19/04/2024

Mikhail Mizintsev: ποιος είναι ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας αρμόδιος για την επιμελητεία

Russian Deputy Defense Minister for Logistics Mikhail Mizintsev © Olga Balashova/Russian Defence Ministry Press Office/TASS

 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος

Ο Μιχαήλ Μιζίντσεφ αποτελεί έναν από τους πρωταγωνιστές του πολέμου της Ουκρανίας, με ισχυρή επιρροή στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Γεννήθηκε το 1962 στην επαρχία Βόλογκντα. Ο Μιζίντσεφ ανέβηκε αθόρυβα στην ιεραρχία του ρωσικού στρατού. Άρχισε να γίνεται γνωστός το 2014 όταν ανέλαβε διοικητής του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Άμυνας. Το συγκεκριμένο κέντρο,  σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό άμυνας Σεργκέι Σοιγκού, βοηθά στην καλύτερη λήψη αποφάσεων από την ηγεσία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Το προσωπικό του μελετά την κατάσταση τόσο από στρατιωτική όσο και από πολιτική άποψη. To 2016 δραστηριοποιήθηκε στη Συρία όπου έλαβε μέρος στην πολιορκία του Χαλεπίου.  Σύμφωνα με τον Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, κατά την διάρκεια της πολιορκίας της πόλης,  ο Μιζίντσεφ χρησιμοποίησε βόμβες διασποράς, κατά του άμαχου πληθυσμού. Το 2019 ανέλαβε επικεφαλής του συντονιστικού κέντρου για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων.

 Η δράση του κέντρου γινόταν με την υποστήριξη και τη συνεργασία του ΟΗΕ. Το έργο του  κέντρου, σύμφωνα με τον Μιζίτσεφ,  δυσκόλευε ο διεθνής συνασπισμός (Combined Joint Task Force ) ο οποίος είχε δυνάμεις σε  αρκετούς προσφυγικούς καταυλισμούς, όπως και  συνοικίες. Εμποδίζοντας έτσι τη δράση του συγκεκριμένου κέντρου, προκειμένου να μην υπάρχουν απώλειες συμμάχων.  Παρόλα αυτά ο Ρώσος στρατηγός απέφυγε να συγκρουστεί με το διεθνή συνασπισμό. Το 2021 ανέλαβε την ανοικοδόμηση της  αψίδας του θριάμβου στην ιστορική πόλη της Παλμύρας.

 

Το 2022 γίνεται γνωστός σε όλη τη διεθνή κοινότητα,  καθώς λαμβάνει ενεργά μέρος στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μάλιστα ο τομέας ευθύνης του ήταν η Μαριούπολη, την οποία υπεράσπιζε η 36η Ουκρανική Ταξιαρχία Πεζοναυτών, υποστηριζόμενη από το τάγμα του Αζόφ,  διοικητής του οποίου ήταν ο Ντένις Προκορένκο. Ο Μιζίντσεφ ήταν αυτός που ξεκίνησε την πολιορκία της πόλης και του λιμανιού. Η πόλη της Μαριούπολης ήταν η μοναδική πόλη της Ουκρανίας που σφυροκοπήθηκε τόσο έντονα  από την Ρωσική Αεροπορία και το Πυροβολικό. Ο Μιζίντσεφ προχώρησε σε βομβαρδισμούς αδιακρίτως, καταστρέφοντας τις σημαντικότερες υποδομές της πόλης. Κατά την εκτίμηση μου, ο Ρώσος στρατηγός προχώρησε σε αυτή την ενέργεια, διότι στην πόλη πολεμούσαν μαχητές του τάγματος Αζόφ, τα μέλη το οποίου (για την Ρωσία)  είναι φανατικοί νεοναζί.

Οι Βρετανοί του έδωσαν το παρατσούκλι «χασάπης της Μαριούπολης» , λόγω των πολλών καταστροφών που προκλήθηκαν στη πόλη και των επιδρομών που διέταξε ο ίδιος.  Στις 21 Μαρτίου 2022, διάφορα μέσα τόσο στην Ρωσία που δεν ελέγχει η κυβέρνηση Πούτιν, όσο και στην Ουκρανία, τον κατηγόρησαν ότι χτυπούσε φάλαγγες αμάχων οι οποίοι προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν την πόλη.

Στις 31 Μαρτίου 2022, η Μεγάλη Βρετανία επέβαλλε κυρώσεις στον Ρώσο στρατηγό με αφορμή τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου και του θεάτρου της Μαριούπολης. Κατά τις  επιδρομές αυτές σκοτώθηκαν περίπου 500 άνθρωποι.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός άμυνας της Ρωσίας και συγκεκριμένα στον τομέα της επιμελητείας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Η επιλογή του για αυτή τη θέση θεωρώ ότι  δεν ήταν τυχαία, καθώς οι συγκεκριμένες  δυνάμεις του ρωσικού στρατού είχαν υποστεί μεγάλες απώλειες από τον Ουκρανικό στρατό.

Συμπεράσματα

Προσωπικά πιστεύω ότι ο Μιζίντσεφ είναι ένας από τους διακριθέντες αξιωματικούς του ρωσικού στρατού, τόσο στο πόλεμο της Συρίας όσο και στην Ουκρανία . Ωστόσο το γεγονός ότι στη Συρία βομβάρδισε με βόμβες διασποράς  το Χαλέπι και στην Ουκρανία βομβάρδισε το μαιευτήριο της Μαριούπολης, με κάνει να εκτιμάω ότι ενδιαφέρεται, όπως είναι φυσιολογικό για τις ζωές των στρατιωτών του, ωστόσο δείχνει να αδιαφορεί πλήρως για τις ζωές του άμαχου πληθυσμού. Ο Μιζίντσεφ προχωράει στη στρατηγική αυτή γιατί ο στόχος του σε όλες τις εκστρατείες που συμμετέχει είναι να προκαλέσει τρόμο στο άμαχο πληθυσμό και να ρίξει το ηθικό του.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024