10/12/2022

Geopolitics & Daily News

Global news on Economy, Security, Politics and more

Η περίπτωση του Ανδρέα Συγγρού – σύντομο ιστορικό σημείωμα

Γράφει ο ιστορικός Παναγιώτης Γέροντας 

 

 

Μέσα σε όλη αυτή τη μεγάλη πορεία του Χαρίλαου Τρικούπη (για τον Χαρίλαο Τρικούπη μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ) ξεχωριστή θέση έχει ο Ανδρέας Συγγρός. Ο Ανδρέας Συγγρός είχε γίνει τόσο οικονομικά ισχυρός που είχε φτάσει στο σημείο να δανείζει την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στην Ελλάδα ανέπτυξε επιχειρηματικές δραστηριότητες και φιλανθρωπικό έργο.

Εν τούτοις ο βίος και η πολιτεία του εν Ελλάδι έχουν πολλά σκοτεινά σημεία.

Πρώτα από όλα ενεπλάκη στο πρώτο μεγάλο χρηματιστηριακό σκάνδαλο στην Ελλάδα, τα λεγόμενα «Λαυρεωτικά», όταν οι μετοχές της γαλλοϊταλικής εταιρείας Roux – Serpieri – Fressynet CIE (ως Ελληνική Εταιρεία Μεταλλουργείων Λαυρίου) που εκμεταλλευόταν τα μεταλλεία του Λαυρίου πωλήθηκαν στο ευρύ κοινό σε δυσανάλογα υψηλή τιμή σε σχέση με την πραγματική τους αξία, γεγονός που οδήγησε σε οικονομική καταστροφή χιλιάδων οικογενειών.

Το 1881, ίδρυσε τη Τράπεζα Ηπειροθεσσαλίας στην οποία το ελληνικό κράτος είχε παραχωρήσει το δικαίωμα της έκδοσης και κυκλοφορίας χαρτονομίσματος στις «Νέες Χώρες».Στη συνέχεια ήταν ο άνθρωπος που έριξε τη κυβέρνηση Δηλιγιάννη του 1890, τη μόνη κυβέρνηση που στη κυριολεξία παύθηκε κατά σκανδαλώδη παράβαση του Συντάγματος! Ο Ανδρέας Συγγρός ως εκπρόσωπος γαλλοελληνικού ομίλου τραπεζιτών που πίεζε για την αποπληρωμή των κρατικών δανείων, αιτήθηκε από τον Δηλιγιάννη να τους παραχωρηθεί έναντι του δημοσίου χρέους, το προνόμιο δημιουργίας κρατικής τράπεζας. Όταν ο τελευταίος αρνήθηκε, ο Συγγρός εισήγηθηκε στον βασιλιά τη παύση της κυβέρνησης, όπερ και εγένετο το 1892, ενώ αυτή είχε τη κυβερνητική πλειοψηφία!

Ενώ γενικά στήριζε Τρικούπη, στη συνέχεια στράφηκε και εναντίον του! Το 1893, προσπάθησε να αποτρέψει σύναψη νέου δανείου από την κυβέρνηση Τρικούπη με σκοπό την απόκτηση νέων τραπεζικών προνομίων για να γίνει μέτοχος της Εθνικής Τράπεζας. Οργάνωνε και υποκινούσε το αντιτρικουπικό αίσθημα του λαού με σκοπό τη διενέργεια συλλαλητηρίων. Σε ένα από αυτά, στις 8 Ιανουαρίου 1895, στο Πεδίο του Άρεως, οργανώθηκε αντισυλλαλητήριο από οπαδούς του Τρικούπη και οι δυο διαδηλώσεις συγκρούστηκαν μεταξύ τους. Σημείωση: ο Τρικούπης προωθούσε νομοσχέδιο για την απαγόρευση των εξώσεων ενοικιαστών ακινήτων.

Ο Τρικούπης τελικά έχασε τις εκλογές και δεν εξελέγη ούτε βουλευτής. Την έδρα του τη κέρδισε ο άσημος (και ασήμαντος) Μιλτιάδης Γουλιμής. Τότε ο μεγάλος πολιτικός Χαρίλαος Τρικούπης αναφώνησε: «Ανθ’ ημών, λοιπόν, βουλευτής ο κύριος Γουλιμής. Καληνύχτα σας». Κατόπιν, αυτοεξορίστηκε στην Ευρώπη αφήνοντας τη τελευταία του πνοή στις Κάννες.

 

Σημείωση Geopolitics: Ο Γιάννης Κορδάτος χαρακτηρίζει τον Ανδρέα Συγγρό μηχανορράφο και επιδέξιο πολιτικάντη, άλλοι ως λωποδύτη φιλάνθρωπο ενώ ο τύπος της εποχής «χρυσοκάνθαρο».Ο Τάσος Βουρνάς αναφέρει ότι παρίστανε τον Εθνικό Ευεργέτη για να εξαγοράσει τις αμαρτίες του. Σφοδρή κριτική για την συμμετοχή του στα Λαυριακά άσκησε ο Εμμανουήλ Ροΐδης καθώς και οι σατιρικές εφημερίδες.Ο κόσμος δε τον αποκάλεσε Λαυριοφάγο.Στον αντίποδα έχει χαρακτηριστεί ως μέγας εθνικός ευεργέτης λόγω του τεράστιου φιλανθρωπικού του έργου. Θεωρείται ότι υπήρξε ο ισχυρότερος άντρας της εποχής του μετά τον Βασιλιά Γεώργιο Α΄.

Ο Ανδρέας Συγγρός διέθεσε τεράστια ποσά υπέρ κοινωφελών κα φιλανθρωπικών σκοπών. Με δικά του έξοδα κατασκεύασε το δημοτικό σχολείο Σκιάθου,το δημοτικό σχολείο Καλοχωρίου Λάρισας, το δημοτικό σχολείο Δίβρης (Λαμπείας) τις φυλακές Συγγρού, το Δημοτικό Θέατρο Αθηνών, το παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, το αρχαιολογικό μουσείο Δελφών κ.ά. Με δικά του έξοδα κατασκευάστηκε η αριστερή πτέρυγα του Ευαγγελισμού και ολοκληρώθηκε ο οίκος των Αδερφών στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Τον Απρίλιο του 1881 προσέφερε 10.000 δραχμές στην κοινωνία της Χίου, η οποία είχε χτυπηθεί από τον εγκέλαδο, ενώ τον Σεπτέμβριο του 1890 λόγω της καταστροφικής φωτιάς που ξέσπασε στη Θεσσαλονίκη προσέφερε 400.000 δραχμές προκειμένου να επισκευαστούν διάφορα δημόσια κτίρια, μεταξύ των οποίων και το Παπάφειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Μεγάλα ποσά πρόσφερε στο Ωδείο Αθηνών, στην κοινωνία της Σύρου, στο Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, στα εθνικά ιδρύματα της Κωνσταντινούπολης, καθώς και στο χωριό του, το Λιθί Χίου.

Με τη διαθήκη του κληροδότησε μεγάλα ποσά στο Πτωχοκομείο Αθηνών, στο Δρομοκαΐτειον, στο Αμαλίειον ορφανοτροφείο, στο Δημοτικό νοσοκομείο, στο μετοχικό ταμείο αξιωματικών, ενώ όλες τις εκτάσεις του στην Αττική τις δώρισε στο Αμαλίειον ορφανοτροφείο. Σημαντικό μέρος της περιουσίας του δωρήθηκε απευθείας στο κράτος προκειμένου να κατασκευασθούν σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια. Μετά το θάνατό του η σύζυγός του, Ιφιγένεια Μαυροκορδάτου, δώρισε στο ελληνικό δημόσιο το Κτήμα Συγγρού, το Μέγαρο Ανδρέα Συγγρού για να στεγάσει το υπουργείο εξωτερικών, ενώ από κληροδότημα του ίδιου και με την εποπτεία της Ιφιγένειας, κατασκευάστηκε το Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» και η λεωφόρος Συγγρού.

Είχε τιμηθεί με την Ταινία του Μετζιτιέ Α΄ Τάξεως και το παράσημο Μετζιτιέ Β΄ Τάξεως από το Σουλτάνο, με το παράσημο των Ανώτερων Ταξιαρχών του Δάνεμβρογ από τη βασιλική οικογένεια της Δανίας, με τα παράσημο της Β΄ Τάξεως και των Ταξιαρχών της Λεγεώνας της Τιμής από τη Γαλλική κυβέρνηση, με το Σταυρό των Ανώτερων Ταξιαρχών του Βασιλικού Τάγματος του Σωτήρος για τις προσφορές του στο Έθνος, με τον Αργυρό Σταυρό του Σωτήρος, με το Χρυσό Σταυρό του Σωτήρος και με το Μεγαλοσταυρό του Β΄ Τάγματος του Σωτήρος από το Βασιλιά Γεώργιο Α΄. Επίσης πολλοί δρόμοι σε ελληνικές πόλεις φέρουν το όνομά του.

 

About Post Author

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
2021 Copyright © All rights reserved - Geopolitics & Daily News | Newsphere by AF themes.
Translate »
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2022