14/07/2024

ΗΠΑ:«Η μεταψυχροπολεμική εποχή έχει τελειώσει»

Η διεθνής τάξη πραγμάτων έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να υπερασπιστούν σθεναρά τον τρόπο ζωής τους από την καταπάτηση του αυταρχισμού από την Κίνα και τη Ρωσία, σύμφωνα με τον σύμβουλο ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν. Οι δηλώσεις του Σάλιβαν κινήθηκαν σχετικά με το πώς θα ενεργήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας προκειμένου να διατηρήσουν μια φιλελεύθερη διεθνή τάξη ενάντια στις αυταρχικές προόδους του κομμουνιστικού καθεστώτος της Κίνας, όπως τόνισε. 

«Βρισκόμαστε στα πρώτα χρόνια μιας αποφασιστικής δεκαετίας», είπε ο Σάλιβαν σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια και τη Σχολή Εξωτερικών Υπηρεσιών Walsh στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν στην Ουάσιγκτον. «Οι όροι του διαγωνισμού μας με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θα καθοριστούν. Το παράθυρο ευκαιρίας για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, θα περιοριστεί δραστικά ακόμη και όσο αυξάνεται η ένταση αυτών των προκλήσεων».

Ο Σάλιβαν έκανε τις παρατηρήσεις λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία όριζε την κομμουνιστική Κίνα ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. «Η διεκδίκηση της ΛΔΚ στο εσωτερικό και στο εξωτερικό προωθεί ένα ανελεύθερο όραμα σε οικονομικούς, πολιτικούς, ασφαλείς και τεχνολογικούς τομείς σε ανταγωνισμό με τη Δύση», είπε ο Σάλιβαν, χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο για το επίσημο όνομα του καθεστώτος. «Είναι ο μόνος ανταγωνιστής με την πρόθεση να αναδιαμορφώσει τη διεθνή τάξη και την αυξανόμενη ικανότητα να το κάνει», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Σάλιβαν είπε ότι ο κόσμος είχε εγκαταλείψει τη μεταψυχροπολεμική εποχή, που συχνά συνδέεται με την άνοδο της παγκοσμιοποίησης, τη διεθνή συνεργασία και τη γενική έλλειψη στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων. Τώρα, είπε, έχει αναδυθεί μια νέα εποχή γεωπολιτικού ανταγωνισμού, που συνδέεται στενά με την ώθηση της Κίνας και της Ρωσίας προς μια πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Σε αυτήν την ανερχόμενη εποχή, τα αυταρχικά έθνη θα προσπαθούσαν να ξαναγράψουν τους κανόνες του διεθνούς συστήματος σύμφωνα με τις ιδιοτροπίες τους, όπως τόνισε.

«Οι μεγάλες απολυταρχίες του κόσμου πιστεύουν ότι ο δημοκρατικός κόσμος βρίσκεται σε παρακμή», είπε ο Σάλιβαν. Και συνέχισε: «Προσπαθούν να προωθήσουν ένα πολύ διαφορετικό όραμα, όπου η ισχύς κάνει το σωστό και ο τεχνολογικός και οικονομικός καταναγκασμός πιέζει όποιον βγαίνει εκτός γραμμής». Για το σκοπό αυτό, ο Σάλιβαν είπε ότι οι αυταρχικές φιλοσοφίες του Κινέζου κομμουνιστή ηγέτη Σι Τζίνπινγκ  και του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν περιείχαν μια «θεμελιώδη αστάθεια» που θα μπορούσε να ξεπεραστεί από μια ενωμένη «ελεύθερη, ανοιχτή και ευημερούσα διεθνή τάξη».

«Ακόμη κι αν οι δημοκρατικοί σύμμαχοι και εταίροι μας δεν συμφωνούν σε όλα, είναι ευθυγραμμισμένοι μαζί μας», είπε ο Σάλιβαν. «Και το ίδιο συμβαίνει και με πολλές χώρες που δεν ασπάζονται δημοκρατικούς θεσμούς, αλλά παρόλα αυτά εξαρτώνται και βοηθούν στη διατήρηση ενός διεθνούς συστήματος που βασίζεται σε κανόνες».

Το αν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν ή απέτυχαν να υπερασπιστούν αυτή τη διεθνή τάξη, σύμφωνα με τον Σάλιβαν, θα κριθεί από το εάν τα έθνη του κόσμου θα μπορέσουν να παραμείνουν αποτελεσματικά ελεύθερα ή ακόμη και να συνεργαστούν μεταξύ τους σε διακρατικά ζητήματα, όπως οι ασθένειες και η κλιματική αλλαγή.

«Το στοίχημα δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο», τόνισε. «Οι ενέργειες που λαμβάνουμε τώρα θα διαμορφώσουν εάν αυτή η αποφασιστική δεκαετία είναι μια εποχή σύγκρουσης και διχόνοιας ή η αρχή ενός πιο ευημερούντος και σταθερού μέλλοντος». «Η μεταψυχροπολεμική εποχή έχει τελειώσει», πρόσθεσε.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024