20/04/2024

Αλεξάντερ Λαπίν: το προφίλ του Ρώσου στρατηγού

Lapin awards medals to troops who participated in the invasion of Ukraine, April 2022

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

Ο Αλεξάντερ Λαπίν αποτελεί έναν  από τους πρωταγωνιστές του πολέμου στην Ουκρανία με μεγάλη εμπειρία στο πεδίο της μάχης. Γεννήθηκε στην επαρχία του Καζάν. Από τις πρώτες στιγμές της στρατιωτικής του υπηρεσίας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, καθώς έλαβε μέρος στο δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας. Ωστόσο, η δράση του δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή.

Το 2017 ανέλαβε διοικητής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στη Συρία.  Παρακολουθούσε ιδιαίτερα την κατάσταση στο Αφγανιστάν και από το 2019 είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο να μετατραπεί η χώρα σε άντρο τρομοκρατών, κάτι που θα είχε εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για όλη την περιοχή της Ευρασίας.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ο Λαπίν συμμετέχει στον  πόλεμο της Ουκρανίας, μαχόμενος  στην  πρώτη γραμμή ως Διοικητής Μονάδας Τεθωρακισμένων. Μάλιστα,  τις πρώτες μέρες του πολέμου κατάφερε να επικρατήσει κατά του ουκρανικού στρατού στην πόλη Τσερνίχιφ. Μια πόλη που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει λίγο καιρό μετά, εξαιτίας των συνεχιζόμενων αντεπιθέσεων των Ουκρανών.

Παρόλα αυτά,  πρέπει να σημειωθεί ότι στις μάχες στο Τσερνίχιφ διακρίθηκε ο γιός  του, Αλεξάντερ Λάπιν Ντένις ο οποίος ήταν Διοικητής του 1ου Συντάγματος Αρμάτων Μάχης. Το συγκεκριμένο Σύνταγμα έχασε αρκετό προσωπικό στη διάρκεια των επιχειρήσεων, ενώ 18 στελέχη του συνελήφθησαν  από τον ουκρανικό στρατό.

Η μονάδα του Λαπίν, εν συνεχεία, κατάφερε τον Ιούνιο του 2022 να διασπάσει την αμυντική γραμμή του ουκρανικού στρατού στην πόλη Λισιτσάνκ. Το καλοκαίρι ο Λαπίν  θεωρούσε ως νίκη τον έλεγχο όλης της ανατολικής Ουκρανίας,  συμπεριλαμβανομένης της  σημαντικής πόλης της Οδησσού, ώστε να αποκτήσει η Ρωσία άνοιγμα για διείσδυση στην Υπερδνειστερία.

 

Την 1η Οκτωβρίου 2022 τα πράγματα για τον ρωσικό στρατό δεν εξελίσσονταν ιδιαίτερα ευνοϊκά  στο μέτωπο. Τότε, ο Λαπίν είχε αναλάβει την  υπεράσπιση της πόλης Λιμάν. Εκεί διέθετε  μόλις 5.000 στρατιωτικούς , αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι μονάδες του ήταν μειωμένης σύνθεσης.  Πιο συγκεκριμένα, οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες αποτελούνταν μόνο από αξιωματικούς και δεν είχαν καθόλου στρατιώτες.  Οι Ουκρανοί είχαν συντριπτική υπεροχή. Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αποτελούνται και από αξιωματικούς και υπαξιωματικούς αλλά και στρατιώτες έμπειρους . Αυτό έχει τη σημασία του γιατί  και  πριν τον  πόλεμο η συντριπτική πλειοψηφία των Ουκρανών απλών στρατιωτών που έκαναν τη θητεία τους υπηρετούσαν στην ανατολική Ουκρανία και συμμετείχαν σε μάχες κατά των Ρωσόφωνων.

Από την 24η Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα (σημείωση: 3 Οκτωβρίου 2022)  οι ρωσικές δυνάμεις διαθέτουν  176.000 στρατιώτες, όλοι  τους αξιωματικοί και υπαξιωματικοί για να καλύψουν ένα μέτωπο 2.000 χιλιομέτρων. Κατά την εκτίμηση μου, είναι  ιδιαίτερα δύσκολο να κρατήσει ένα τόσο ευρύ μέτωπο, με αυτό το σχετικά μικρό αριθμό δυνάμεων. Στην περίπτωση του Λιμάν, ο Λαπίν βρέθηκε αντιμέτωπος με 25.000 Ουκρανούς στρατιώτες οι οποίοι ήταν εφοδιασμένοι με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό, ενώ είχαν και ισχυρή αεροπορική υποστήριξη αιφνιδιάζοντας το ρωσικό στρατό που δεν είχε μάλιστα  τη παραμικρή ιδέα για παρουσία ουκρανικής αεροπορίας.

 Η γραμμή άμυνας του ρωσικού στρατού στο Λινάν διασπάστηκε με τα στρατεύματα του στρατηγού Λαπίν να συμπτύσσονται εσπευσμένα υπό το φόβο περικύκλωσης.  Παρόλα αυτά, ο Λαπίν κατάφερε να διασώσει το μεγαλύτερο μέρος του στρατού του.  Ωστόσο βρίσκεται υπό τρομερή πίεση, καθώς η οργή στο εσωτερικό της Ρωσίας για τις τελευταίες ήττες του ρωσικού στρατού είναι   μεγάλη. Ο ηγέτης των Τσετσένων Ραζμάν Καντίροφ κατηγόρησε το Λαπίν ότι έστειλε τους στρατιώτες σε μια αποστολή αυτοκτονίας, καθώς δεν είχε συλλέξει ούτε τις κατάλληλες πληροφορίες, ενώ υπήρχε σημαντική έλλειψη πυρομαχικών και άλλων εφοδίων στις τάξεις του ρωσικού στρατού.

Συμπεράσματα: Κατά την εκτίμηση μου (και αυτό το γράφω γενικά) για την άσχημη τροπή του πολέμου δεν ευθύνονται οι Ρώσοι στρατηγοί. Πιστεύω ότι  η κακή εικόνα του ρωσικού στρατού  στις πολεμικές συγκρούσεις, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμίρ Πούτιν. Ο ρώσος πρόεδρος από τον Φεβρουάριο του 2022 μέχρι και την 21η Σεπτεμβρίου 2022, πιστεύω πως είχε υποτιμήσει τις Ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις. Και αυτό αποδεικνύεται από το ελάχιστο στρατό που έστειλε, μόλις 176.000 στρατιωτικούς, για να ελέγξει αρχικά όλη τη χώρα και μόλις είδε ότι δε μπορούσε να καταλάβει όλη την Ουκρανία με τόσο λίγο στρατό, επικεντρώθηκε στη περιοχή του Ντονμπάς. Μια περιοχή μήκους 2.000 χιλιομέτρων που και πάλι είναι αδύνατον να την ελέγξει.

Είναι, λοιπόν, λογικό οι γραμμές άμυνας του ρωσικού στρατού να έχουν πολύ λιγότερο προσωπικό από αυτό που πρέπει. Θεωρώ ότι ο Λαπίν  έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε με τις ελάχιστες δυνάμεις που διέθετε και τις τεράστιες ελλείψεις σε οπλισμό που έχουν βέβαια όλοι οι Ρώσοι στρατηγοί στο ουκρανικό μέτωπο. Αν η Ρωσία θέλει να αλλάξει τη ροή του πολέμου, θα πρέπει ο πρόεδρος Πούτιν να διαθέσει στρατό και το απαραίτητο εξοπλισμό για να φέρουν οι Ρώσοι στρατηγοί σε πέρας την αποστολή τους.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024