29/03/2024

Stratfor: Κίνδυνο πολιτικής παράλυσης αντιμετωπίζει η Γαλλία

Ο πολιτικός κατακερματισμός στη Γαλλία ανεβάζει τον κίνδυνο παράλυσης στη χάραξη πολιτικής και την κοινωνική δυσαρέσκεια που και αν δεν βρεθεί λύση θα μπορούσε να οδηγήσει σε απρόβλεπτες πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Στις 19 Οκτωβρίου, η γαλλική κυβέρνηση χρησιμοποίησε ειδικές συνταγματικές εξουσίες για να εγκρίνει τον προϋπολογισμό για το 2023 χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση. Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει μέτρα όπως η προσαρμογή του φόρου εισοδήματος στον πληθωρισμό, η κατάργηση του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) για δύο χρόνια, η επιβολή έκτακτων φόρων για τις εταιρείες ενέργειας και η επέκταση της έκτακτης στήριξης δισεκατομμυρίων ευρώ για τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας.

Ενώ η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν υποσχέθηκε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι πολλές από τις προτεινόμενες τροπολογίες τους για τον προϋπολογισμό θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει ως επί το πλείστον τροπολογίες που προτείνονται από κυβερνητικούς βουλευτές.

* Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχασε την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Έκτοτε, το Ensemble Citoyens (ο συνασπισμός μετριοπαθών δυνάμεων που τον υποστηρίζει) ελέγχει 250 από τις 577 έδρες της Εθνοσυνέλευσης, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση χρειάζεται υποστήριξη από την αντιπολίτευση για να περάσει νομοσχέδια. Μολονότι η γαλλική κυβέρνηση κατάφερε να περάσει κάποια νομοσχέδια με αυτόν τον τρόπο τους τελευταίους μήνες, αρνήθηκε να κάνει ουσιαστικές παραχωρήσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης για την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2023.

* Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση αποφάσισε να εγκρίνει τον προϋπολογισμό χρησιμοποιώντας το άρθρο 49.3 του γαλλικού Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει στις κυβερνήσεις να εγκρίνουν νόμους χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση. Οι κυβερνήσεις στη Γαλλία μπορούν να χρησιμοποιήσουν το άρθρο 49.3 μόνο για την ψήφιση ενός νομοσχεδίου ανά κοινοβουλευτική συνεδρίαση. Αυτό σημαίνει ότι ο Μακρόν επιτρέπεται συνταγματικά να χρησιμοποιήσει αυτό το άρθρο πριν από το τέλος της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου τον Ιούνιο του 2023.

Η απόφαση της κυβέρνησης να παρακάμψει τους βουλευτές και να προχωρήσει (ουσιαστικά με προεδρικό διάταγμα), δείχνει πώς ο κατακερματισμός στην Εθνοσυνέλευση μπορεί να περιπλέξει την εφαρμογή της πολιτικής ατζέντας του Εμμ. Μακρόν.

Ακόμη κι αν υπάρχουν συγκεκριμένα όρια στη χρήση του άρθρου 49.3, όσο περισσότερο η κυβέρνηση επιδιώκει να παρακάμψει την Εθνοσυνέλευση, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να συμβιβαστεί στη νομοθεσία με την αντιπολίτευση, η οποία με τη σειρά της θα καθυστερήσει ή και θα σταματήσει τη νομοθετική διαδικασία και θα κάνει ολοένα και πιο δύσκολο για την κυβέρνηση να εφαρμόσει την πολιτική της ατζέντα.

Επιπλέον, κάθε φορά που η γαλλική κυβέρνηση χρησιμοποιεί το άρθρο 49.3, επιτρέπει στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να πυροδοτούν ψήφο δυσπιστίας κατά του πρωθυπουργού. Μάλιστα, η Αριστερή Νέα Οικολογική και Κοινωνική Λαϊκή Ένωση (NUPES) κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της πρωθυπουργού Ελίζαμπεθ Μπορν στις 20 Οκτωβρίου, την οποία υποστήριξε η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (NR).

Παρότι η πρόταση απέτυχε να περάσει στις 24 Οκτωβρίου επειδή NUPES και NR δεν είχαν τον απαραίτητο αριθμό ψήφων, σηματοδότησε μια σπάνια περίπτωση συνεργασίας μεταξύ των δύο ορκισμένων ιδεολογικών αντιπάλων που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα μελλοντικά στην κυβέρνηση.

Όσο η αντιπολίτευση παραμένει διχασμένη, η γαλλική κυβέρνηση θα μπορεί να παραμένει στην εξουσία. Σε ένα σενάριο χαμηλής πιθανότητας αλλά υψηλού κινδύνου, η ιδεολογικά ετερογενής αντιπολίτευση θα μπορούσε τελικά να ενώσει τις δυνάμεις της για να υποστηρίξει μια πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Καθώς η κρίση του κόστους ζωής επιδεινώνεται στη Γαλλία, το NUPES, το NR και οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να αποφασίσουν ότι το πολιτικό κόστος της συνεργασίας είναι χαμηλότερο από το κόστος του να επιτρέπει σε μια αντιδημοφιλή κυβέρνηση να παραμείνει στην εξουσία.

Αν και ένα κοινό μέτωπο της αντιπολίτευσης με στόχο την καθαίρεση της Μπορν είναι απίθανη, οι υπολογισμοί τους θα μπορούσαν να αλλάξουν στο μέλλον εάν η κοινωνικοοικονομική κατάσταση στη Γαλλία συνεχίσει να επιδεινώνεται, ειδικά εάν ο Μακρόν προχωρήσει με αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις που θα αναστάτωναν και τις δύο πλευρές (όπως τα σχέδιά του να αυξήσει την όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση).

* Θα χρειαζόταν την υποστήριξη 289 από τα 577 μέλη της Εθνοσυνέλευσης για να περάσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι η NUPES (151 έδρες), το RN (89 έδρες) και οι Ρεπουμπλικάνοι (62 έδρες) θα πρέπει να συνασπιστούν για να εγκριθεί η πρόταση. Αυτό είναι σήμερα απίθανο δεδομένων των σοβαρών ιδεολογικών διαφορών μεταξύ των τριών κομμάτων ακόμη και εντός των κομμάτων.

* Στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι εργαζόμενοι σε πολλά διυλιστήρια και αποθήκες πετρελαίου που λειτουργούσε ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός TotalEnergies ξεκίνησαν απεργίες για να απαιτήσουν υψηλότερους μισθούς. Η δράση τους διέκοψαν τη διανομή καυσίμων σε ολόκληρη τη Γαλλία και η κυβέρνηση χρησιμοποίησε εξουσίες επίταξης για να αναγκάσει ορισμένους εργαζόμενους να επιστρέψουν στις αποθήκες καυσίμων.

* Στις 18 Οκτωβρίου, η Γενική Εργατική Συνομοσπονδία (CGT) και άλλα συνδικάτα ξεκίνησαν απεργίες και διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα που οδήγησαν σε μικρές διακοπές στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

* Τα μεγαλύτερα συνδικάτα της Γαλλίας -στα οποία περιλαμβάνονται η CGT, η Γαλλική Δημοκρατική Εργατική Συνομοσπονδία (CFDT), η Γαλλική Συνομοσπονδία Διοίκησης-Γενική Συνομοσπονδία Διευθυντικών Στελεχών (CFE-CGC), το συνδικάτο Εργατική Δύναμη (FO) και η Γαλλική Συνομοσπονδία Χριστιανών Εργατών (CFTC)- έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, διχάζονται και συχνά αποτυγχάνουν να συνεργαστούν μεταξύ τους. Η γαλλική κυβέρνηση επωφελήθηκε από αυτή την κατάσταση διάσπασης τα τελευταία χρόνια. Αλλά εάν οι οικονομικές συνθήκες στη Γαλλία επιδεινωθούν σημαντικά ή εάν η κυβέρνηση αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ο συνολικός αντίκτυπος στα μέλη τους θα μπορούσε να σφυρηλατήσει τη συνεργασία μεταξύ των συνδικάτων και να επιτρέψει να οργανώσουν άγριες απεργίες.

Η συνεχιζόμενη νομοθετική παράλυση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που θα αύξαναν την πολιτική αβεβαιότητα. Εάν η νομοθετική διαδικασία σταματήσει λόγω του κατακερματισμού στην Εθνοσυνέλευσης ή (πολύ λιγότερο πιθανό) εάν ο Μακρόν φοβάται ότι είναι πιθανή μια αντικυβερνητική συμμαχία μεταξύ ακροδεξιάς, της αριστεράς και συντηρητικών, μπορεί να αποφασίσει να να διαλύσει το κοινοβούλιο και να διεξαγάγει πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Αλλά αυτή θα ήταν μια πολύ επικίνδυνη στρατηγική, καθώς η διαδικασία θα ήταν χρονοβόρα και θα μείωνε σημαντικά τη δυνατότητα χάραξης πολιτικής σε μια εποχή υψηλού πληθωρισμού, επιβραδυνόμενης οικονομικής ανάπτυξης και γεωπολιτικών εντάσεων με τη Ρωσία.

Επιπλέον, η διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στο πλαίσιο της αυξανόμενης κοινωνικής δυσαρέσκειας θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη πιο αδύναμη πολιτικά επίδοση του συνασπισμού Ensemble Citoyens του Μακρόν στις κάλπες σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου και να ανοίξει την πόρτα σε μια ακόμη μεγαλύτερη παρουσία των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση.

Εναλλακτικά, εάν ο Μακρόν δεν διαλύσει το κοινοβούλιο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταλήξουν σε συμφωνία για να ρίξουν την Μπορν, η αντιπολίτευση θα εξακολουθεί να δυσκολεύεται να συμφωνήσει για έναν νέο πρωθυπουργό κοινής αποδοχής. Μια επιτυχημένη “συνωμοσία” της αντιπολίτευσης για την πτώση της κυβέρνησης πιθανότατα θα οδηγήσει επίσης σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές λόγω της ανεπαρκούς υποστήριξης για το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει την πρωθυπουργό.

* Μολονότι ένα σενάριο συμβιβασμών κατά περίπτωση μεταξύ του Ensemble Citoyens και των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα απέτρεπε την κατάρρευση της κυβέρνησης και τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, θα μπορούσε να έχει υψηλό δημοσιονομικό κόστος για τη Γαλλία, ειδικά εάν οι συμβιβασμοί περιλαμβάνουν υψηλότερες δημοσιονομικές δαπάνες. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί προβληματικό σε μια εποχή που το κόστος δανεισμού για τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αυξάνεται λόγω των αυστηρότερων νομισματικών πολιτικών από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

* Σύμφωνα με έρευνα της BVA που δημοσιεύθηκε στις 21 Οκτωβρίου, μόνο το 36% των Γάλλων ψηφοφόρων δήλωσε ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει τον Μακρόν, ενώ λίγοι περισσότεροι (41%) δηλώνουν ότι εξακολουθούν να υποστηρίζουν την Μπορν.

 

Πηγή: Euro2day.gr 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024