28/03/2024

Καθημερινό σημείωμα: Οι ειδήσεις με μια ματιά (17/11)

 

Η Ελλάδα θέλει να έχει συνομιλίες με τη Λιβύη, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Βεγγάζη, «αλλά με την κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές και θα εκπροσωπεί την πραγματική βούληση του λαού της Λιβύης». Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, η επίσκεψη στη Λιβύη, όπως ήταν προγραμματισμένο ξεκίνησε από την Τρίπολη, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μένφι. «Όμως η υπουργός Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης προσπάθησε να μου επιβάλλει με την παρουσία της στο αεροδρόμιο να συναντηθώ μαζί της, με αποτέλεσμα να διακόψω το ταξίδι μου στην Τρίπολη και να πετάξω στη Βεγγάζη, όπου ακολουθήθηκε το πρόγραμμα», σημείωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως η Ρωσία φέρει την «τελική ευθύνη» για την πτώση πυραύλου στην Πολωνία που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι. Έρευνα αναμένεται να προσδιορίσει από πού εκτοξεύθηκε αυτός ο πύραυλος.

Η Μόσχα είναι ανοικτή σε διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, η θέση αυτή είναι γνωστή στο Κίεβο, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η συμφωνία που επέτρεψε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας θα παραταθεί κατά 120 ημέρες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος βοήθησε στη διαμεσολάβηση της συμφωνίας. Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Τετάρτη ότι οι παραδόσεις ρωσικών λιπασμάτων στην Αφρική μέσω ειδικού διαδρόμου μέσω της Ευρώπης θα ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες. Η συμφωνία φαίνεται να είναι μια παραχώρηση της Δύσης προς τη Μόσχα, η οποία είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η επέκταση της συμφωνίας για τα σιτηρά θα εξαρτηθεί από τις παραδόσεις λιπασμάτων.

Η Ρωσία και η Ιαπωνία συνεχίζουν να συναλλάσσονται παρά τις κυρώσεις στη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία. Αν και ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ των δύο χωρών τον Οκτώβριο μειώθηκε κατά 9,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, οι ιαπωνικές εξαγωγές στη Ρωσία ορισμένων αγαθών αυξήθηκαν σημαντικά. Οι εξαγωγές ιατρικών προϊόντων αυξήθηκαν περισσότερο από 800% και εξαρτημάτων υπολογιστών κατά 340%. Υπήρξε επίσης μια μικρή αύξηση στις παραδόσεις ιαπωνικών αυτοκινήτων και κινητήρων. Όλα αυτά είναι προϊόντα που η Ρωσία εξακολουθεί να μην παράγει στο εσωτερικό της σε επαρκή ποιότητα ή ποσότητα.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίγκ είχε συνομιλίες με τον Ινδονήσιο ομόλογό του,Τζόκο Ουιντόντο, στο Μπαλί. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν την υποδομή και τη θαλάσσια συνεργασία καθώς και τον «στρατηγικό συντονισμό» στις περιφερειακές υποθέσεις. Παρατήρησαν επίσης μια δοκιμαστική διαδρομή του σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας Τζακάρτα-Μπαντούνγκ, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί τον Ιούνιο του 2023.

Ο Σι παρευρέθηκε επίσης στη σύνοδο κορυφής Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στην Μπανγκόκ, όπου συναντήθηκε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη βούλησή τους να βελτιώσουν τις σχέσεις τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Choe Son-hui προειδοποίησε ότι η χώρα θα λάβει σκληρότερη στρατιωτική απάντηση εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ενισχύσουν την «εκτεταμένη αποτροπή» τους, επισημαίνοντας μια τριμερή σύνοδο κορυφής μεταξύ ΗΠΑ, Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας το Σαββατοκύριακο. Λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση, η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς.

Οι ΗΠΑ και το Πακιστάν ξεκινούν μια νέα διμερή εμπορική πρωτοβουλία για να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις των ΗΠΑ στο Πακιστάν, όπως ανακοίνωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης ότι συγκεντρώθηκαν 135 εκατομμύρια δολάρια μέσω της παγκόσμιας πρόκλησης λιπασμάτων για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας και των ελλείψεων λιπασμάτων στο Πακιστάν.

Πραγματοποιήθηκε στη Σεούλ συνεδρίαση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Κορέας-Σαουδικής Αραβίας. Επιχειρηματικοί ηγέτες από τη Νότια Κορέα και τη Σαουδική Αραβία συζήτησαν τρόπους για να εμβαθύνουν την οικονομική τους συνεργασία, να ενισχύσουν τους επιχειρηματικούς δεσμούς και να συνεργαστούν σε μελλοντικά έργα.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024