν προφανώς θέλει να πιστέψει ότι μια ελληνοτουρκική κρίση δεν θα εξελισσόταν σε πόλεμο και θα δημιουργήσει τετελεσμένο.

Το δεύτερο μεγάλο λάθος υπολογισμού είναι η συνεχής υποτίμηση του ελληνικού λαού και των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Προφανώς η Άγκυρα πιστεύει ότι θα κάνει μια εύκολη αποβίβαση στρατευμάτων σε κάποιο νησί όπως έγινε στην Κύπρο το 1974.

Ο τρίτος εσφαλμένος υπολογισμός του Ερντογάν είναι ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα αποδεχτεί τα ατοπήματά του και την κακή συμπεριφορά, επειδή η Τουρκία έχει μεγάλη γεωστρατηγική αξία. Αυτός ο λάθος υπολογισμός του Ερντογάν δημιουργείται από την πεποίθησή του ότι οι μεν Ευρωπαίοι έχουν επενδύσει τόσο πολύ στους οικονομικούς δεσμούς τους με τη Τουρκία που δεν θα ήταν διατεθειμένοι να επιβάλουν κυρώσεις. Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, η ηγέτιδα δύναμη του οργανισμού, οι ΗΠΑ, επανειλλειμένα του δείχνει αδιαφορία.

Όλοι αυτοί οι λανθασμένοι υπολογισμοί ενισχύουν την εθνική ενότητα του Ελληνισμού και δημιουργούν αμφιβολίες για τη συνεκτική πολιτική στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όπου με τις απειλές πολέμου εμφανίζεται ως υποστηρικτής των ρωσικών θέσεων που επιθυμούν ένα αδύνατο και διαλυμένο ΝΑΤΟ. Είναι δύσκολο να δούμε πώς ο Ερντογάν θα μπορέσει να αντιστρέψει την τύχη του αλλά μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να έχει πρόθεση να τερματίσει την επιθετική του συμπεριφορά.

 

*Ο Δημήτριος Τσαϊλάς είναι απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Είναι επιστημονικός συνεργάτης και ερευνητής του Institute for National and International Security (INIS) και του Think Tank, Strategy International. Δίδαξε επί σειρά ετών στις έδρες Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως καθώς και της Στρατηγικής και Ασφάλειας, σε ανώτερους Αξιωματικούς στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024