21/06/2024

Καθημερινό σημείωμα: Οι ειδήσεις με μια ματιά (1/11)

 

Σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι ο υπό εξέταση κόμβος φυσικού αερίου στην Τουρκία θα μπορούσε να εφαρμοστεί αρκετά γρήγορα, αλλά σημείωσε ότι είναι δύσκολο να συνεργαστεί κανείς με ευρωπαίους εταίρους.

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν Πούτιν & Ερντογάν για την εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά. Ο Πούτιν είπε ότι είναι αναγκαίο να λάβει από το Κίεβο πραγματικές εγγυήσεις όσον αφορά τον αυστηρό σεβασμό στις συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Η Αλγερία αναμένεται να υπογράψει συμφωνία όπλων με τη Ρωσία αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθώς διαπραγματεύεται μια συμφωνία πλαίσιο για τις στρατιωτικές προμήθειες της για την επόμενη δεκαετία. . Η συμφωνία αναμένεται να επισημοποιηθεί όταν ο Πρόεδρος της χώρας επισκεφθεί τη Μόσχα τον Δεκέμβριο.

Η Λευκορωσία και η Ρωσία σχεδιάζουν να δημιουργήσουν κοινά κέντρα εκπαίδευσης μάχης για τους αντίστοιχους στρατούς τους. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο έχει ήδη εξουσιοδοτήσει το Υπουργείο Άμυνας να διαπραγματευτεί τη συμφωνία. Τον περασμένο μήνα ο Λουκασένκο φέρεται να τοποθέτησε ρωσικά στρατεύματα στο έδαφος της Λευκορωσίας κατόπιν εντολής της Ρωσίας.

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ βρίσκεται σε ταξίδι στην Κίνα, όπου ελπίζει να εξασφαλίσει δάνεια και συνεργασίες και να αναδιαρθρώσει χρέος δισεκατομμυρίων δολαρίων. Θα συζητήσει επίσης με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ την αναβίωση του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν και αναμένεται να υπογράψουν αρκετές βιομηχανικές και γεωργικές συμφωνίες. Η συνεργασία είναι αμοιβαία επωφελής καθώς το Πακιστάν παρέχει στην Κίνα στρατηγική πρόσβαση στον Ινδικό Ωκεανό και η Κίνα δίνει στο Πακιστάν χρήματα που χρειάζεται πολύ.

Ο Σι Τζίνπινγκ είχε επίσης συνομιλίες με τον Νγκουγιέν Φου Τρονγκ, γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος του Βιετνάμ. Οι δυο τους συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για τη στρατηγική ανάπτυξη και υπέγραψαν 13 έγγραφα για τη διμερή συνεργασία για το εμπόριο, την οικονομία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία και τις κρατικές επιχειρήσεις.

Το Ουζμπεκιστάν έχει αναπτύξει 120 κινητές ομάδες – που αποτελούνται από μέλη του Υπουργείου Εσωτερικών, της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας, της Εθνικής Φρουράς και του Υπουργείου Άμυνας – στα σύνορά του. Σκοπός των ομάδων να διαχειριστούν τις εντάσεις που προκαλούνται από την αποσταθεροποίηση των γειτονικών κρατών, ιδιαίτερα του Αφγανιστάν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας ζήτησε από τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας. Η Πιονγκγιάνγκ χαρακτήρισε τις ασκήσεις προβοκάτσια, προσθέτοντας ότι αν συνεχίσουν μπορεί να ακολουθήσουν ισχυρά αντίμετρα. Η δήλωση είναι ξεκάθαρα μια απάντηση στο Vigilant Storm, μια κοινή επιχείρηση ΗΠΑ-Νότιας Κορέας που ξεκίνησε τη Δευτέρα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έχει θέσει τον στρατό σε κατάσταση συναγερμού ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται γρήγορα σε εξωτερικές απειλές. Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας σημείωσε ότι ο στρατός δεν προετοιμάζεται για πόλεμο, προτιμώντας αντ’ αυτού να επιλύει τα προβλήματα μέσω διαλόγου, αλλά ότι παρ’ όλα αυτά θα παραμείνει σε επαγρύπνηση. Ως αφορμή φαίνεται πως είναι η απαίτηση του Κοσσυφοπεδίου να αλλάξει πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων από σερβικές σε τοπικές ενώ βρίσκεται στο Κοσσυφοπέδιο από την 1η Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα, αυτή η διαμάχη συνεχίζεται εδώ και αρκετό καιρό και δεν είναι καν η πρώτη φορά που ο στρατός το κάνει τέθηκε σε κατάσταση υψηλού συναγερμού εξαιτίας αυτού.

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε πακέτο τόνωσης 201 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέρος των προσπαθειών του Τόκιο να περιορίσει τον πληθωρισμό. Στο πακέτο περιλαμβάνονται οι επιδοτήσεις των καταναλωτών για την ενέργεια και τη φροντίδα των παιδιών, που θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό ως μια προσπάθεια ενίσχυσης της δημοτικότητας του πρωθυπουργού Φουμίο Κισίντα, η οποία έχει πέσει σε νέο χαμηλό – 42% – σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024