25/04/2024

Καθημερινό σημείωμα: Οι ειδήσεις με μια ματιά (10/11)

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα αποσυρθούν από την ουκρανική πόλη Χερσώνα. Τα στρατεύματα θα υποχωρήσουν στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου μετά την εκκένωση περισσότερων από 115.000 κατοίκων από τη Χερσώνα και τις γειτονικές περιοχές.

Η Ρωσία και το Ιράν υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για την κατασκευή ενός αγωγού γνωστού ως Tabesh για τη μεταφορά προϊόντων πετρελαίου. Ο αγωγός, ο οποίος θα έχει χωρητικότητα 150.000 βαρελιών την ημέρα, θα εκτείνεται περίπου 1.000 χιλιόμετρα (620 μίλια) από το Rafsanjan στο Mashhad και θα έχει δύο αντλιοστάσια και τρεις τερματικούς σταθμούς. Η Μόσχα ενισχύει τη συνεργασία με την Τεχεράνη ως αποτέλεσμα των δυτικών κυρώσεων μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Στην ανάπτυξη ενός υπερηχητικού πυραύλου, που είναι ικανός να διαπεράσει όλα τα αμυντικά συστήματα, έχει προχωρήσει το Ιράν, σύμφωνα με όσα ανέφερε την Πέμπτη στρατηγός της Ισλαμικής Δημοκρατίας. «Αυτός ο υπερηχητικός βαλλιστικός πύραυλος αναπτύχθηκε για να αντιμετωπίσει τις ασπίδες αεράμυνας», δήλωσε ο στρατηγός Αμιραλί Χατζιζαντέχ, διοικητής της αεροδιαστημικής μονάδας του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ θα έχει ο Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Μπαλί στις 14 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Λευκός Οίκος, καθώς οι εντάσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων συνεχίζουν να υποβόσκουν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία ξεκίνησαν σήμερα Πέμπτη κοινές ασκήσεις στις οποίες συμμετέχουν πάνω από 30.000 στρατιώτες και δεκάδες πλοία και αεροσκάφη στη νοτιοδυτική Ιαπωνία. Οι ασκήσεις επικεντρώνονται στην άμυνα των νησιών και διεξάγονται ταυτόχρονα με τις ασκήσεις Malabar στις οποίες συμμετέχουν μέλη της συμμαχίας Quad – Αυστραλία, Ινδία, Ιαπωνία και Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μανίλα δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα παρέχει εξοπλισμό για την υποστήριξη των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης των Φιλιππίνων και την επιβολή του ναυτικού δικαίου. Και την Τετάρτη, ανώτεροι αξιωματούχοι του ναυτικού των Φιλιππίνων και της Γαλλίας συναντήθηκαν για να συζητήσουν την αμυντική συνεργασία.

Αμερικανοί και Μολδαβοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν συναντήσεις αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν τη στρατιωτική συνεργασία. Επίσης αυτή την εβδομάδα, ο Οργανισμός Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ δεσμεύτηκε να βοηθήσει τη Μολδαβία να ξεπεράσει την ενεργειακή κρίση με επιχορήγηση 30 εκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και 19,5 εκατομμυρίων δολαρίων για έργα ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας και μείωσης της εξάρτησης της χώρας από τη Ρωσία. Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε 250 εκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια για τον ενεργειακό τομέα της Μολδαβίας. Η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες φλερτάρουν τη Μολδαβία, ένα πρώην σοβιετικό κράτος στο οποίο η Μόσχα έχει συμφέροντα, για να την κρατήσουν μακριά από τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Καμπότζης, Σαμντεχ Τέχο στην Πνομ Πενχ. Υπέγραψαν περισσότερες από 10 διμερείς συμφωνίες συνεργασίας για τη γεωργία, τις υποδομές και την τεχνολογία. Ο Λι βρίσκεται στην Καμπότζη αυτή την εβδομάδα για να συναντηθεί με τους ηγέτες των 10 μελών της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας και να συζητήσει την αναβάθμιση της ζώνης ελεύθερου εμπορίου τους.

Το Καζακστάν και η Τουρκία συζήτησαν προοπτικές στρατιωτικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε κοινές ασκήσεις και εκπαίδευση, κατά τη διάρκεια συνομιλιών μεταξύ αξιωματούχων άμυνας στην Αστάνα. Η Τουρκία ενισχύει τη συνεργασία με την Κεντρική Ασία, ιδιαίτερα το Καζακστάν, βασικό σύμμαχο της Ρωσίας.

Geopolitics & Daily News

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024