23/04/2024

Οι Άγνωστοι Πρωτοπόροι της Μεσογείου (Παρουσίαση)

Τίτλος βιβλίου: Οι άγνωστοι πρωτοπόροι της Μεσογείου.
Συγγραφέας: Βάγιας Κατσός.
Έκδοση: Square books.

« Το βιβλίο αποτίνει φόρο τιμής στους άγνωστους πρωτοπόρους της Μεσογείου: τους Χαλκιδέους. Σε αυτούς τους Ευβοιώτες θαλασσοπόρους που από το 12ο ως και τον 4ο αι. π.Χ. ίδρυσαν τις περισσότερες αποικίες απ’ οποιαδήποτε άλλη ελληνική μητρόπολη του αρχαίου κόσμου, στις ακτές της Μέσης Ανατολής, της Μικράς Ασίας, της Αφρικής, της Ιλλυρίας και, κυρίως, της Χαλκιδικής στη Βόρεια Ελλάδα, της Ιταλίας και της Σικελίας. Οι νέοι κόσμοι που δημιούργησαν ιδιαίτερα στις δύο τελευταίες περιοχές, πρώτοι απ’ όλους τους Έλληνες, άνοιξαν το δρόμο για να γεννηθεί η Μεγάλη Ελλάδα και ο σύγχρονος Δυτικός Πολιτισμός. Όλες αυτές οι πατρίδες μακριά από την πατρίδα και η ιστορική τους διαδρομή, από την ακμή ως την πτώση τους, συγκεντρώνονται και παρουσιάζονται αναλυτικά, για πρώτη φορά, σε ένα κείμενο. Έτσι παράλληλα αναδεικνύεται η σημαντική –πλην, επίσης άγνωστη- ναυτική, στρατιωτική και πολιτιστική υπεροχή της μητρόπολής τους, Χαλκίδας, έναντι των υπολοίπων ελληνικών πόλεων κυρίως του 8ου αιώνα π.Χ., που υπήρξε η δική της Χρυσή Εποχή.»

Με τα παραπάνω λόγια στο οπισθόφυλλο της έκδοσης γίνεται μια σύντομη παρουσίαση/αποτίμησης  της ιστορικής έρευνας που με μεράκι, όρεξη, πάθος και αγάπη συγκέντρωσε σε μια καλαίσθητη έκδοση ο συγγραφέας Βάγιας Κάτσος για τους άγνωστους πρωτοπόρους της Μεσογείου, τους Χαλκιδέους. Στις 334 σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης μπορεί ως άλλος ταξιδιώτης να πλεύσει στα νερά της Ιστοριάς και να διαβάσει ιστορικές λεπτομέρειες που ξεκινούν από την ίδρυση της Χαλκίδας και τους πρώτους «όπισθεν κομόωντες» Έλληνες στην περιοχή, τον πρωταγωνιστικό ρόλο της πόλης στον ελληνικό αποικισμό της Ιταλίας, τον μύθο της Σκύλας και της Χάρυβδης, τη ναυτική υπεροχή της Χαλκίδας και τον χρυσό αιώνα της πόλης.

Με γνώμονα την αγάπη του για τον τόπο γέννησης του, ο συγγραφέας προσφέρει τόσο στους σύγχρονους αναγνώστες όσο και στις επόμενες γενιές, ένα συγγραφικό πόνημα που αποτελεί κόσμημα για κάθε βιβλιοθήκη. Μια ιστορική έρευνα σε βάθος που ικανοποιεί και τον πλέον απαιτητικό λάτρη της Ιστορίας και ταυτόχρονα γεμίζει με υπερηφάνεια κάθε Χαλικδέο αλλά και κάθε Έλληνα για το παρελθόν και για όσα θαυμαστά συντελέστηκαν στην περιοχή της Μεσογείου από τους Έλληνες. 

Ο λόγος του συγγραφέα είναι μεστός και ουσιαστικός και η ανάγνωση κυλάει εύκολα. Το κείμενο συνοδεύεται επίσης από 10 επεξηγηματικούς έγχρωμους χάρτες, 77 έγχρωμες φωτογραφίες και 5 αναλυτικούς πίνακες με το σύνολο των αποικιών της Χαλκίδας και της Ερέτριας ανά τη Μεσόγειο, τα οποία βοηθούν τον αναγνώστη να γνωρίσει σε βάθος όσα αναφέρονται και κεντρίζουν ταυτόχρονα το ενδιαφέρον του. 

Αν και το βιβλίο δεν είναι παιδικό, μπορεί να αποτελεί ένα όμορφο δώρο για μεγάλα παιδιά δημοτικού και έφηβους καθώς θα λειτουργήσει προκαλώντας το κατάλληλο συναίσθημα να μάθουν την ιστορία. Σε μια εποχή που οι αξίες και οι αρχές βάλλονται, η ιστορική αλήθεια μοιάζει με το φως ενός φάρου που λάμπει στο σκοτάδι. Αυτόν τον φάρο δημιούργησε ο συγγραφέας αιώνια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Το βιβλίο κυκλοφορεί σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα. Μπορείτε να κάνετε την παραγγελία σας από την επίσημη σελίδα Square books.

 

 

 

 

 

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα: Ο Βάγιας Κατσός πήρε την πρώτη του ανάσα στη Χαλκίδα, στις 31-1-1973. Έχει εργαστεί σε όλα τα είδη ΜΜΕ ως δημοσιογράφος, φωτογράφος και γραφίστας. Το 2004 δημιούργησε το «Square», που του χάρισε ένα βραβείο (Καλύτερη Σχεδίαση Περιοδικού, ΕΒΓΕ 2005) και παραμένει ως σήμερα το μακροβιότερο περιοδικό της Εύβοιας. Το 2014 αντικατέστησε το έντυπο «Square» με το ψηφιακό αδελφάκι του, το «square.gr», που του έδωσε άλλο ένα βραβείο (Καλύτερη Σχεδίαση Πρώτης Σελίδας σε Site, Regional Media Awards 2016). Σήμερα, αρθρογραφεί και ερευνά πλέον συστηματικά την ιστορία του γεννήτορα τόπου του, στο «Square History». Το «oι άγνωστοι πρωτοπόροι της Μεσογείου» είναι το πρώτο του βιβλίο.

 

 

Γιώτα Χουλιάρα 
Geopolitics Editorial Team 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024