20/04/2024

Η βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στη διεθνή σκηνή

Η ηρεμία ενός ηλιόλουστου απογεύματος στον πιο δημοφιλή πεζόδρομο στην εμπορική και τουριστική πρωτεύουσα της Τουρκίας διαλύθηκε από την έκρηξη που συνέβη την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, ενώ οι εντάσεις αυξάνονται σε διπλωματικό επίπεδο λόγω των δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι εμπλέκουν τη διεθνή κοινότητα θεωρώντας την ως υπαίτια για την τρομοκρατική επίθεση.

Πλάνα που δόθηκαν στο φως της δημοσιότητας και προβλήθηκαν από τα τουρκικά ΜΜΕ δείχνουν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από μια τσάντα γεμάτη με εκρηκτικό υλικό  η οποία αφέθηκε σε ένα παγκάκι. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια γυναίκα είχε καθίσει στο συγκεκριμένο σημείο για πάνω από 40 λεπτά και στη συνέχεια έφυγε λίγο πριν το τρομοκρατικό χτύπημα.

Η αστυνομία άρχισε αμέσως να αποκλείει τη γύρω περιοχή καθώς οι σειρήνες των ασθενοφόρων τσίριζαν και ένα ελικόπτερο χαμηλών πτήσεων κυκλοφόρησε από πάνω. 

Η λεωφόρος Istiklal, όπου σημειώθηκε η επίθεση, έχει πολλά καταστήματα, εστιατόρια και χώρους λατρείας, όπως πολλές εκκλησίες, τζαμιά και πολλά ξένα προξενεία. Βρίσκεται στο μεγαλύτερο υψόμετρο σε αυτή την περιοχή στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης. Μουσικοί του δρόμου κάνουν το εμπόριο τους κάθε βράδυ κατά μήκος του δρόμου, και πολλά καταστήματα και εστιατόρια σε αυτόν τον δρόμπ ανήκουν σε πολίτες διαφόρων εθνοτήτων. Ομάδες ανδρών που δεν φορούσαν καμία επίσημη στολή άρχισαν αμέσως μετά να κόβουν την πρόσβαση των οχημάτων σε άλλους δρόμους που οδηγούσαν στον κεντρικό δρόμο, κοιτάζοντας γύρω τους επιφυλακτικά. Εν τω μεταξύ, άνδρες και γυναίκες αστυνομικοί καθάρισαν τη λεωφόρο και διέταξαν τους δημοσιογράφους να μείνουν σε απόσταση από το σημείο της επίθεσης, πιθανώς λόγω ανησυχιών για δευτερεύουσα επίθεση. Αργότερα τη νύχτα, η πρόσβαση στους γύρω δρόμους ήταν ακόμα αποκλεισμένη.

Οι συνέπειες για την επίθεση της Κυριακής στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης μπορεί να αντηχούν στις αίθουσες της διεθνούς διπλωματίας, δεδομένης της ανακοίνωσης της Τουρκίας για τη σύλληψη μιας Σύριας από μια περιοχή  όπου δρουν οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που αποτελούνται κυρίως από Κούρδους. 

Ωστόσο, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη μέχρι στιγμής και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) αλλά και οι SDF αρνήθηκαν ρητά οποιαδήποτε εμπλοκή.

Να τονίσουμε εδώ πως το PKK έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ. Οι περισσότεροι από τους διοικητές είναι Τούρκοι υπήκοοι που ζουν στο εξωτερικό για πολλά χρόνια και αναζητούνται από τις αρχές.

Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι η γυναίκα ομολόγησε ότι είχε στρατολογηθεί ως πράκτορας πληροφοριών από τις Υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Μονάδες Άμυνας του Λαού (YPG), όπως ανέφεραν τουρκικά μέσα ενημέρωσης τη νύχτα μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας. Η Τουρκία χρησιμοποιεί τον όρο «PKK» για να αναφερθεί και στο YPG.

«Το άτομο που τοποθέτησε τη βόμβα συνελήφθη», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, σημειώνοντας ότι άλλοι 21 ύποπτοι συνελήφθησαν επίσης. «Η εκτίμησή μας είναι ότι η εντολή για τη θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση προήλθε από το Ayn al-Arab (επίσης γνωστό ως Kobane) στη βόρεια Συρία, όπου το PKK/YPG έχει την έδρα του στη Συρία», τόνισε ο Σοϊλού σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, Anadolu. «H τρομοκράτης του ΡΚΚ πήρε την εντολή για την Κωνσταντινούπόλη από το αρχηγείο που βρίσκεται στο Κομπάνι της Συρίας και παραδέχθηκε ότι πυροδότησε τη βόμβα στις 16:20 της Κυριακής (13/11)» αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας. Μάλιστα, οι τουρκικές αρχές διευκρίνισαν ότι προχώρησαν στη σύλληψή της μετά από έλεγχο του υλικού που κατέγραψαν 1.200 κάμερες ασφαλείας στο οποίο φαίνεται η γυναίκα να αφήνει τη βόμβα στο σημείο της έκρηξη.

«Θα ανταποδώσουμε αυτούς που ευθύνονται για αυτήν την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση», ήταν η δέσμευσή του. Σε απάντηση στα συλλυπητήρια που έστειλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, φέρεται να είπε από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης: «Πιστεύω την υποστήριξη των λεγόμενων συμμάχων μας στους τρομοκράτες, κρύβοντάς τους στις χώρες τους ή δίνοντάς τους σανίδα σωτηρίας στις περιοχές που κατέλαβαν. Η χρηματοδότησή τους μέσω αποφάσεων της Γερουσίας τους είναι προφανής. αυτό είναι κατάφωρη ανειλικρίνεια».

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, την οποία κατ′ επανάληψη η Άγκυρα έχει κατηγορήσει πως «υποθάλπτει τρομοκράτες», ο Τούρκος υπ.Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού είπε πως αν οι τουρκικές αρχές δεν είχαν συλλάβει την φερόμενη δράστη της επίθεσης, θα ήταν «καθ′ οδόν για την Ελλάδα».

Δήλωσε επίσης πως «απορρίπτει» τα συλλυπητήρια των Ηνωμένων Πολιτειών, που «υποστηρίζουν τους τρομοκράτες» Κούρδους του Κομπάνι (ΥPG). Η αναφορά του σχετίζεται με την συνεργασία των Κούρδων της Βόρειας Συρίας και των ΗΠΑ ήδη από την περίοδο που οι πρώτοι μάχονταν για να απωθήσουν από τα εδάφη τους τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και με την επιμονή της Ουάσιγκτον να μην χαρακτηρίζει το YPG ως τρομοκρατική οργάνωση. (Όπως αναφέραμε παραπάνω η Άγκυρα θεωρεί αναπόσπαστο τμήμα του «PKK» το YPG.)

Ο Σοϊλού είπε επίσης ότι ο ύποπτος δόθηκε εντολή να σκοτωθεί μετά την πραγματοποίηση της επίθεσης από τις οργανώσεις της επίθεσης σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τις τουρκικές αρχές να δημιουργήσουν το δίκτυο πίσω από αυτήν.Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε από την επιχείρηση σύλληψης της γυναίκας δείχνει αξιωματούχους ασφαλείας να βρίσκουν μεγάλες ποσότητες μετρητών και μερικά όπλα και πυρομαχικά καθώς και τα ρούχα που φορούσε στο βίντεο την ώρα της επίθεσης.

 

Το σίγουρο είναι ότι η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί πλήρως το τρομοκρατικό χτύπημα της Κυριακής.

 

Κεντρική Φωτογραφία από το βίντεο της σύλληψης που έδωσε η τουρκική πλευρά στη δημοσιότητα.

 

 

 

Περί του τρομοκρατικού χτυπήματος στην Τουρκία και γιατί έχει οσμή «false flag»

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024