Daily Memo: Οι ειδήσεις με μια ματιά (2/11)
Η Ρωσία δήλωσε ότι θα επιστρέψει στη διεθνή συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας (Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας), αφού έλαβε γραπτές εγγυήσεις από το Κίεβο ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τον διάδρομο για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Μόσχας. Το Κρεμλίνο ανέστειλε τη συμμετοχή του στη συμφωνία μετά από μια ουκρανική επίθεση με drone στον στόλο του στη Μαύρη Θάλασσα το Σαββατοκύριακο. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι οι διαβεβαιώσεις που έλαβε, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ, ήταν επαρκείς.
Η τιμή των σιτηρών, που είχε εκτοξευτεί στις αρχές της εβδομάδας, άρχισε να υποχωρεί σήμερα μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας.
Η Ρωσία αναπτύσσει ένα νέο σύστημα πληρωμών που θα επιτρέπει μεταφορές σε εθνικά νομίσματα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής επιχειρηματικής εφημερίδας Vedomosti. Ο μηχανισμός, που θα χρησιμοποιηθεί με «φιλικές χώρες», αναπτύσσεται με βάση το SPFS, το αντίστοιχο της Ρωσίας του συστήματος μεταφοράς SWIFT, και των ομολόγων του σε άλλες χώρες. Την Τρίτη, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν πρότεινε στα μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης να δημιουργήσουν το δικό τους σύστημα πληρωμών ως τρόπο επίτευξης οικονομικής ανεξαρτησίας. Η Μόσχα αναζητά τρόπους για να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις και να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους υπόλοιπους εταίρους της.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργείων Άμυνας της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι ενίσχυσε τη στρατιωτική του παρουσία στα ρωσικά σύνορα. Είπε ότι η συμμαχία κινείται από τον «περιορισμό της Ρωσίας μέσω της εμπρός παρουσίας στη δημιουργία ενός πλήρους κλίμακας συλλογικού αμυντικού συστήματος» στην ανατολική πλευρά της. Σημείωσε επίσης ότι το ΝΑΤΟ είχε αναπτύξει σχηματισμούς στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη που αποτελούνταν από στρατεύματα από άλλες περιοχές.
Η Σουηδία και η Φινλανδία είναι ανοιχτές να φιλοξενήσουν πυρηνικά όπλα όταν ενταχθούν επίσημα στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με αξιωματούχους και των δύο χωρών. Στις συστάσεις του προς τη σουηδική κυβέρνηση, ο στρατός της Σουηδίας είπε ότι η χώρα θα μπορούσε να προσφέρει δυνατότητες αντιμετώπισης αερομεταφερόμενων περιστατικών στις μόνιμες ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και να συμμετάσχει στη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Εν τω μεταξύ, η Νορβηγία, μέλος του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι αύξησε το επίπεδο στρατιωτικής ετοιμότητάς της από την 1η Νοεμβρίου, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει «την πιο σοβαρή κατάσταση πολιτικής ασφάλειας εδώ και δεκαετίες».
Στην Τουρκία μεταβαίνει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, από τις 3 μέχρι τις 5 Νοεμβρίου. Την Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2022, ο Γενικός Γραμματέας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022 θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, ενώ θα επισκεφθεί και τα Δαρδανέλια.
Εν όψει της συνόδου κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων στο Βερολίνο, η Γερμανία προειδοποίησε τη Σερβία ότι θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ των δεσμών της με τη Ρωσία και της πιθανής ένταξης στην ΕΕ, σύμφωνα με Γερμανό αξιωματούχο. Η Σερβία έχει διατηρήσει τους οικονομικούς της δεσμούς με τη Ρωσία και αρνήθηκε να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Μεγάλη επιστροφή του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο Ισραήλ. Το κόμμα του του Νετανιάχου, μαζί με τους συμμάχους του, κερδίζουν τις 61 από τις 120 έδρες στην Κνεσέτ με καταμετρημένο το 80% των ψήφων των χθεσινών εκλογών.
Ο στρατός της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε συνολικά 23 πυραύλους ανοιχτά των ανατολικών και δυτικών ακτών της Κορεατικής Χερσονήσου την Τετάρτη. Ένα από τα όπλα, ένας βαλλιστικός πύραυλος, προσγειώθηκε λιγότερο από 60 χιλιόμετρα (40 μίλια) από τις ακτές της Νότιας Κορέας. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γέολ περιέγραψε το περιστατικό ως «εδαφική καταπάτηση». Σε απάντηση, πολεμικά αεροσκάφη της Νότιας Κορέας εκτόξευσαν τρεις πυραύλους αέρος-εδάφους στην Κίτρινη Θάλασσα. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε έκκληση για διάλογο.
Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο υπέγραψαν την Τρίτη κοινή δήλωση που σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας φάσης στις διμερείς σχέσεις. Στις διμερείς συνομιλίες, οι ηγέτες συζήτησαν το εμπόριο, τις οικονομικές σχέσεις και την ενέργεια. Η Βενεζουέλα διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Κολομβία λόγω της υποστήριξης της Μπογκοτά στον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, αλλά οι χώρες συμφιλιώθηκαν αφού ο αριστερός Πέτρο εξελέγη πρόεδρος της Κολομβίας φέτος.