25/04/2024

Καθημερινό Σημείωμα: Οι ειδήσεις με μια ματιά (7/11)

Στις κάλπες ετοιμάζονται να προσέλθουν εκατομμύρια Αμερικανοί για τις ενδιάμεσες εκλογές. Αυτές οι αμερικανικές εκλογές διεξάγονται ενώ τουλάχιστον 20 πολιτείες έχουν επιβάλει – μέσω τροπολογιών – πιο αυστηρά μέτρα για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, γεγονός που εγείρει, σύμφωνα με ειδικούς, ανησυχία για παραγκωνισμό του μειονοτικού πληθυσμού.

Ο Βοηθός Γραμματέας των ΗΠΑ για Υποθέσεις Νότιας και Κεντρικής Ασίας Ντόναλντ Λου επισκέπτεται το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Καζακστάν μέχρι τις 11 Νοεμβρίου για να συζητήσει εταιρικές σχέσεις σε μια σειρά διμερών και περιφερειακών θεμάτων. Ενώ βρισκόταν στο Τουρκμενιστάν, ο Λου ανακοίνωσε την πρόθεση της Ουάσιγκτον να βοηθήσει τις αρχές και τις επιχειρήσεις του Τουρκμενιστάν να επωφεληθούν από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Να τονίσουμε πως οι κινήσεις αυτές των ΗΠΑ γίνονται εντός της παραδοσιακής σφαίρας επιρροής της Ρωσίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συναντά τον Αρμένιο υπουργό Εξωτερικών Αραράτ Μιρζογιάν και τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ τη Δευτέρα για να συζητήσουν την πρόοδο μιας ειρηνευτικής συνθήκης για τη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αυτό έρχεται μόλις μία ημέρα αφότου η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορήθηκαν ότι βομβάρδισαν τις αντίστοιχες θέσεις τους στα σύνορα. Οι εντάσεις αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο, και παρόλο που η Ρωσία διατηρεί τον ρόλο της ως μεσολαβητής στη σύγκρουση, οι δυτικές χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο να αδράξουν την πρωτοβουλία για να μειώσουν την παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή.

Ενόψει των εκλογών αυτόν τον μήνα, ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ υπέγραψε μια σειρά νόμων που θα μεταφέρουν μέρος της εξουσίας που παραδοσιακά κατέχει η προεδρία στα τοπικά εκτελεστικά όργανα, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και το κοινοβούλιο. Είπε επίσης ότι το Καζακστάν είναι έτοιμο να προστατεύσει τα εθνικά του συμφέροντα εκτός των ορίων της διπλωματίας, σημειώνοντας ότι η σταθερότητα και η ασφάλεια στο Καζακστάν επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις εξωτερικές και εσωτερικές συνθήκες. Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων νωρίτερα αυτή τη χρονιά, οι οποίες καταπνίγηκαν μόνο με τη βοήθεια του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας.

Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σουμπραμάνιαμ Τζαϊσάνκαρ θα συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ αύριο, Τρίτη, στη Μόσχα και θα συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από το εμπόριο μέχρι τις επενδύσεις και τη χρησιμοποίηση εθνικών νομισμάτων σε αμοιβαίους διακανονισμούς, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Αιγυπτιακή Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής και Ραδιολογίας έδωσε στη Rosatom, την κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας, την άδεια να κατασκευάσει μια δεύτερη μονάδα παραγωγής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό El Dabaa. Προκειται για ένα ακόμη παράδειγμα ενίσχυσης της θέσης της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η χώρα του έχει οριστικοποιήσει μια σύμβαση με τη Ρωσία για την αγορά συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου Krasukha και αντιαεροπορικών συστημάτων Pantsir, αλλά δεν τα έχει λάβει ακόμη. Η δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων “Maneuvers 2022” – των μεγαλύτερων ασκήσεων της χώρας. Θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα, ο Βούτσιτς έθεσε τον στρατό σε συναγερμό ως απάντηση σε μια νέα πολιτική στο Κοσσυφοπέδιο που αντικαθιστά τις σερβικές πινακίδες στα αυτοκίνητα με τοπικές.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε σήμερα την Τουρκία για συμβολή στην εξάπλωση της χολέρας στη βόρεια Συρία, μέσω της μείωσης της ροής νερού από τον Ευφράτη, και το συριακό καθεστώς ότι παρεμποδίζει την παροχή βοήθειας σε περιοχές που τελούν υπό κουρδικό έλεγχο.Για πρώτη φορά μετά από το 2009, η χολέρα επανεμφανίστηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Συρία, όπου περίπου τα δύο τρίτα των εργοστασίων επεξεργασίας υδάτων, τα μισά αντλιοστάσια και το ένα τρίτο των υδραγωγίων έχουν υποστεί ζημιές από έντεκα χρόνια πολέμου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι κινεζικές εξαγωγές και εισαγωγές συρρικνώθηκαν τον Οκτώβριο – πρώτη φορά από τον Μάιο του 2000. Η ασθενής αύξηση των εξαγωγών είναι αποτέλεσμα της χαμηλής εξωτερικής ζήτησης και των διαταραχών της προσφοράς λόγω COVID-19. Η ασθενής αύξηση των εισαγωγών υποδηλώνει ότι η εσωτερική ζήτηση παρέμεινε επίσης χαμηλή, σε μεγάλο βαθμό λόγω της αβεβαιότητας των καταναλωτών που προκαλείται από τα συχνά μέτρα που έχουν ως στόχο τα μηδενικά κρούσματα.

Η Βόρεια Κορέα δεσμεύτηκε να συνεχίσει να χρησιμοποιεί «συντριπτικά πρακτικά στρατιωτικά μέτρα» για να αντιμετωπίσει τις ασκήσεις ΗΠΑ-Νότιας Κορέας. Την περασμένη εβδομάδα, η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε περισσότερους από 80 πυραύλους ως απάντηση στην άσκηση Vigilant Storm. Διπλωμάτες από την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα έχουν καταδικάσει τις ενέργειες της Βόρειας Κορέας και συμφώνησαν να ενισχύσουν την αποτροπή για να επιτευχθεί η αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Geopolitics & Daily News

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024