16/04/2024

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

Αν και τα έχουμε γράψει αρκετές φορές ας σημειώσουμε τα εξής.

Πρώτον όταν μιλάμε για drones πρέπει γενικά να διαχωρίζουμε τις κατηγορίες σε δύο κεντρικές και πέντε υποκατηγορίες γενικά.

Κατηγορία Α: πολεμικά drones.

Εκεί μπαίνουν UAV τύπου Predator, Bayraktar, Shahed, κ.α.

Υποκατηγορία Α1.

Ανίχνευσης , παρακολούθησης. Όσα δεν φέρουν κοινώς οπλισμό για επίθεση.

Υποκατηγορία Α2.

Επιθετικά, όσα φέρουν δηλαδή οπλισμό και μπορούν να εξαπολύσουν επίθεση.

Υποκατηγορία Α3.

Καμικάζι. UAV δηλαδή που τα χρησιμοποιούν ως πυραύλους κατά αντιπάλων.

Κατηγορία Β. UAV games/midi

Υποκατηγορία Β1.

Τα midi που συνήθως είναι και οπλισμένα με βομβιδες/όλμους .

Υποκατηγορία Β2.

Ανίχνευσης εντοπισμού. Χωρίς οπλισμό.

Σε όλα τα παραπάνω σύντομα θα τοποθετηθούν και άλλοι δυο διαχωρισμοι που θα αφορούν την προώθησή τους. Αν είναι δηλαδή κινητήρες ελικοφόροι ή τζετ. Προς το παρόν όλα όσα γνωρίζουμε είναι με ελικοφόρους κινητήρες.

Επόμενο:

Η κατηγορία Α μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με οργανωμένη αεράμυνα και πυραύλους, αντιαεροπορικά κτλ. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστούν διαφορετικά.

Η κατηγορία Β φυσικά αντιμετωπίζεται όπως η πρώτη αλλά εκεί που δυσκολεύει το πράγμα είναι στην υποκατηγορία games καθώς το εξαιρετικά χαμηλό κόστος τους δεν δικαιολογει χρήση αεράμυνας (κανόνι για κουνούπι όπως λέει ο Κομφούκιος). Επίσης ηλεκτρονικά αντίμετρα σταθερής τοποθεσίας η έστω και ως φορητό αντίμετρο σε οχημα πάλι είναι δύσκολο προς χρήση. Υπόψη επίσης πως στα games υποκατηγορίες είναι και τα nano-uav σε μέγεθος εντόμου που έχει βγάλει ο στρατός του ΗΒ προς πλήρη χρήση στο πεδίο !άρα το έχουν και άλλοι).

Ο ιδανικός τρόπος αντιμετώπισης τους, ειδικά σε μικροκλίμακα διμοιρίας ή έστω μικρής ομάδας ατόμων και δη σε αστικό ιστό, είναι είτε με Antiuav gun (τα είδαμε στην Λιβύη απέναντι στα Κινέζικα drones), είτε με πυρά διασποράς σε χαμηλό ύψος. Υπόψη πως τα drones της κατηγορίας Β έχουν μικρό δραστικό εύρος πτήσης (απόσταση και χρόνο) αλλά είναι εξίσου φοβερά βολικά να υπάρχουν παντού ενώ ταυτόχρονα μπορούν να γίνουν πάρα πολλά σε πτήση (επίθεση κορεσμού).

Αυτά τα ολίγα εν συντομία διότι αυτές οι λεπτομέρειες είναι σημαντικές και πολλοί είτε δεν τις ξέρουν είτε τις ξεχνούν μιλώντας για αυτά.

 

 

 

 

DRONES: o νέος καθοριστικός παράγοντας σε ένα τακτικό πεδίο μάχης

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024