29/03/2024

Καθημερινό σημείωμα: Οι ειδήσεις με μια ματιά (15/11)

 

Εκρήξεις ήχησαν – τις τελευταίες ώρες- στο Κίεβο, ενώ πυκνός καπνός φαινόταν να υψώνεται πάνω από την πόλη.Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, από τις πυραυλικές επιθέσεις επλήγησαν δύο κτίρια στην ουκρανική πρωτεύουσα. Παράλληλα, εκρήξεις από πυραυλικές επιθέσεις σημειώθηκαν στο Χάρκοβο, στο Λβιβ και στην Οδησσό, με τους τοπικούς αξιωματούχους να ζητούν από τους κατοίκους να παραμείνουν στα καταφύγια. Στις συγκεκριμένες πόλεις παρατηρούνται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, ενώ υπάρχουν αναφορές για πλήγματα σε κρίσιμες υποδομές σε Ζιτομίρ και Ρίβνε.

Υπέρ της παράτασης «επ’ αόριστον» της συμφωνίας που επιτρέπει εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της χώρας του στη Μαύρη Θάλασσα, η ισχύς της οποίας εκπνέει την Παρασκευή, τάχθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος στη σύνοδο κορυφής της G20. Παράλληλα, στην παρέμβασή του έκρινε πως «είναι ώρα» να τερματιστεί ο «καταστροφικός» πόλεμος της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σήμερα τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο συναντήθηκε στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των 20 (G20) στο Μπαλί της Ινδονησίας, να αποφευχθεί οποιαδήποτε αναθέρμανση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο και να υπάρξει σε μόνιμη βάση η δυναμική αποκλιμάκωσης του προηγούμενου έτους.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, στη σύνοδο κορυφής των G20 στο Μπαλί σήμερα Τρίτη. Ο Σι προέτρεψε τη Γαλλία να διατηρήσει την ανεξαρτησία της στις εξωτερικές σχέσεις και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία στην οικονομία, το εμπόριο, την αεροπορία και την πολιτική πυρηνική ενέργεια. Επίσης στο περιθώριο της συνόδου των G-20, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είπε στους δημοσιογράφους ότι η ΕΕ επιδιώκει να συνεργάζεται τακτικά με την Κίνα για να αποφύγει την επανάληψη των λαθών που έκανε το ευρωπαϊκό μπλοκ με τη Ρωσία.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκαν επίσης στο Μπαλί. Εξέφρασαν την προθυμία τους να ενισχύσουν τη διμερή στρατηγική τους συνεργασία, μεταξύ άλλων με τη συμμετοχή σε ομίλους όπως η συμμαχία ασφαλείας Quad και η I2U2, η οποία περιλαμβάνει το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Συζήτησαν επίσης τις πρόσφατες παγκόσμιες και περιφερειακές εξελίξεις.

Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν συζήτησε την εξομάλυνση των σχέσεων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια συνομιλίας την Τρίτη. Ο Μπλίνκεν εξέφρασε τη δέσμευση της Ουάσιγκτον να υποστηρίξει τις προσπάθειες εξομάλυνσης. Την περασμένη εβδομάδα, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία αλληλοκατηγορήθηκαν για βομβαρδισμό περιοχών κατά μήκος των κοινών συνόρων τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να επωφεληθούν από τον περισπασμό της Ρωσίας στην Ουκρανία για να αυξήσουν τη δική τους επιρροή στον Νότιο Καύκασο.

Ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις στην πόλη Ισπάρτα, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας. Εξασκούνται στρατιωτικό προσωπικό από την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν και το Κιργιστάν Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι συμμετείχαν στις ασκήσεις μαζί με το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν και το Κιργιστάν είναι σύμμαχοι της Αρμενίας και και οι τρεις χώρες είναι μέλη του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ, δήλωσε ότι η Μόσχα πρέπει να ενισχύσει την ασφάλεια της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Περιφέρειας με αντιαεροπορική άμυνα για την προστασία των περιοχών όπου βρίσκονται κρίσιμες εγκαταστάσεις. Είπε επίσης, ότι οι Ουκρανοί ριζοσπάστες και εξτρεμιστές προσπαθούν όλο και περισσότερο να διεισδύσουν στην περιοχή και ότι συνολικά 28 τρομοκρατικές επιθέσεις – συμπεριλαμβανομένων εννέα επιθέσεων δολιοφθοράς – αποτράπηκαν εκεί. Ειδικότερα, επεσήμανε τις προσπάθειες παρέμβασης στις μεταφορές και στις εγκαταστάσεις καυσίμων και ενέργειας. Η Μόσχα είναι ολοένα και πιο επιφυλακτική για την αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό της, καθώς η εισβολή της στην Ουκρανία παραπαίει.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024