25/04/2024

Oleksiy Neizhpapa: ο αρχηγός του Ουκρανικού Ναυτικού

Oleksiy Neizhpapa Photo: Unian

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

 

Ένας εκ των πρωταγωνιστών της σύγκρουσης Ρωσίας –Ουκρανίας  είναι ο νυν διοικητής του Ουκρανικού Ναυτικού Oleksiy Neizhpapa, γεννημένος στη Σεβαστούπολη, με σπουδές στο Ναυτικό Ινστιτούτο της γενέτειράς του, αλλά και στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας της Ουκρανίας.

Στις 11 Ιουνίου 2020 ο Ναυαρχός Oleksiy Neizhpapa ανέλαβε τη διοίκηση του Ουκρανικού Ναυτικού. Πέρα των στρατιωτικών ικανοτήτων του, η ανάδειξή του ως αρχηγός ενδέχεται να περιέχει και κάποια «πολιτική» διάσταση, δεδομένου ότι αποτελεί προσωπική επιλογή του  προέδρου Ζελένσκυ.

Ο Neizhpapa ήταν πιστός σύμμαχος της Δύσης και επί κυβέρνησης Γιανουκόβιτς. Αυτό αποδείχτηκε κυρίως  το 2014 με την έναρξη της κρίσης της Κριμαίας. Το Μάρτιο του 2014, η Wagner Group κατέλαβε όλες τις  βάσεις του Ουκρανικού Στρατού αμαχητί. Ο Neizhpapa ήταν εκείνη την  περίοδο διοικητής της σχολής ναυτικών δοκίμων της Ουκρανίας που είχε την έδρα της στην  Κριμαία. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, όχι μόνο αρνήθηκε να παραδοθεί στους Ρώσους, αλλά μετέφερε την έδρα της σχολής στην Οδησσό, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Με την ανάληψη της διοίκησης του Ουκρανικού Ναυτικού, έριξε ιδιαίτερο βάρος στον εκσυγχρονισμό του στόλου και προμηθεύτηκε μικρά και ευέλικτα πλοία.

Με το πού ανέλαβε τη διοίκηση προσπάθησε να προετοιμάσει τους ναύτες του, κυρίως ψυχολογικά, για μια μεγάλης διάρκειας σύγκρουση με τη Ρωσία. Η σύγκρουση αυτή πράγματι δεν άργησε να έρθει, αφού στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτούς τους 7 μήνες του πολέμου έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις συγκρούσεις. Συγκεκριμένα, το σώμα των Πεζοναυτών το οποίο υπάγεται στο Ουκρανικό Ναυτικό  πολέμησε γενναία μαζί με τους μαχητές του τάγματος Αζόφ στην πόλη της Μαριούπολης, για 86 ολόκληρες μέρες. Περίπου 200 Ουκρανοί πεζοναύτες της 36ης ταξιαρχίας πεζοναυτών που ανέκαθεν δραστηριοποιούνταν στην πόλη της Μαριούπολης πολέμησαν μέχρι την 16η Μαΐου, οπότε και άρχισε η εκκένωση του εργοστασίου Αζόφσταλ με την  παράδοση των υπερασπιστών του. Μπορεί οι Ουκρανοί στη Μαριούπολη να ηττήθηκαν, ωστόσο η  αντίσταση που προέβαλλαν και η οποία κράτησε αρκετές μέρες συνέβαλλε αποφασιστικά στην αποδυνάμωση του Ρωσικού Στρατού.

 

Rear Admiral Oleksiy Neizhpapa, Commander of the Ukrainian Navy.

Στις 13 Απριλίου 2022, ο Neizhpapa έχει τη μεγαλύτερη στρατιωτική του επιτυχία κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. Βρισκόμενος στην Οδησσό και σε στενή συνεργασία με τον  κυβερνήτη της πόλης της, συνταγματάρχη Maxim Marchenko βύθισε το ρωσικό καταδρομικό Μοσκόβα. Το καταδρομικό Μοσκόβα θεωρούνταν ένα από τα πιο σημαντικά πλοία του Ρωσικού Στόλου . Ο αριθμός των Ρώσων ναυτών που έχασαν τη ζωή τους στο συγκεκριμένο περιστατικό παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστος. Τρεις μέρες μετά ο Neizhpapa έγινε ναύαρχος του Ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Στις 22 Αυγούστου 2022, σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να συντρίψει το Ρωσικό Ναυτικό και να συμβάλλει όσο μπορεί στην ήττα  της Ρωσίας στον πόλεμο. Αυτή τη στιγμή η μόνη περιοχή  που υπάρχει δύναμη του Ουκρανικού Ναυτικού είναι η πόλη της Οδησσού, καθώς δεν  πρέπει να ξεχνάμε ότι όλες οι υπόλοιπες παραθαλάσσιες περιοχές της Ουκρανίας βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Συμπεράσματα: Ο Neizhpapa, κατά την εκτίμηση μου, είναι ο αξιωματικός που συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να αντέξει  η Ουκρανία για τόσο μεγάλο διάστημα.

Η αντίσταση των Πεζοναυτών στη Μαριούπολη είχε σημαντικό ρόλο στη φθορά του Ρωσικού Στρατού και στην όλο και μεγαλύτερη ενίσχυση της Ουκρανίας από τη Δύση.  Η Δύση παρακολούθησε και εκτίμησε  το θάρρος και τη θυσία των Ουκρανών Πεζοναυτών αλλά και του τάγματος Αζόφ στο εργοστάσιο του Αζόφσταλ. Τώρα πια, ο Neizhpapa σε συνεργασία με το κυβερνήτη της Οδησσού πρέπει να κρατήσουν με κάθε θυσία την πόλη της Οδησσού, καθώς η Ουκρανία με βάση τα σημερινά δεδομένα, μόνο από την Οδησσό μπορεί να έχει πρόσβαση στη θάλασσα. Θα προσθέσω ακόμα ότι ο Neizhpapa είναι ένα παράδειγμα αξιωματικού για τα μικρά κράτη που δεν έχουν ισχυρό ναυτικό, αποδεικνύοντας ότι και  με λίγο εξοπλισμό μπορούν να γίνουν πολλά. Άλλωστε, δεν  πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ουκρανία διαθέτει μόνο μια φρεγάτα και μερικές δεκάδες περιπολικά. Κι όμως, κατάφερε στη θάλασσα πολλά.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024