25/04/2024

Καθημερινό σημείωμα: Οι ειδήσεις με μια ματιά (11/11)

 

Επιβεβαιώθηκε η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζιπίνγκ στις 14 Νοεμβρίου, στο περιθώριο της G20, στο Μπαλί. Πόλεμος στην Ουκρανία και Ταϊβάν, δυο από τα θέματα της ατζέντας.

«Ιστορική μέρα, νίκη των ουκρανικών δυνάμεων»  γράφουν οι εφημερίδες του Κιέβου μετά την αποχώρηση των Ρώσων από τη Χερσώνα. Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, πάντως, έχουν εκφράσει την ανησυχία μήπως επρόκειτο για μια ακόμη κίνηση προπαγάνδρας από το καθεστώς Πούτιν, ενώ γίνεται λόγος και για στήσιμο παγίδας. Δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέων σφροδρών χτυπημάτων από drones

H σύνοδος ηγετών της 10μελούς Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) ξεκίνησε στην Πνομ Πενχ σήμερα Παρασκευή. Οι ηγέτες συζήτησαν τη σύγκρουση στη Μιανμάρ, η οποία είναι μέλος αλλά δεν συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής, και αποκάλυψαν ένα ειρηνευτικό σχέδιο πέντε σημείων για τον άμεσο τερματισμό της βίας η οποία φαίνεται να κλιμακώνεται. Οι ηγέτες της ASEAN συμφώνησαν επίσης κατ’ αρχήν να δεχτούν το Ανατολικό Τιμόρ, το οποίο υπέβαλε αίτηση για ένταξη το 2011. Μετά τη σύνοδο κορυφής θα ακολουθήσει μια σειρά περιφερειακών συνομιλιών, με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζίνπινγκ να αναμένεται να συναντηθεί με τους ηγέτες της Αυστραλίας και των Φιλιππίνων, ενώ οι υπουργοί Άμυνας των χωρών της ASEAN θα συζητήσουν την περιφερειακή ασφάλεια με την Ινδία.

Σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι προσπαθεί να κλείσει τον διάδρομο Λατσίν, που συνδέει την Αρμενία με την αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς σκόπιμη προσπάθεια κλιμάκωσης της σύγκρουσης. Κατηγόρησε επίσης το Ερεβάν ότι χρησιμοποιεί τον διάδρομο για στρατιωτικούς σκοπούς και είπε ότι η Αρμενία καθυστερεί το άνοιγμα των επικοινωνιών μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της περιοχής του Ναχτσιβάν. Ο Πασινιάν κατηγόρησε με τη σειρά του τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, ότι παραβίασε τη συμφωνία για μη χρήση βίας που εγκρίθηκε μετά από συνάντηση στο Σότσι στις 31 Οκτωβρίου.

Εκπρόσωποι του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη βρίσκονται στο Κιργιστάν στο πλαίσιο μιας περιφερειακής περιοδείας στην Κεντρική Ασία που περιελάμβανε επίσης στάσεις στο Τατζικιστάν, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν. Οι δυτικοί θεσμοί ελπίζουν να κερδίσουν την εύνοια των χωρών της περιοχής, ενώ η προσοχή της Ρωσίας αποσπάται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η αλγερινή κρατική εταιρεία ενέργειας Sonatrach και η Turkish Petroleum θα δημιουργήσουν μια κοινή εταιρεία εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας μετά από συνάντηση με τον Αλγερινό ομόλογό του. Η Τουρκία προσπαθεί να ενισχύσει τους δεσμούς με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την επέκταση της εμβέλειάς της.

Η Γαλλία έχει εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει στο πρόγραμμα στρατιωτικού εκσυγχρονισμού των Φιλιππίνων, δήλωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας των Φιλιππίνων μετά από μια σειρά συναντήσεων μεταξύ ανώτερων ναυτικών και διπλωματικών αξιωματούχων και από τις δύο χώρες αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με το υπουργείο, η Γαλλία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για ένα έργο προμήθειας εξοπλισμού για εξωτερική άμυνα. Δεδομένης της στρατηγικής θέσης των Φιλιππίνων, η Κίνα είναι επιφυλακτική για οποιαδήποτε εμπλοκή της Δύσης με τη Μανίλα.

Geopolitics & Daily News

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024