23/04/2024

Καθημερινό σημείωμα: Οι ειδήσεις με μια ματιά (4/11)

Καθημερινό σημείωμα

Ο στρατός της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε περίπου 80 βολές πυροβολικού σε μια θαλάσσια ζώνη ασφαλείας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σήμερα Παρασκευή, η Νότια Κορέα απέκρουσε 80 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων και stealth F-35A. Επίσης, η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι θα επεκτείνουν τις κοινές αεροπορικές ασκήσεις κατά μία ημέρα έως και αύριο Σάββατο.

Οι χώρες της ομάδας G-7 και η Αυστραλία συμφώνησαν να ορίσουν μια σταθερή τιμή για το ρωσικό πετρέλαιο. Η τιμή δεν έχει ακόμη καθοριστεί και θα πρέπει να ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Επίσης, κάλεσα τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να αυξήσουν την παραγωγή τους για να συμβάλουν στη μείωση των τιμών, ένα μήνα μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει δραστικά τις εργασίες του στην άντληση του μαύρου χρυσού.

Η Τουρκία δεν θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ παρά μόνο αφού ληφθούν τα αναγκαία μέτρα από τις δύο αυτές χώρες, δήλωσε απόψε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ. Η συνάντηση έγινε στην Κωνσταντινούπολη, κεκλεισμένων των θυρών για τους δημοσιογράφους.

Ο νικητής των βουλευτικών εκλογών στο Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου άρχισε διαπραγματεύσεις με τους υπερορθόδοξους και τους ακροδεξιούς συμμάχους του με την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης. Με 64 έδρες, το μπλοκ της δεξιάς, του οποίου ηγείται ο Νετανιάχου, ο οποίος έχασε την εξουσία τον Ιούνιο του 2021 έπειτα από 12 συναπτά χρόνια παραμονής στον πρωθυπουργικό θώκο, είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Τρίτη.

Το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας έδωσε σήμερα το πράσινο φως για την αγορά μιας δεύτερης παρτίδας οκτώ νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια συμφωνία ύψους περίπου 1,3 δισ. δολαρίων.Η χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, που είχε παραγγείλει οκτώ αεριωθούμενα F-16 της εταιρίας Lockheed Martin το 2019, αναμένεται να αντικαταστήσουν τα ρωσικά μαχητικά MiG-29 και να βελτιώσουν τη συμβατότητά της με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε στο Άμπου Ντάμπι σήμερα Παρασκευή για να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ, Σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν. Την Πέμπτη, ο Λαβρόφ βρέθηκε στην Ιορδανία για να συζητήσει την εμπορική και οικονομική συνεργασία με τον Ιορδανό υπουργό Εξωτερικών. Οι χώρες της Μέσης Ανατολής είναι από τους πιο σημαντικούς εταίρους της Μόσχας.

Η κεντρική τράπεζα του Ουζμπεκιστάν είχε συνομιλίες με εκπροσώπους της Citibank στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ του Ουζμπεκιστάν αυτήν την εβδομάδα. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα οι εμπορικές τράπεζες του Ουζμπεκιστάν δεν ήταν έτοιμες να επαναφέρουν το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir λόγω «μεγάλων κινδύνων». Οι δυτικές χώρες ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για την ανάπτυξη δεσμών με το Ουζμπεκιστάν, το οποίο η Ρωσία θεωρεί μέρος της σφαίρας επιρροής της.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συναντήθηκαν σήμερα Παρασκευή στο Πεκίνο. Ο Σολτς είπε ότι συζήτησαν το εμπόριο, την επισιτιστική ασφάλεια και άλλους τομείς πιθανής συνεργασίας. Η επίσκεψη του Σολτς, που θα διαρκέσει μία ημέρα, αποτελεί μια δοκιμή των σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και τη Δύση,

Η Κίνα δώρισε οχήματα και κανόνια νερού στα νησιά του Σολομώντα, μέρες αφότου η Αυστραλία δώρισε ημιαυτόματα όπλα και οχήματα στις τοπικές αστυνομικές δυνάμεις στα νησιά. Παρά τη μείωση της εξωτερικής της βοήθειας στην περιοχή του Ειρηνικού, η Κίνα ανταγωνίζεται τις δυτικές δυνάμεις για επιρροή στον Νότιο Ειρηνικό, συμπεριλαμβανομένων των Νήσων Σολομώντα.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024