19/05/2024

Νέο Δόγμα Πολέμου σχεδιάζεται από την Γαλλία

Γράφει ο Άγγελος Χωριανόπουλος 
Αμυντικός αναλυτής

Σε ομιλία του στο λιμάνι Toulon, o πρόεδρος Macron ανέφερε πως το Γαλλικό Στράτευμα σχεδιάζει ένα Νέο Δόγμα Πολέμου που θα ανταποκρίνεται σε νέου είδους απειλές και θα είναι ικανό να ανταποκριθεί σε μακροχρόνιους πολέμους υπερ-υψηλής έντασης με συμβατικά στρατεύματα. Το νέο νομοσχέδιο που θα πλαισιώσει τις αλλαγές αυτές, θα ψηφιστεί στις αρχές του έτους 2023.

Σύμφωνα με την ομιλία του Γάλλου προέδρου η χώρα θα  πρέπει να δημιουργήσει την  εικόνα μιας ενωμένης, ισχυρής Γαλλίας, αυτόνομη και κυρίαρχη στις αποφάσεις της, εύρωστη και αξιόπιστη, σεβαστή για την ιδιότητά της ως πυρηνική δύναμη, κινητήρα της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, υποδειγματική σύμμαχο στον ευρωατλαντικό χώρο, αξιόπιστη και έμπιστη

Το έγγραφο της Στρατηγικής Αναθεώρησης των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων περιλαμβάνει 10 στρατηγικούς επιτεύξιμους στόχους οι οποίοι θα αναφερθούν παρακάτω:

  1. Διατήρηση και εκσυγχρονισμό του Πυρηνικού Οπλοστασίου της Γαλλίας με παράλληλη προσάρτησή του σε ένα πιο σύγχρονο δόγμα πολέμου.
  2. “Αντοχή και ανθεκτικότητα” έναντι συμβατικών στρατιωτικών και υβριδικών απειλών που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο γαλλικός λαός (πανδημίες, κλιματική αλλαγή, υβριδικές απειλές, τρομοκρατία, συμβατικός πόλεμος). Επίτευξη του στόχου μέσω ενίσχυσης του αισθήματος συλλογικής άμυνας και ασφάλειας του γαλλικού λαού.
  3. Διασφάλιση ότι η γαλλική αμυντική βιομηχανία μπορεί να υποστηρίξει μακροχρόνιες πολεμικές συγκρούσεις μέσω της δημιουργίας στρατηγικών αποθεμάτων υλικών, την μετεγκατάσταση των πιο ευαίσθητων γραμμών παραγωγής και την διαφοροποίηση των προμηθευτών της. Το μέτρο αυτό αποτελεί συνέχεια της ιδέας μιας «οικονομίας εν καιρώ πολέμου» που ο Μακρόν ανέφερε για πρώτη φορά στη διάσκεψη του Eurosatory τον Ιούνιο.
  4. Ανάπτυξη αμυντικών και επιθετικών ικανοτήτων κυβερνοπολέμου.
  5. Ανάληψη ηγετικής θέσης στον χώρο της ευρωπαϊκής άμυνας ΕΝΤΟΣ του ΝΑΤΟ μέσω ανάληψης διοικητικών ευθυνών σε επιχειρήσεις και ναυτικά γυμνάσια.
  6. Ενίσχυση της Ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας μέσω ανοιγμάτων γαλλικών επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.
  7. Λειτουργία της Γαλλίας ως αξιόπιστος και πιστός σύμμαχος στις σχέσεις με Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία. Παράλληλη ενίσχυση της Στρατηγικής συνεργασίας με Ελλάδα και Κροατία. Δημιουργία εποικοδομητικού διαλόγου με Ουκρανία και Γεωργία εν όψει του Ρωσο-ουκρανικού Πολέμου.
  8. Ενίσχυση των δικτύων πληροφοριών (στρατιωτικών και μη) εντός και εκτός Γαλλίας με σκοπό την μείωση πιθανών σφαλμάτων κατά την διεξαγωγή εξωτερικής πολιτικής.
  9. Σχέδιο αντιμετώπισης Υβριδικών Απειλών μέσω προσαρμογής του πλάνου δράσης των κρίσιμων υποδομών της χώρας.
  10. Ελευθερία δράσης και ικανότητας διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024