Κρίστοφερ Καβόλι: Το προφίλ του διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη
Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος
Η ανάληψη της ηγεσίας των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη σε μία κρίσιμη περίοδο
Ο στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι είναι σήμερα διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και στην περιοχή του Καυκάσου. Πρόκειται για έναν αξιωματικό που βρέθηκε από την αρχή της καριέρας του σε μάχιμες μονάδες.Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στην Ιταλία, καθώς ο πατέρας του ήταν Ιταλοαμερικανός που υπηρετούσε στη Γερμανία την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
Ο Καβόλι υπηρέτησε μια φορά στο πεδίο της μάχης κατά το 2006. Συγκεκριμένα, έδρασε στο Αφγανιστάν ως διοικητής του 1ου τάγματος. Ως αξιωματικός της ISAF ο τομέας ευθύνης του ήταν η ιδιαίτερα ευαίσθητη επαρχία Χεράτ. Και τούτο, διότι η συγκεκριμένη επαρχία κατοικούνταν από Αφγανούς που ανήκαν σε Ιρανικά φύλα. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι, παρά τα βήματα προσέγγισης που έγιναν μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν το 2001, από το 2002 (λόγω της ένταξης του Ιράν στον “άξονα του κακού”), οι σχέσεις ΗΠΑ και Ιράν βρέθηκαν πάλι στο απόλυτο μηδέν. Στην επαρχία Χεράτ, ο Καβόλι είχε δυο βασικούς στόχους: αφενός την επικράτηση έναντι των ένοπλων εξτρεμιστικών ομάδων, και αφετέρου την καλύτερη δυνατή σχέση με το ντόπιο πληθυσμό.
Ο Καβόλι είχε καταφέρει να οργανώσει αμυντικά όλο το τάγμα του στην πρώτη γραμμή του μετώπου μέσα σε χωριά που γινόντουσαν καθημερινά μάχες, κυρίως μεταξύ των Ταλιμπάν και του αφγανικού στρατού. Καθόλη τη διάρκεια των επιχειρήσεων, ο ίδιος και οι άντρες του ξεπερνούσαν τον εαυτό τους καθώς δεν είχαν ως αποστολή μόνο την εξόντωση του εχθρού, αλλά έβαζαν ως πρώτη προτεραιότητα και την προστασία του άμαχου πληθυσμού. Πέρα όμως από την συντριβή των Ταλιμπάν, ο Καβόλι πραγματοποίησε στον τομέα ευθύνης του και αρκετά έργα υποδομής (ξενοδοχεία, δρόμους, αλλά και γέφυρες ). Στόχος των έργων υποδομής ήταν η πιο εύκολη πρόσβαση του ντόπιου πληθυσμού στα νοσοκομεία της επαρχίας, και ταυτόχρονα η αύξηση της υποστήριξης προς την κυβέρνηση Καρζάι.
Στις 19 Ιανουαρίου 2018, ο Καβόλι ανέλαβε επίσημα τα καινούργια καθήκοντα του, ως διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Ως προτεραιότητα έθεσε την αύξηση της μαχητικότητας και της πλέον αποτελεσματικής λειτουργίας του αμερικανικού στρατού στη γηραιά ήπειρο. Ο Αμερικανός στρατηγός αναλάμβανε τα νέα του καθήκοντα σε μια εξαιρετικά δύσκολη για την Ευρώπη περίοδο, η οποία βρισκόταν σε πόλεμο “δια αντιπροσώπων” με τη Ρωσία.
Στις 8 Φεβρουαρίου 2019, με την ιδιότητα του διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, επισκέφτηκε την Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ουκρανία, συναντήθηκε με τον Ουκρανό στρατηγό Pavel Tkachuk. Ο Καβόλι ξεναγήθηκε στις βάσεις του ουκρανικού στρατού όπου Αμερικανοί στρατιώτες εκπαίδευαν Ουκρανούς συναδέλφους τους.
Στις 27 Μαίου 2022, ο Καβόλι γνωστοποίησε ότι σε περίπτωση που ενταχθούν η Σουηδία και η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ δε θα ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στις δυο χώρες αλλά οι ασκήσεις του αμερικανικού στρατού με τις φινλανδικές και τις σουηδικές ένοπλες δυνάμεις θα αυξηθούν.
Στις 24 Ιουνίου 2022, ενώ η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν σε πλήρη εξέλιξη, προτάθηκε από το πρόεδρο Μπάιντεν για τη θέση του διοικητή όλων των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης του από τη γερουσία (ως υποψήφιος για διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη) τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να παρακολουθούν ιδιαίτερα στενά την εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά, και μάλιστα να είναι έτοιμες να επέμβουν εάν χρειαστεί. Δείχνοντας με τη στάση του αυτή ότι η αντίληψή του δεν θα περιοριζόταν μόνο στα αμιγώς στρατιωτικά θέματα.
O Καβόλι ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα την 1η Ιουλίου 2022. Στις 5 Αυγούστου 2022 ο Κρίστοφερ Καβόλι επισκέφτηκε τη χώρα μας όπου συναντήθηκε με τον Έλληνα αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο. Στη συνάντηση τους ο Αμερικανός στρατηγός εξήρε το ρόλο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Παράλληλα, σημείωσε ότι η υποστήριξη της Ελλάδας στον αγώνα της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας είναι εξαιρετικά σημαντική.
Στις 27 Σεπτεμβρίου 2022 ο στρατηγός Καβόλι ανακοίνωσε ότι η διοίκηση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη δημιουργεί νέα επιχειρησιακά σχέδια αμύνης για να υπερασπιστεί τα κράτη μέλη της συμμαχίας από την επιθετικότητα της Ρωσίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται κυρίως στις χώρες της Βαλτικής, όπου έχει αναπτυχθεί η μεγάλη πλειοψηφία των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη.
Συμπεράσματα
Κατά την εκτίμηση μου, ο στρατηγός Καβόλι είναι ένας εξαιρετικά μάχιμος αξιωματικός, ο οποίος θεωρώ ότι είναι ειδικός σε θέματα Ευρασίας. Η συμμετοχή του στο πόλεμο του Αφγανιστάν έδειξε ότι μπορεί να συνδυάσει την συντριβή του εχθρού με την ανοικοδόμηση του τομέα ευθύνης του. Αυτό έκανε στο Αφγανιστάν και είμαι σίγουρος ότι μπορεί να το κάνει και στην Ουκρανία, όταν λήξει βέβαια ο πόλεμος.
Μεγάλη πρόκληση κατά τη διάρκεια της θητείας του είναι η ασφάλεια των Βαλτικών χωρών. Πάνω σε αυτή τη κατεύθυνση θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν οι κοινές ασκήσεις μεταξύ του αμερικανικού στρατού και των ενόπλων δυνάμεων των αντίστοιχων χωρών της Βαλτικής.
Σημείωση: Κεντρική Φωτογραφία: U.S. Secretary of Defense Lloyd J. Austin III hands the EUCOM guidon to U.S. Army Gen. Christopher G. Cavoli, during a change of command ceremony for U.S. European Command in Stuttgart, Germany, on July 1, 2022. Upon taking command from U.S. Air Force Gen. Tod D. Wolters, Cavoli assumed responsibility for U.S. military operations across Europe, portions of Asia and the Middle East, the Arctic and Atlantic Ocean. USEUCOM is comprised of more than 64,000 permanently assigned military and civilian personnel and works closely with NATO Allies and Partners. (U.S. Army Photo By Sgt. Patrik Orcutt)