25/04/2024

Μαμούκα Μαμουλασβίλι: Ο αρχηγός της επίλεκτης Γεωργιανής Λεγεώνας 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

 

Ποιος είναι ο Μαμούκα Μαμουλασβίλι, ο οποίος δημιούργησε τις δυνάμεις εδαφικής άμυνας και πρωταγωνίστησε στην υπεράσπιση του Κιέβου 

O Μαμούκα Μαμουλασβίλι είναι ένας από τους πρωταγωνιστές του πολέμου της Ουκρανίας, γνωστός ήδη από  το 2014. Ο Μαμουλασβίλι είναι  γιός πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ της Γεωργίας. Από μικρός έμαθε πολύ καλά αγγλικά έχοντας ως όνειρο να ακολουθήσει το στρατιωτικό επάγγελμα. Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα. Στον  πρώτο πόλεμο της Υπερδνειστερίας (Μολδαβία)  το 1992-1993 ήταν μόλις 14 χρονών και εντούτοις πολέμησε με τον πατέρα του στην  πρώτη γραμμή. Αιχμαλωτίστηκε από τις ρωσικές  δυνάμεις  και απελευθερώθηκε μετά από 3 μέρες.

Από τότε τρέφει  ιδιαίτερη έχθρα  για την Ρωσία και μέχρι σήμερα αγωνίζεται κατά του ρωσικού ιμπεριαλισμού, όπως λέει ο ίδιος.  

Το 2008 συμμετείχε στον πόλεμο της Νότιας Οσετίας. Ο συγκεκριμένος πόλεμος αποτελεί μέχρι σήμερα μία μαύρη σελίδα  της γεωργιανής ιστορίας. Από το 2008 μέχρι και σήμερα, το 20% του γεωργιανού εδάφους κατέχεται από ρωσικές δυνάμεις. Από τότε η Γεωργία έλεγε ότι ο επόμενος στόχος της Ρωσίας θα είναι η Ουκρανία.

 

Mamuka Mamulashvili is a leader of Georgian legion in Ukraine

Το 2014, με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία δημιούργησε τη Γεωργιανή Λεγεώνα. Η συγκεκριμένη  λεγεώνα αριθμούσε μόλις 200 άτομα. Ήταν λοιπόν πρακτικά σχεδόν αδύνατον να προσφερθεί αποτελεσματική και ουσιαστική  βοήθεια στον Ουκρανικό Στρατό. Δεν  πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι ο Ουκρανικός Στρατός το 2014 ήταν σχετικά ανεκπαίδευτος και άπειρος στο πεδίο της μάχης. Οι μόνοι εκπαιδευμένοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί ήταν αυτοί που είχαν συμμετάσχει σε πολεμικές αποστολές, ιδίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν , όπου ο Ουκρανικός Στρατός συμμετείχε στις αποστολές του ΝΑΤΟ ενεργά.

Έτσι λοιπόν, σε πρώτη φάση, ο Μαμουκασβίλι ασχολήθηκε με την εντατική στρατιωτική εκπαίδευση του Ουκρανικού Στρατού. Στις 20 Δεκεμβρίου 2014 η Γεωργιανή λεγεώνα συμμετέχει για πρώτη φορά στις μάχες στο Ντονμπάς ( ρωσόφωνες περιοχές ) και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ντονέτσκ. Τότε, από τους βομβαρδισμούς των ρωσόφωνων αποσχιστών  τραυματίστηκαν 8 μέλη της. Η Γεωργιανή λεγεώνα έλαβε μέρος  και στις επιχειρήσεις  στη Μαριούπολη.

Τον Δεκέμβριο του 2021, το Κίεβο προχώρησε στην ίδρυση των Δυνάμεων Εδαφικής Άμυνας. Ο Μαμούκα Μαμουλασβίλι ήταν ο πλέον κατάλληλος  αξιωματικός που διέθετε  εκείνη την περίοδο η Ουκρανία  (λόγω κυρίως της εμπειρίας  που είχε αποκτήσει, αφού  πολεμούσε στην  πρώτη γραμμή ήδη από το 1992 σε διάφορα μέτωπα). Έτσι λοιπόν ανέλαβε την εκπαίδευση των νεοσύλλεκτων. Ήταν μια ιδιαίτερα  δύσκολη αποστολή, δεδομένου ότι η ρωσική εισβολή ήταν θέμα, όπως αποδείχτηκε στην  πράξη,  λίγων ημερών.  Επομένως, η πίεση χρόνου ήταν ασφυκτική. Η εκπαίδευση την οποία επέβλεπε ο ίδιος απαίτησε ένα μήνα και παρόλα αυτά οι δυνάμεις  της εδαφικής άμυνας διακρίθηκαν στην υπεράσπιση του Κιέβου!

Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο 2022, ο Μαμουλασβίλι, επικεφαλής της λεγεώνας  του και σε συνεργασία με τις δυνάμεις της εδαφικής άμυνας, πολέμησε γενναία στο Κίεβο. Μάλιστα οι άνδρες του πέτυχαν μία αξιοσημείωτη νίκη του Ουκρανικού Στρατού, όταν σε ενέδρα την 1η Μαρτίου 2022 προκάλεσαν τεράστια πλήγματα στο 331 Ρωσικό Σύνταγμα αλεξιπτωτιστών. Οι άντρες  του Μαμουλασβίλι εξόντωσαν περί τους 80 Ρώσους αλεξιπτωτιστές  μεταξύ των οποίων και τον διοικητή του συντάγματος, συνταγματάρχη Σεργκέι Σούχαρεφ. Στις 7 Μαρτίου 2022, ο Μαμουλασβίλι απεύθυνε έκκληση στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να στείλουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία.

Αμέσως μετά την νίκη των ουκρανικών δυνάμεων στο Κίεβο,  η Διεθνής λεγεώνα (σχηματισμός που αποτελείται από ξένους εθελοντές, υπέρ της Ουκρανίας  και η οποία δημιουργήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2022) άρχισε να επεκτείνει τη δράση της και στην υπόλοιπη Ουκρανία.

Στις 3 Απριλίου 2022, ο Μαμουλασβίλι ανακοίνωσε ότι  η συνολική δύναμη της  Γεωργιανής λεγεώνας, που  υπάγεται στη Διεθνή λεγεώνα, φτάνει τα 700 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι βετεράνοι των πολέμων στη Γεωργία το 2008, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Επίσης ο Μαμουλασβίλι  ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να δημιουργήσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.Η επέκταση όμως της λεγεώνας  στην υπόλοιπη Ουκρανία αύξησε τις απώλειες της.

Στις 21 Ιουλίου 2022, σε συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι για αυτόν ο πόλεμος που γίνεται το 2022 δεν έχει μεγάλες διαφορές από τις συγκρούσεις που γίνονταν στην Ουκρανία το 2014-2021, απλώς το καινούργιο στοιχείο  είναι οι αεροπορικές επιδρομές αλλά και οι βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύουν συνεχώς οι Ρωσικές ‘Ενοπλες Δυνάμεις. Παράλληλα, έκανε έκκληση για αποστολή συστημάτων πυροβολικού στην Ουκρανία . Ως τώρα η Δύση  έχει στείλει πολύ περιορισμένο αριθμό πυροβόλων στην Ουκρανία.

Στις 22 Οκτωβρίου 2022, δυο μέλη της Γεωργιανής λεγεώνας σκοτώθηκαν σε μάχες στο Λουγκάνσκ. Πρόκειται για τον Μιχαήλ Καπλανισβίλι και τον Αξεξάντρε Μαρτιασβίλι. Μέχρι και τις 28 Οκτωβρίου 2022, η Γεωργιανή λεγεώνα έχει χάσει 20 στελέχη της στην Ουκρανία .

Συμπεράσματα: Κατά την εκτίμηση μου, ο Μαμούκα Μαμουλασβίλι είναι αυτός που μετέτρεψε  τις δυνάμεις εδαφικής άμυνας σε μία υπολογίσιμη, μάχιμη παρουσία. Κατάφερε μέσα σε λίγο καιρό να μεταδώσει στα στελέχη της λεγεώνας τις εμπειρίες του και να αναβαθμίσει συνολικά τις δυνάμεις που είχε υπό τον έλεγχό του. Χάρη σε αυτόν, ο Ουκρανικός Στρατός κατάφερε να νικήσει  το 331ο Σύνταγμα αλεξιπτωτιστών έξω από το Κίεβο.

Αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία, η μονάδα του Μαμουλασβίλι είναι η πιο αξιόλογη δύναμη που μάχεται στο πλευρό του Ουκρανικού Στρατού, έχοντας σηκώσει μεγάλο βάρος της ουκρανικής αντίστασης.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: https://elamerican.com/mamulashvili-ukraine-fighting-biggest-terrorist/

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024