19/04/2024

Καθημερινό σημείωμα: Οι ειδήσεις με μια ματιά (18/11)

 

Μεγάλο μέρος των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας είναι «εκτός λειτουργίας» έπειτα από σωρεία ρωσικών βομβαρδισμών από τις αρχές Οκτωβρίου, δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ.Τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση λόγω των ρωσικών πληγμάτων έχουν επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες. Στο τακτικό του διάγγελμα την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι πάνω από δέκα εκατομμύρια Ουκρανοί στερούνται το ηλεκτρικό ρεύμα.

Η Πολωνία θα πρέπει να αναμένει περισσότερα επακόλουθα του πολέμου της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία, προειδοποίησε σήμερα ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα μετά το περιστατικό της πτώσης ενός πυραύλου αυτή την εβδομάδα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. «Δυστυχώς, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι κατά μία έννοια να ξανασυμβούν ατυχήματα στα σύνορά μας ως απόρροια του πολέμου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αυξημένη εμφανίζεται η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν κατά τον Νοέμβριο, μετά τη σημαντική μείωση του Οκτωβρίου, αναφέρει δημοσκόπηση της εταιρίας BVA, που δημοσιεύτηκε σήμερα Παρασκευή. Ο Γάλλος πρόεδρος ανέκτησε πόντους κυρίως μεταξύ των νέων και των μεγαλύτερων σε ηλικία, ωστόσο τα ποσοστά του παραμένουν χαμηλά στις ενδιάμεσες ηλικίες, που αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από εργαζόμενους.

Ο φυλακισμένος Ρώσος αντικαθεστωτικός Αλεξέι Ναβάλνι κατήγγειλε την αυστηροποίηση των συνθηκών κράτησής του, ισχυριζόμενος ότι είναι πλέον κλεισμένος σε ένα μικρό απομονωμένο κελί χωρίς να του επιτρέπονται οι επισκέψεις των οικείων του, σε μήνυμα που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την ομάδα του.

Οι αρχές του Καζακστάν ανησυχούν για πιθανές αναταραχές ενόψει των προεδρικών εκλογών της 20ης Νοεμβρίου. Εκκλήσεις για συμμετοχή σε διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις την ημέρα των εκλογών εξαπλώνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μεγάλες διαμαρτυρίες ξέσπασαν στο Καζακστάν στις αρχές του τρέχοντος έτους και κατεστάλησαν με τη βοήθεια δυνάμεων από τον Οργανισμό Συλλογικής Συνθήκης Ασφάλειας υπό τη Ρωσία. Η επανάληψη της αναταραχής θα ήταν ανησυχητική για τη Μόσχα, της οποίας τα στρατεύματα είναι τώρα απασχολημένα στην Ουκρανία.

Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν κοινές αεροπορικές ασκήσεις πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας σήμερα Παρασκευή μετά την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα που προσγειώθηκε κοντά στην Ιαπωνία. Ορισμένες κυβερνήσεις καταδίκασαν τη δοκιμή στη σύνοδο κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στην Μπανγκόκ.

Οι Φιλιππίνες και η Κίνα συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν συνομιλίες για την επίλυση της θαλάσσιας διαφοράς τους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και για την προώθηση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας και της συνεργασίας υποδομών κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ των ηγετών τους στη σύνοδο κορυφής APEC.

Η ιαπωνική κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς αμερικανικών πυραύλων Tomahawk.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ στο Αζερμπαϊτζάν. Ο Αλίεφ είπε ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών αγγίζει τα προ πανδημίας επίπεδα.

Τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρόεδρο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης επισκέπτεται το Τουρκμενιστάν για μια σειρά διμερών συναντήσεων, μεταξύ των οποίων και με τον πρόεδρο της χώρας Η Άγκυρα προσπαθεί επίσης να καθιερωθεί ως κόμβος φυσικού αερίου, για τον οποίο το Τουρκμενιστάν θα μπορούσε να είναι σημαντικός προμηθευτής.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024