Καθημερινό σημείωμα: Οι ειδήσεις με μια ματιά (16/11)
Δημοσίευμα της Washington Post αναφέρεται στον επικίνδυνο ρόλο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στο πώς η στάση του υποδαυλίζει το ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Εκεί που ο Ερντογάν είναι εντελώς απαράδεκτος είναι στο ζήτημα του Αιγαίου. Πρόκειται για τη χειρότερη εσωτερική ένταση του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες». Και συνεχίζει: «Με τέτοιους συμμάχους, τι να τους κάνεις τους εχθρούς; Ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί ανοιχτά ότι θα μπει νύχτα στην Ελλάδα… Ναι, καλά το διαβάσατε. Ο Ερντογάν απειλεί με πόλεμο ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ».
Στις 15 Νοεμβρίου, πύραυλος που προσγειώθηκε στο πολωνικό χωριό Przewodow, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, αναγνωρίστηκε από Ρώσους ειδικούς ως συντρίμμια από αντιαεροπορικό πύραυλο S-300 που ανήκε στην ουκρανική αεροπορία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε το ίδιο, αν και η Ουκρανία υποστηρίζει ότι είναι ρωσικής προέλευσης. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ και της ομάδας G-7 συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20 στην Ινδονησία και επιβεβαίωσαν τη στενή συνεργασία τους. Η Πολωνία συνεχίζει να ερευνά το περιστατικό και τα μέλη του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν τα ευρήματα αύριο, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει η επιθυμία και από τις δύο πλευρές να αποφύγουν την άμεση αντιπαράθεση. Ο Λευκός Οίκος, εν τω μεταξύ, ζήτησε από το Κογκρέσο άλλα 38 δισεκατομμύρια δολάρια για βοήθεια στην Ουκρανία.
Ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός κατέστρεψε την ουκρανική ενεργειακή υποδομή. Ως αποτέλεσμα, το Κίεβο είπε στον ρωσικό φορέα εκμετάλλευσης αγωγών Transneft ότι θα αναστείλει τη ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Druzhba που προορίζεται για την Ουγγαρία. Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δημιουργήσει αποθέματα ενέργειας εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά ο χειμώνας που πλησιάζει οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών.
Ωστόσο, η Ευρώπη συνεχίζει να αναζητά εναλλακτικούς προμηθευτές ενέργειας. Η Geoplin της Σλοβενίας υπέγραψε τριετή συμφωνία με την αλγερινή Sonatrach για την προμήθεια φυσικού αερίου, σύμφωνα με την οποία θα λάβει 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μέσω Τυνησίας και Ιταλίας – αρκετά για να καλύψει περίπου το 38% των αναγκών της σε φυσικό αέριο.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία έχει αρχίσει να αυξάνει την παρουσία της σε ενεργειακές αγορές εκτός Ευρώπης. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι εγχώριες εταιρείες παρείχαν φέτος 200.000 τόνους πετρελαίου στη Σρι Λάνκα, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και 500.000 τόνους στην Κούβα και τον Νοέμβριο, ένα άλλο τάνκερ παρέδωσε 95.500 τόνους ρωσικού πετρελαίου στα ΗΑΕ. Τα κακά νέα για τη Ρωσία είναι ότι εμπορεύεται το πετρέλαιο της με έκπτωση.
Πριν από μια διάσκεψη μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Κεντρικής Ασίας, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Τζόζεπ Μπορέλ δήλωσε ότι η Ευρώπη σχεδιάζει να ενισχύσει τη συνεργασία με την περιοχή. Συγκεκριμένα, συζήτησε την υπογραφή νέας συμφωνίας συνεργασίας με το Κιργιστάν. Η Κεντρική Ασία βρίσκεται πολύ εντός της σφαίρας επιρροής της Ρωσίας, επομένως φυσικά η Δύση ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο να σφυρηλατήσει δεσμούς με την περιοχή καθώς εντείνεται η οικονομική πίεση στη Ρωσία.
Ο στρατηγός Daniel Lasika, διευθυντής στρατηγικής, σχεδιασμού και πολιτικής για την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ, έφτασε στην Αρμενία για να συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας, τον αρχηγό του στρατού και τον επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας για να συζητήσουν διμερή ζητήματα καθώς και για την περιφερειακή ασφάλεια.
Η Ουγγαρία θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ πριν την Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του γραφείου του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν κατά την διάρκεια ενημέρωσης.Η Ουγγαρία και η Τουρκία είναι τα μόνα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που δεν έχουν ακόμη εγκρίνει την ένταξη των δύο χωρών. Η ουγγρική κυβέρνηση έχει καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο στη βουλή αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί προς συζήτηση και ψηφοφορία.