20/04/2024

Περί του τρομοκρατικού χτυπήματος στην Τουρκία και γιατί έχει οσμή «false flag»

https://www.flickr.com/photos/91261194@N06/49746751801

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 

Ας γράψουμε λίγα δεδομένα για το θέμα της τρομοκρατίας, πώς τελικά ολοκληρώνεται και γιατί μια ακραία επίθεση συμβαίνει. Αρχικά, ας αναφέρουμε όσα αφορούν επιθέσεις τέτοιου είδους, όπως αυτή που ισχυρίζονται οι Τούρκοι πώς έγινε από ομάδα εξτρεμιστών εθνικού χρώματος και ιδεολογίας.

Μια επίθεση που στοχεύει να αναδείξει μια προβληματική κατάσταση που αφορά μια εθνική μειονότητα- όπως στην περίπτωση αυτή οι Κούρδοι- πάντα θα έχει σημείο αναφοράς κάποιον ισχυρό συμβολισμό. Θα πρέπει δηλαδή να αναδείξει κάτι για να κερδίσει και την δημόσια υποστήριξη ή έστω την προσοχή της διεθνούς κοινότητας/κοινής γνώμης με τέτοιο τρόπο που δεν θα την φέρει απέναντι της.

Η επίθεση στη πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης την Κυριακή 13/11 δεν έχει κανένα τέτοιο σημείο αναφοράς. Αντιθέτως επρόκειτο για  ένα τυφλό χτύπημα ανάμεσα από περαστικούς στο κέντρο της Πόλης. Μια πράξη που αν ήθελε, δηλαδή, να αναδείξει το κουρδικό πρόβλημα στην Τουρκία, φέρνει το ακριβώς αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα, προκαλώντας τελικά όλη την διεθνή κοινότητα, η οποία έρχεται αντιμέτωπη στο κουρδικό, διότι η τυφλή φύση του χτυπήματος στόχευε και τουρίστες. Αν υπάρχει μια ομάδα που θα ήθελε να πράξει τέτοιο χτύπημα, προκαλώντας και την οργή της Δύσης,  θα ήταν σίγουρα οι τζιχαντιστές του DAESH ή της Al Qaeda οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για ό,τι πάθουν οι άπιστοι (όπως αποκαλούν τους δυτικούς) ενώ τους μουσουλμάνους που σκοτώνονται σε τέτοιου είδους χτυπήματα τους θεωρούν μάρτυρες που θυσιάζονται για τον ιερό σκοπό του Ισλάμ.

Συνεπικουρικά με τα παραπάνω και αν κρίνουμε με βάση παλαιότερες επιθέσεις Κούρδων στην Τουρκία, πάντα υπήρχε ένα συμβολικό σημείο αναφοράς. Για παράδειγμα, η επίθεση κατά αξιωματικών της Τουρκίας στις 17.1.2016 είχε αθώα θύματα, αλλά πρώτον έγινε άμεσα η ανάληψη από το ΡΚΚ και δεύτερον είχε στόχο να πλήξει την εικόνα της Τουρκίας με την δολοφονία  στρατιωτικών της. Στην επίθεση της Κυριακής δεν υπήρξε κάτι ανάλογο, ενώ το PKK αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη

Παράλληλα , σε όσα αναφέρει η Τουρκία πως δράστης ήταν μια γυναικα που είχε εκπαίδευση στην Συρία, η συγκεκριμένη πληροφορία θα πρέπει να πούμε πως χωλαίνει από πολλές μεριές όσον αφορά τις μεθόδους επιθέσεων του ΡΚΚ. Αυτές συνήθως γίνονται με υποστήριξη δικτύου, έχουν δεύτερο άτομο που θα ολοκληρώσει την επίθεση, αν κάτι αποτύχει και γενικώς είναι πιο οργανωμένες και, φυσικά, τα άτομα που συμμετέχουν, δεν προσπαθούν να ξεχωρίσουν ανάμεσα στο πλήθος με το να φοράνε στρατιωτικά παντελόνια και σχετικά ρούχα, εκτός και αν είναι επίθεση με πυροβόλα όπλα έτσι ώστε να αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλον.

Σε δεύτερο χρόνο , η ανάθεση αποστολής τρομοκρατίας σε μια μοναχική γυναίκα πράκτορα είναι κάτι που ούτε οι Κούρδοι κάνουν, όσο και αν εκτιμούν ως μαχήτριες τις γυναίκες τους, ούτε φυσικά οι τζιχαντιστές ακόμα και αν αυτές ανήκουν σε ειδικό τάγμα που έχουν στο Λεβάντ ή/και στον Καύκασο.

Το ενδιαφέρον μάλιστα είναι πως η υποτιθέμενη τρομοκράτης (κατά την Τουρκία πάντα) μετά την λήξη της επίθεσης, κάνει χρήση του κινητού της ( !!! ) που σίγουρα είναι σημείο αναφοράς για εντοπισμό, κάτι που πλέον γνωρίζει και ο τελευταίος τρομοκράτης-τζιχαντιστής στον πλανήτη. Οχι μόνο αυτό μάλιστα, αλλά αντί να καταφύγει σε ασφαλές μέρος/καταφύγιο,  επιστρέφει στο σπίτι της με τα ίδια ρούχα και δεν εξαφανίζει τα στοιχεία που μπορεί να την συνδέουν με την εγκληματική/τρομοκρατική πράξη όπως όπλα, σφαίρες και άλλα που ισχυρίζονται ότι βρήκαν οι Τούρκοι.

Επιπλέον όλων αυτών, η υπόθεση της επίθεσης φαίνεται να αποτυπώνεται σε στιγμιότυπα που εμφανίστηκαν σε λιγότερο από 24 ώρες, ουσιαστικά κάτι που δεν συνάδει γενικά με άλλες περιπτώσεις όπου η Τουρκία χρειάστηκε ως και μια εβδομάδα για να βρει έστω στοιχεία σχετικά με το πρόσωπο που οργάνωσε/εκτέλεσε την επίθεση. Πόσο μάλλον να τα έχει όλα καταγεργραμμένα σε βίντεο από την αρχή ως το τέλος.

Γενικά, όλο το σκηνικό γύρω από την τρομοκρατική επίθεση έχει αρκετά κενά και αρκετά σημεία που είτε δεν δένουν με τις πρακτικές του ΡΚΚ, είτε γενικότερα χωλαίνουν ως πράξη τρομοκρατίας με εθνικό σημείο αναφοράς (μάρτυρες ελευθερίας). Σίγουρα οι τρομοκράτες δεν είναι εγκληματικές  μεγαλοφυΐες, αλλά δεν είναι επίσης και εντελώς αδαείς και ανόητοι, ειδικά  όταν μιλάμε για το ΡΚΚ και τις οργανωμένες ομάδες δράσης του.

Σε κάθε περίπτωση και επειδή τα συμπεράσματα εξάγονται με όσα στοιχεία υπάρχουν, δεν μπορει να απορριφθεί τίποτα. Όμως σιγουρα τα μέχρι τώρα δεδομένα που έρχονται από την επίσημη τουρκική πλευρά, δεν δείχνουν για κουρδικό χτύπημα όπως ισχυρίζεται η Τουρκία.

 

Αναλύοντας τις εικόνες που δείχνουν προβοκάτσια

  1. Η επίθεση φέρεται πώς έγινε από γυναίκα που συνελλήφθη στο σπίτι της ( !!! ) και μάλιστα με συνοδεία βιντεοσκόπησης. Αυτό ισχυρίζεται η τουρκική κυβέρνηση και αυτό προβλήθηκε στα τουρκικά ΜΜΕ. Σε μια επιχείριση δηλαδή υψηλού ρίσκου ήταν και δημοσιογράφος μαζί!!!
  2. Στα βίντεο της τρομοκρατικής επίθεσης που έδωσαν στη δημοσιότητα φαίνεται όντως μια γυναίκα να απομακρύνεται αρκετά γρήγορα από το σημείο της έκρηξης στην οδό Istiklal κοντά στην πλατεία Taksim και λίγο αργότερα έγινε η έκρηξη.
  3. Οι τουρκικές αρχές λένε πως έχουν βίντεο στην κατοχή της που δείχνει την γυναίκα να τοποθετεί τον εκρηκτικό μηχανισμό μέσα στην ζαρντινιέρα, κάτι όμως που δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα ακόμα.
  4. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Δικαιοσύνης άλλα 21 άτομα συνελλήφθησαν ως ύποπτα για την συμμετοχή στην επίθεση, όλα σχετιζόμενα θεωρητικά με το ΡΚΚ.
  5. Στο βίντεο η γυναίκα εμφανίζεται να κινείται με την γνωστή χιτζάμπ και από κάτω να φοράει ρούχα στρατιωτικής φύσης ( !! ) με το παντελόνι να είναι σε χρώμα παραλλαγής και τα υποδήματα να είναι στρατιωτικά άρβυλα! Τα ρούχα της απέχουν από το κλασσικό modus operandi τέτοιων δραστών.
  6. Δεν υπάρχει ακόμα και τώρα καμία ανάληψη ευθύνης από καμία οργάνωση. Μια πρακτική που δεν συνηθίζεται από τους Κούρδους που αναλαμβάνουν γρήγορα την ευθύνη για τις πράξεις τους. Εκτός και αν έπεται και νέο χτύπημα ή οι δράστες είναι άλλης ομάδος.

 

 

Εργαλειοποίηση του χτυπήματος από την τουρκική κυβέρνηση

Η εμπλοκή Ελλάδος, ΗΠΑ, Γερμανίας και Γαλλίας με βάση δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων δείχνουν πώς ακριβώς θα χρησιμοποιηθεί συμβολικά.

Στη φωτογραφίαπου δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη σύλληψή της η γυναίκα εμφανίζεται με μπλούζα που αναγράφει New York. Στην σύλληψη της (όπου έχουν δείξει το βίντεο τα τουρκικά ΜΜΕ) φοράει την ίδια μπλούζα. Και αυτό σημείο αναφοράς προς σκέψη και με ιδιαίτερη σημασία γι΄ό,τι επιθυμεί να πετύχει η Τουρκία/

Η γυναίκα στην σύλληψη της φαίνεται πώς συλλαμβάνεται «αναίμακτα» με βάση το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα. Παρόλα αυτά στη φωτογραφία που ακολουθείφαίνεται να έχει δεχτεί την «τουρκική αστυνομική περιποίηση».

Η εικόνα είναι ίδια που βάζουν κάθε φορά από το τουρκικό υπουργείο δικαιοσύνης όταν συλλαμβάνουν τρομοκράτες κάθε είδους. Είναι ένα είδος συμβολισμού ισχύος με τις δύο σημαίες να πλαισιώνουν το κάδρο και κάτω από το έμβλημα, δείχνουν πώς κυριαρχούν.

 

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024