10/12/2022

Geopolitics & Daily News

Global news on Economy, Security, Politics and more

Τουρκία: Ένα τρομοκρατικό χτύπημα σε κατάλληλο χρόνο

https://www.al-monitor.com/originals/2022/11/turkey-arrests-syrian-woman-accuses-pkk-over-istanbul-attack

Γράφει ο ιστορικός Παναγιώτης Γέροντας 

Όταν συμβαίνει κάτι, πρέπει πάντα να αναρωτιόμαστε «ποιός ωφελείται από το γεγονός»; Είναι προφανές ότι ένα τρομοκρατικό χτύπημα στη Τουρκία θα ωφελούσε κατ’ αρχάς τον Ερντογάν. Τα εκλογικά ποσοστά είναι πεσμένα και μια τέτοια εξέλιξη εμφανίζεται ως «μάννα εξ ουρανού» προκειμένου να επιτευχθεί μια συσπείρωση δυνάμεων του AKP.

Είναι ίσως χρήσιμο να βρούμε κάποιο ανάλογο γεγονός που ήδη έχει συμβεί στην ιστορία. Θυμίζεται εδώ ότι πριν το ξέσπασμα του πογκρόμ εναντίον των Ελλήνων και Αρμενίων της Κωνσταντινούπολης στις 6 Σεπτεμβρίου 1955, πραγματοποιήθηκε βομβιστική επίθεση στο πατρικό σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη, που όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια ήταν σκηνοθετημένη προβοκάτσια από την ίδια την τουρκική κυβέρνηση.

Θυμίζεται επίσης ότι τότε στην εξουσία ευρισκόταν το «Δημοκρατικό Κόμμα» (Demokrat Parti) του Adnan Menderes, το οποίο κατέλαβε την εξουσία όταν η Τουρκία υιοθέτησε το πολυκομματικό σύστημα και εξέφραζε τη «θρησκευτική άποψη», η οποία μέχρι τότε καταπιεζόταν από το κοσμικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Είναι μάλιστα τουλάχιστον αξιοπερίεργο που μία από τις κατηγορίες που χρησιμοποιήθηκαν για να απαγχονιστεί ο Menderes ήταν και το πογκρόμ που πραγματοποιήθηκε στη Κωνσταντινούπολη!

Μη παρεξηγηθώ. Είναι πιθανό να είναι μια πραγματική τρομοκρατική ενέργεια. Δεν μπορεί όμως κάποιος να μην αναλογιστεί το παραπάνω παράδειγμα σκεπτόμενος τη σημερινή θέση της Τουρκίας και του προέδρου της. Στη Δύση τα σχέδια της μπλοκάρονται από την Ελλάδα και την Αίγυπτο, στο Ισραήλ επανεξελέγη ο εχθρικός Νετανιάχου, στη Λιβύη ο τουρκικός ρόλος έχει καταγγελθεί τόσο από δυτικούς, όσο και από Λίβυους παράγοντες, οι εκλογές στις ΗΠΑ δεν πήγαν όπως τα περίμενε ο Ερντογάν (άλλη… περίεργη χρονική σύμπτωση αυτή), οπότε μια επιχείρηση εναντίον των Κούρδων στη Συρία φαίνεται ως η μόνη λύση για εκτόνωση της δυσαρέσκειας του τουρκικού λαού και λόγω των οικονομικών προβλημάτων.

Η Τουρκία έχει παρελθόν στο να χρησιμοποιεί το θέμα των μειονοτήτων για εθνικιστιστικούς σκοπούς ήδη από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όταν έστρεψε τους Κούρδους εναντίον των Αρμενίων και στη Μικρασιατική Εκστρατεία όταν έστρεψε τους Κούρδους εναντίον των Ελλήνων. Η στοχοποίηση μειονοτήτων είναι μια κανονικότητα για τη Τουρκία. Πάνω από μια δεκαετία πριν από τα Σεπτεμβριανά του 1955, το 1942, ενώ η Ελλάδα ευρισκόταν υπό τριπλή κατοχή, η Τουρκία επέβαλε εφάπαξ εξοντωτικό φόρο περιουσίας στους μη μουσουλμάνους, τον διαβόητο «Varlık Vergisi». Σημαντικές λεπτομέρειες: μέσα σε δύο μήνες (Δεκέμβριος 1942 – Ιανουάριος 1943), είχαν αλλάξει χέρια χιλιάδες ακίνητα, ειδικά στην κεντρική Λεωφόρο Istiklal (Aktar, Ayhan, Varlık Vergisi ve «Türkleştirme» Politikaları İletişim Yayınları 2002), ενώ ο νόμος αυτός εισήχθη στη τουρκική βουλή από τον τότε πρωθυπουργό Σουκρού Σαράτζογλου και ηγέτη του «Δημοκρατικού Κόμματος» (εντός του Ρεπουμπλικανικού).

Παράλληλα, το θέμα των μειονοτήτων έχει χρησιμοποιηθεί και για πολιτικούς – κυβερνητικούς λόγους, όπως δεικνύει και η κατηγορία εναντίον του Menderes. Εν κατακλείδι, μια τρομοκρατική ενέργεια τώρα ευνοεί τόσο τη Τουρκία όσο και τον Ερντογάν.

 

About Post Author

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
2021 Copyright © All rights reserved - Geopolitics & Daily News | Newsphere by AF themes.
Translate »
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2022