Πρακτικές Χειραγώγησης Δημόσιου Διαλόγου – Καταστολή της αλήθειας
Γράφουν οι Γιώτα Χουλιάρα και Αλέξανδρος Νίκλαν
Στην πολιτική οι ισχυροί και αξιόπιστοι ισχυρισμοί για ποινική δραστηριότητα υψηλού επιπέδου μπορούν να καταστρέψουν μια κυβέρνηση, ένα πολιτικό πρόσωπο ή ακόμη και ένα ολόκληρο κόμμα. Όταν μάλιστα η κυβέρνηση ή ο πολιτικός φορέας στερούνται αποτελεσματικής υπεράσπισης με βάση τα γεγονότα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες τεχνικές προκειμένου να θολώσουν και, συχνά, να καταστείλουν την αλήθεια. Η επιτυχία αυτών των τεχνικών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον Τύπο (ΜΜΕ) και από τη συνεργασία του κομματικού επιτελείου στο οποίο ανήκει η κυβέρνηση ή ο πολιτικός φορέας. Παρακάτω περιγράφονται δεκαεπτά τεχνικές για την καταστολής της αλήθειας προκειμένου να θολώσουν την κρίση της κοινής γνώμης και να δημιουργήσουν εντυπώσεις αντίθετες από την πραγματικότητα.
1. Κάντε ησυχία. Εάν το γεγονός δεν αναφέρεται στις Ειδήσεις και δε δημοσιεύεται στον Τύπο, τότε απλά δε συνέβη.
2. Αντιδράστε έντονα. Πρόκειται για τη γνωστή τεχνική «Πώς τολμάς» την οποία μπορείτε να απευθύνετε στον αντίπαλο σας όταν θα αναφερθεί στην κατηγορία.
3. Χαρακτηρίστε τις κατηγορίες ως «φήμες » ή, ακόμα καλύτερα, ως «άγριες /ανυπόστατες/αισχρές φήμες ». Εάν παρά την προσπάθεια συσκότισης των ειδήσεων, το κοινό εξακολουθεί να είναι σε θέση να πληροφορηθεί τα ύποπτα γεγονότα, φροντίστε αυτό να γίνεται μόνο μέσω «φήμης ». Αν μάλιστα είναι εφικτό, οι φήμες να μοιάζουν εντελώς «παρανοϊκές » ή «υστερικές».
4. Δημιουργήστε γύρω σας αχυράνθρωπους με σκοπό να τους καταρρίψετε την κατάλληλη στιγμή. Κατασκευάστε άγριες φήμες (ή διασπείρεται ψευδείς ιστορίες) για τους συγκεκριμένους αχυράνθρωπους, τους οποίους θα θυσιάσετε την κατάλληλη στιγμή ώστε με τον τρόπο αυτό οι κατηγορίες εναντίον σας να μοιάζουν αδιάφορες.
5. Xρησιμοποιείστε συγκεκριμένα επίθετα χαρακτηρισμών απέναντι στους επικριτές σας, όπως συνωμοσιολόγοι, παλαβοί, φαφλατάδες, εκκεντρικοί, και φυσικά ότι είναι άτομα που τους αρέσει να διοχευτεύουν φήμες και fake news. Να είστε βέβαιοι, επίσης, ότι χρησιμοποιείτε έντονα φορτισμένα ρήματα και επίθετα όταν χαρακτηρίζετε τις κατηγορίες εναντίον σας και υπερασπίζεστε την «πιο λογική» κυβέρνηση ή πολιτικό φορέα που υπήρξε ποτέ. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αποφύγετε προσεκτικά κάθε ανοιχτή συζήτηση/αντιπαράθεση με ανθρώπους που έχετε βλάψει ή έχουν στοιχεία εναντίον σας. Για λόγους ασφαλείας, μπορείτε να δημιουργήσετε τους δικούς σας συνωμοσιολόγους οι οποίοι θα κινηθούν εναντίον όσων σας κατηγορούν, ώστε οι κατήγοροι σας να αναγκαστούν να τους αντιμετωπίσουν και να σας αφήσουν ήσυχο.
6. Καταπολεμήστε τα κίνητρα τους. Προσπαθήστε να περιθωριοποιήσετε τους επικριτές σας προτείνοντας έντονα ότι δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για την αλήθεια, αλλά απλά ακολουθούν μια κομματική πολιτική ατζέντα εναντίον σας.
7. Χρησιμοποιείστε τον Τύπο. Στην περίπτωση αυτή τα ελεγχόμενα ΜΜΕ μπορεί να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα χρωματίζοντας συναισθηματικά προς όφελός σας την όποια αντιπαράθεση με όσους σας κατηγορούν.
8. Απορρίψτε τις κατηγορίες ως «παλιά νέα».
9. Χρησιμοποιήστε την ειλικρίνεια όπως σας βολεύει. Πρόκειται για την τακτικής της εξομολόγησης. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείτε την εντύπωση της ειλικρίνειας ενώ παραδέχεστε μόνο τα σχετικά αβλαβή και λιγότερο εγκληματικά «λάθη». Αυτή η στρατηγική σας βοηθάει ουσιαστικά να κάνετε αποτελεσματικό έλεγχο ζημιών (damage control).
10. Χαρακτηρίστε τις κατηγορίες εναντίον σας ως απίστευτα περίπλοκες και την αλήθεια ως αδύνατη να αποδειχθεί.
11. Χρησιμοποιείστε την επαγωγική μέθοδο συνδέοντας άσχετα μεταξύ τους συμπεράσματα προκειμένου να θολώσετε την εικόνα.
12. Απαιτήστε από τους επικριτές σας να παρουσιάσουν όλα τα στοιχεία εναντίον σας. Πρόκειται για μια τεχνική που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο εφόσον ξέρετε ότι δεν έχουν στη κατοχή τους όλα τα στοιχεία και ότι η ενοχή σας δεν αποδεικνύεται με αποδείξεις αλλά με ενδείξεις από την πλευρά τους.
13. Αλλάξτε το θέμα. Αυτή η τεχνική μπορεί περιλαμβάνει τη δημιουργία και δημοσιοποίηση περισπασμών και ψεύτικων ειδήσεων.
14. Παρουσιάστε ελαφρώς ενοχοποιητικά στοιχεία για μια υπόθεση άσχετη προς αυτή για την οποία κατηγορείστε και στη συνέχεια αφήστε το θυμικό της κοινής γνώμης να αναλάβει τα υπόλοιπα.
15. Παρουσιάστε ψέμματα εναντίον των αντιπάλων σας τα οποία θα διοχευτεύσει στο κοινό ή στο Τύπο μια ανώνυμη πηγή.
16. Επαναλάβετε σε συνδυασμό την τέταρτη και την πέμπτη τακτική
17. Γεμίστε το Διαδίκτυο με δικούς σας ανθρώπους, οι οποίοι θα μπαίνουν σε ομάδες, σελίδες και προφίλ ατόμων με ιδιαίτερη κίνηση και θα υπερασπίζονται εσάς ή θα κατηγορούν τους αντιπάλους σας. Τα γνωστά τρολ του διαδικτύου που λειτουργούν υπέρ ή εναντίον μιας κυβέρνησης.
Πρακτικές Χειραγώγησης Δημόσιου Διαλόγου – Παιχνίδια Εξουσίας