20/04/2024

Καθημερινό σημείωμα: Οι ειδήσεις με μια ματιά (9/11)

Η Ρωσία αποσύρεται από τη Χερσώνα. Την υποχώρηση διέταξε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού, με τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή Σεργκέι Σουροβίκιν να επικαλείται δυσκολίες ανεφοδιασμού. Υπολογίζεται ότι περίπου 40.000 στρατιώτες θα πρέπει να μετακινηθούν, πολλοί από τους οποίους σε μονάδες που υπέστησαν βαριές απώλειες σε έμψυχο και στρατιωτικό υλικό. Πληροφορίες από την Ουκρανία ανέφεραν ότι οι Ρώσοι καταστρέφουν γέφυρες στο οδικό δίκτυο των κατεχόμενων περιοχών, για να εμποδίσουν την προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων.

Ο διορισμένος από τη Ρωσία αναπληρωτής διοικητής της Χερσώνας, Κίριλ Στρεμούσοφ, σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα σήμερα Τετάρτη, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχοι. Ο Στρεμούσοφ, διορίστηκε στη θέση του δύο μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ, βρίσκεται στο Ιράν για συναντήσεις με τον Ιρανό ομόλογό του και αδιευκρίνιστους υψηλόβαθμους πολιτικούς και οικονομικούς αξιωματούχους. Το Ιράν παραδέχτηκε πρόσφατα ότι προμήθευσε τη Ρωσία με drones που έχουν χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις στην Ουκρανία, αλλά η Τεχεράνη ισχυρίζεται ότι τα όπλα πουλήθηκαν πριν από την έναρξη του πολέμου.

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ Τζούνιορ, γιος του φιλέλληνα γερουσιαστή και προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος είναι δικηγόρος στο επάγγελμα και πατέρας δύο παιδιών επικράτησε στις εκλογές για την 8η Περιφέρεια του Νιού Τζέρσεϊ όπου ήταν υποψήφιος με το κόμμα των Δημοκρατικών. Ο γιος του Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στο μπλόκο για την πώληση και εκσυγχρονισμό αμερικανικών F-16 στην Τουρκία, θα αντικαταστήσει τον 71χρονο Δημοκρατικό, Άλμπιο Σίρες, ο οποίος εκλεγόταν ανελλιπώς από το 2006 αλλα αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος στις φετινές ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ.

Τα τέσσερα μέλη της συμμαχίας Quad (Αυστραλία, Ινδία, Ιαπωνία και Ηνωμένες Πολιτείες) ξεκίνησαν τις ναυτικές ασκήσεις Malabar στην Ιαπωνία. Η άσκηση έρχεται εν μέσω αυξημένων εντάσεων που σχετίζονται με τις καταιγιστικές δοκιμές πυραύλων της Βόρειας Κορέας. Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας αυτή την εβδομάδα επιβεβαίωσε τη δέσμευση της χώρας του να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες, να χαράξει μια νέα στρατηγική ασφάλειας και να αποκτήσει όπλα μεγάλης εμβέλειας.

Η Σαουδική Αραβία φέρεται να ενημέρωσε το Ιράν ότι τερματίζει τη συμμετοχή της στις μεταξύ τους συνομιλίες οι οποίες ξεκίνησαν με τη μεσολάβηση του Ιράκ. Η Τεχεράνη κατηγορεί τους Σαουδάραβες για συμμετοχή σε συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής χρημάτων και «πληροφοριών» για να βοηθήσουν τους διαδηλωτές. Την ίδια ώρα, η Ρωσία προσφέρθηκε να μεσολαβήσει μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται σήμερα Τετάρτη να ανακοινώσει το επίσημο τέλος της αντιτρομοκρατικής αποστολής της Γαλλίας στο Σαχέλ, γνωστή ως Επιχείρηση Barkhane. Η Γαλλία απέσυρε τα στρατεύματά της από το Μάλι τον Φεβρουάριο μετά από περισσότερα από οκτώ χρόνια, ενώ η στρατιωτική ηγεσία του Μάλι τερμάτισε την αμυντική συμφωνία της χώρας με το Παρίσι και ενίσχυσε τη συνεργασία με Ρώσους μισθοφόρους. Περίπου 3.000 Γάλλοι στρατιώτες παραμένουν στον Νίγηρα, το Τσαντ και την Μπουρκίνα Φάσο.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις κατά της στρατιωτικής χούντας της Μιανμάρ. Περισσότεροι από 2.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη χώρα από τότε που ο στρατός ανέλαβε την εξουσία τον Φεβρουάριο του 2021.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024