25/04/2024

Καθημερινό σημείωμα: Οι ειδήσεις με μια ματιά (3/11)

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ συνεχάρη απόψε τον αντίπαλό του Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη «νίκη» του στις βουλευτικές εκλογές της Τρίτης. μετά την καταμέτρηση του 99% των ψήφων, το «δεξιό μπλοκ» του Νετανιάχου εξασφαλίζει 64 έδρες, 31 για το δεξιό κόμμα του (Likud), 19 για τα υπερορθόδοξα κόμματα και 14 (αριθμός ρεκόρ) για τα ακροδεξιά κόμματα, με τους πολιτικούς αναλυτές να εκτιμούν πως πρόκειται για την πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς άλλαξε τη στάση του για τη Ρωσία και τώρα ψάχνει να «βρει κοινό έδαφος» με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ερντογάν έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά από κλήση που είχε με τον Σολτς την Τρίτη. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε τον ισχυρισμό και είπε ότι ο Σολτς κατά τη διάρκεια της κλήσης επανέλαβε τη θέση του Βερολίνου για τον πόλεμο και δεν έχουν προκύψει στοιχεία για αλλαγή πολιτικής. Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι θα γίνουν πιο φιλόδοξα βήματα στο εγγύς μέλλον σχετικά με τη συμφωνία για τα σιτηρά της Ουκρανίας.

«Είναι πλέον καιρός να καλωσορίσουμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία ως πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ», δήλωσε από την Κωνσταντινούπολη ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο Στόλτενμπεργκ πρόκειται να συναντηθεί αύριο, Παρασκευή, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εμποδίζει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ κατηγορώντας τις ότι προσφέρουν καταφύγιο, μεταξύ άλλων, σε Κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία ανήλθε στο 85% τον Οκτώβριο, αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης των τιμών των προϊόντων διατροφής και των υπηρεσιών μεταφορών. Τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε και πάλι το βασικό επιτόκιο -κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 10,5% – παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια την Πέμπτη από 2,25% σε 3 % , τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1989. Το Ηνωμένο Βασίλειο καταπολεμά τον αυξανόμενο πληθωρισμό – έφτασε στο 10,1% τον Σεπτέμβριο – ο οποίος αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση.

Τα κέρδη του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού Uniper τους πρώτους εννέα μήνες του έτους δέχθηκαν πλήγμα λόγω του αυξανόμενου κόστους του φυσικού αερίου. Η εταιρεία είπε ότι αναγκάστηκε να αγοράσει φυσικό αέριο από την άμεση αγορά σε υψηλές τιμές μετά τη διακοπή των προμηθειών από την Gazprom το τρίτο τρίμηνο. Η γερμανική κυβέρνηση εθνικοποίησε την Uniper τον Σεπτέμβριο για να βοηθήσει στη διατήρηση της βιομηχανίας.

Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι συναντήθηκε με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ, στη σύνοδο κορυφής των υπουργών Εξωτερικών της G-7 στο Munster της Γερμανίας, την Πέμπτη. Οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών συμμετείχαν στις συνομιλίες, οι οποίες είχαν ως στόχο να επιβεβαιώσουν την αμυντική εταιρική σχέση και τη συνεργασία τους στον Ινδο-Ειρηνικό. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μια ημέρα πριν από την επίσκεψη του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στο Πεκίνο.

Επικριτικός ως προς την σκοπιμότητα της επίσκεψης του Γερμανού καγκελαρίου, Ολαφ Σολτς, στην Κίνα, είναι ο σημερινός γαλλικός Τύπος. Η εφημερίδα La Tribune αναφέρει πως η επιλογή του να πάει μόνος στο Πεκίνο, χωρίς κανέναν άλλον Ευρωπαίο ηγέτη, και η έγκρισή του στη «μερική κατάληψη» του λιμανιού του Αμβούργου από την κινεζική Cosco, θέτει υπό αμφισβήτηση τις Βρυξέλλες, οι οποίες, όπως σημειώνεται, επιδιώκουν ένα ενιαίο ευρωπαϊκό μέτωπο κατά του Πεκίνου.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζίνπινγκ διαβεβαίωσε τον Πακιστανό πρωθυπουργό Σεχμπάζ Σαρίφ για την υποστήριξη της Κίνας κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Πεκίνο. Συμφώνησαν να σημειώσουν πρόοδο σε έργα που σχετίζονται με τον Οικονομικό Διάδρομο Κίνας-Πακιστάν, ο οποίος έχει επανειλημμένα παρεμποδιστεί από καθυστερήσεις. Το Πακιστάν αναζητά οικονομική υποστήριξη από την Κίνα, παρά το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον φλερτάρει το Ισλαμαμπάντ τους τελευταίους μήνες με στρατιωτικές προτάσεις και προτάσεις υποδομής, συμπεριλαμβανομένου πακέτου υποστήριξης 450 εκατομμυρίων δολαρίων για τα F-16 του, που εξόργισε τη σύμμαχο των ΗΠΑ, την Ινδία.

Απόπειρα δολοφονίας έγινε σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν, Ίμραν Χαν, ο οποίος πυροβολήθηκε στο πόδι στη διάρκεια πορείας. Διακόμιστηκε άμεσα στο νοσοκομείο και η υγεία του βρίσκεται εκτός κινδύνου. Σύμφωνα με τα πακιστανικά μέσα ενημέρωσης, ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά της αυτοκινητοπομπής του Χαν, καθώς καθοδηγούσε πορεία διαμαρτυρίας στο Ισλαμαμπάντ για να απαιτήσει πρόωρες εκλογές

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024