28/03/2024

Περί των πυρηνικών δοκιμών της Τουρκίας

Γράφει ο Λάμπρος Τζούμης
Αντιστράτηγος ε.α.


Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η Τουρκία πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου Tayfun στη Μαύρη Θάλασσα, με βεληνεκές 561 χιλιόμετρα.

Επ΄ αυτού να επισημάνουμε τα εξής :

– Η πληροφορία προέρχεται από την Τουρκία και θα πρέπει να αξιολογείται ανάλογα σχετικά με το χρόνο που δίδεται καθώς επίσης για τη σκοπιμότητα και την αξιοπιστία της.

– Στις 20 Δεκ, 2018 η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι πραγματοποίησε δοκιμή πυραύλου BORA βεληνεκούς 280 χιλιομέτρων, η οποία στέφθηκε με επιτυχία. Τα τουρκικά ΜΜΕ μετά την ανακοίνωση με πηχυαίους τίτλους και με χάρτες επεσήμαναν τη δυνατότητα που αποκτά η γείτονα χώρα για πλήγματα πόλεων σε βάθος πολλών χιλιομέτρων εντός του ελληνικού εδάφους. Μια μέρα πριν, δηλ. στις 19 Δεκ. 2018, ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους είχε αναφέρει : «Εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε.»

– Η ανακοίνωση της εκτόξευσης του πυραύλου Tayfun έρχεται λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις του νυν Α/ΓΕΕΘΑ από τη Χίο ο οποίος απατώντας στις καθημερινές τουρκικές απειλές είχε αναφέρει, ότι : «Κολύμπι θα χρειαστούν αυτοί που έρχονται, για να φύγουν και όχι εμείς. Εμείς δεν θα πάμε πουθενά». Οι δηλώσεις του Α.ΓΕΕΘΑ προκάλεσαν την αντίδραση του εκπροσώπου του ΑΚP Ομέρ Τσελίκ που ανέφερε, ότι : «Αυτοί που αναλαμβάνουν στην Ελλάδα καθήκοντα Α/ΓΕΕΘΑ δεν έχουν το βάρος να σηκώσουν τις ευθύνες που απαιτούν οι παγκόσμιες περιστάσεις. Απευθύνονται και κάνουν σόου για να ικανοποιήσουν το ακροδεξιό κοινό.» Μετά τις δηλώσεις του Τσελίκ ακολούθησαν απειλές από τουρκικά ΜΜΕ για στρατιωτική επέμβαση στη Χίο.

Το συνολικό εξοπλιστικό πρόγραμμα όμως της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένων και της κατασκευής πυραύλων χρήζει προβληματισμού. Ένα ποσοστό της τάξεως του 60% των οπλικών συστημάτων που χρησιμοποιούν οι τουρκικές Ε.Δ. κατασκευάζεται από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία της. Σύμφωνα με ανακοινώσεις της Τουρκίας (με ό,τι αυτό σημαίνει για την ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ) βρίσκονται σε εξέλιξη περίπου 600 εξοπλιστικά προγράμματα.

Ενδεικτικά κάποια από αυτά:

– Κατασκευή πυραύλων SOM αέρος-εδάφους-θαλάσσης, δηλαδή πολλών χρήσεων, που θα φέρονται επί αεροσκαφών. Υπάρχουν ήδη τρεις διαφορετικές εκδόσεις αυτού του πυραύλου, με βεληνεκές από 180 και μέχρι 800 χιλιόμετρα. Διαθέτει δυνατότητα δορυφορικού εντοπισμού του στόχου και παράλληλα προχωρεί το πρόγραμμα παραγωγής των ίδιων πυραύλων με βεληνεκές πάνω από 1000 χιλιόμετρα. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα μπορούν τα αεροσκάφη να βάλλουν εναντίον αναγνωρισθέντων στόχων με μεγάλη ακρίβεια και χωρίς να εισέρχονται στο βεληνεκές της εχθρικής αεράμυνας, με δυνατότητα πλήγματος με ακρίβεια μέχρι 10 m.

– Βαλλιστικός πύραυλος Yildirim . Ο πύραυλος αρχικά μπορούσε να πλήξει στόχους σε απόσταση από 150-600 χλμ και τελευταία κατάφεραν να αυξήσουν το βεληνεκές στα 900 km.

– Πρόγραμμα κατασκευής ρουκετών μεγάλης εμβέλειας Kasirga οι οποίες εκτοξεύονται από τετραπλό εκτοξευτή και μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση 120+ km με πιθανότητα κυκλικού σφάλματος 1000 μέτρα.

– Υπάρχει πρόγραμμα οβιδοβόλων 155 χιλ. Firtina και η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε το 2014. Χρησιμοποιούνται ήδη στις επιχειρήσεις στη Συρία.

– Σύστημα αντιαρματικών πυραύλων UMTAS, που φέρονται πάνω σε επιθετικά ελικόπτερα. Υπάρχει ήδη πρόγραμμα κατασκευής σε συνεργασία με την Ιταλία 51 επιθετικών ελικοπτέρων.

– Και μια σειρά άλλων οπλικών συστημάτων

Όλα αυτά που αναφέρθηκαν σχετικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας δεν πρέπει να δημιουργούν ανησυχίες και φοβικά σύνδρομα απέναντι στην Τουρκία, καθόσον η Ελλάδα διαθέτει αξιόλογη αποτρεπτική δυνατότητα με τις Ένοπλες Δυνάμεις της και ανάλογα ή και καλύτερα οπλικά συστήματα σε κάποιες περιπτώσεις. Χρειάζεται όμως προβληματισμός για την κατάσταση της ελληνικής εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας που έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της εδώ και χρόνια και να αναλογιστούμε δηλώσεις Ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων στο παρελθόν, όπως «Να μειώσουμε τους εξοπλισμούς και ας το ρισκάρουμε με την Τουρκία».

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024