28/03/2024

Αντρέι Κοβάλτσουκ ο ενορχηστρωτής της ουκρανικής νίκης στη Χερσώνα

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

 

Ο Αντρέι Κοβάλτσουκ αποτελεί έναν  από τους καλύτερους αξιωματικούς πρώτης γραμμής που διαθέτει σήμερα η Ουκρανία. Γεννήθηκε στην  πόλη Βολίν στη βορειοδυτική Ουκρανία. Από νωρίς έδειξε  πόσο ικανός αξιωματικός είναι. Αποφοίτησε το 1997 από την ανώτερη σχολή αρμάτων μάχης με έδρα το Χάρκοβο. Ο Κοβάλτσουκ ήθελε  να προωθήσει το ΝΑΤΟικό δόγμα στις μονάδες που θα ήταν διοικητής. Έτσι λοιπόν έδρασε δυο φορές στο εξωτερικό . Η πρώτη ήταν στο Κόσσοβο,  υπηρετώντας για μεγάλο διάστημα στη KFOR (2005-2006) ως υποδιοικητής του ουκρανικού λόχου του νατοϊκού συνασπισμού. Η θητεία στο Κόσσοβο ήταν δύσκολη και υπήρξαν περιπτώσεις, που κλήθηκε να πάρει σημαντικές αποφάσεις.

Στη συνέχεια,  το 2011 υπηρέτησε στο Κογκό ως διοικητής αποσπάσματος ελικόπτερων. Το 2014 με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και τον ξεσηκωμό των ρωσόφωνων αποσχιστών, έγινε διοικητής της 80ης ταξιαρχίας πεζικού και συμμετείχε αρχικά στις επιχειρήσεις στο Σλαβιάνσκ. Εκεί, η μονάδα του υπέστη τις πρώτες της απώλειες. Στις 8 Απριλίου 2014 ανέλαβε την άμυνα του αεροδρομίου του Λουγκάνσκ, ενώ  η πόλη δεχόταν σφοδρή επίθεση από τους ρωσόφωνους οι οποίοι υποστηρίζονταν και από μαχητές της εταιρείας Wagner.

Στις 14 Ιουνίου 2014, καθώς στην ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου γίνονταν σφοδρές συγκρούσεις, ο Κοβάλτσουκ ανέλαβε να εξασφαλίσει την ασφαλή προσγείωση 2 ουκρανικών  μεταφορικών αεροσκαφών τα οποία μετέφεραν δυνάμεις στο αεροδρόμιο. Το ένα κατάφερε και προσγειώθηκε, όμως  το δεύτερο δυστυχώς καταρρίφτηκε από τους μαχητές της Wagner Group με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 49 Ουκρανοί στρατιωτικοί. Ο Κοβάλτσουκ αλλά και άλλοι αξιωματικοί του oυκρανικού στρατού ρίχνουν το βάρος της ευθύνης  στο στρατηγό Μουζένκο, τότε αρχηγό ΓΕΕΘΑ της Ουκρανίας,  ο οποίος κατηγορείται ότι δεν αξιολόγησε σωστά την κατάσταση.

Luhansk airport, 4 September 2014

 

Στις 30 Αυγούστου 2014 ο ίδιος αναφέρει ότι βρέθηκε αντιμέτωπος με ρωσικά στρατεύματα που έσπευσαν να βοηθήσουν τους ρωσόφωνους αποσχιστές. Μάλιστα, η μονάδα του κατάφερε να αιχμαλωτίσει 3 Ρώσους στρατιωτικούς. Την επόμενη μέρα,η μονάδα του Κοβάλτσουκ δέχτηκε επίθεση από τους ρώσοφωνους οι οποίοι υποστηρίζονταν από ένα λόχο αρμάτων μάχης. Ο Ουκρανός υποστράτηγος  κατά την εκτίμηση μου, έλαβε τη πιο σωστή απόφαση να συμπτυχθεί με τη μονάδα του για να σωθεί. Έτσι,  πέτυχε να κρατήσει  το αεροδρόμιο του Λουγκάνσκ για 146 μέρες. Ένα πραγματικά μεγάλο χρονικό διάστημα!  Κατά τη διάρκεια των μαχών η μονάδα του είχε μόλις 32 νεκρούς και 134 τραυματίες.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, με την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία,  ο Κοβάλτσουκ ανέλαβε διοικητής του νότιου μετώπου (Χερσώνα, Οδησσός , Κριμαία). Ήταν διοικητής 100.000 Ουκρανών στρατιωτών. Από το καλοκαίρι του 2022 ταξίδεψε πολλές φορές στις νότιες περιοχές σε μια προσπάθεια να οργανώσει όσο καλύτερα γινόταν την ουκρανική αντεπίθεση. Χάρη στον οπλισμό που απέκτησε από τη δύση, αλλά και στον ηρωισμό του στρατού, ο Κοβάλτσουκ επέφερε σημαντικά πλήγματα στην Ρωσία. Στο νότιο μέτωπο ο ουκρανικός στρατός πριν την έναρξη της μάχης κατάφερε να καταστρέψει πάνω από 50 ρωσικές αποθήκες πυρομαχικών στην  περιοχή της Χερσώνας.

Το Νοέμβριο του 2022 ηγήθηκε της ουκρανικής αντεπίθεσης στη Χερσώνα. Επειδή δεν ήθελε να υποστούν απώλειες οι δυνάμεις του, χρησιμοποίησε κυρίως  το πυροβολικό θέτοντας ως πρώτο στόχο την  καταστροφή των γραμμών ανεφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων στη πόλη. Οι Ρώσοι παρόλα αυτά κατάφεραν να αποκρούσουν αρκετές από τις επιθέσεις του ουκρανικού πεζικού σκοτώνοντας πάνω από 200 Ουκρανούς στρατιώτες.  Ο ουκρανικός στρατός κατάφερε να καταστρέψει χρησιμοποιώντας τα πυραυλικά συστήματα HIMARS τις γραμμές εφοδιασμού του ρωσικού στρατού στη Χερσώνα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την άμεση σύμπτυξη του ρωσικού στρατού στην αριστερή όχθη του Δνείπερου . Μαζί με τον ρωσικό στρατό αποχώρησαν και 100.000 ρωσόφωνοι πολίτες.

Η νίκη όμως του ουκρανικού στρατού στη Χερσώνα, κατά την προσωπική μου άποψη, είναι «πύρρειος» καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συμπτύχθηκαν από την πόλη ανενόχλητες. Και τώρα, οχυρωμένες στην αριστερή όχθη του Δνείπερου αποτελούν μια διαρκή απειλή  για τον ουκρανικό στρατό.

Συμπεράσματα :  Κατά την εκτίμηση μου ο Κοβάλτσουκ είναι ένας αξιωματικός με τεράστιες δυνατότητες οι οποίες οφείλονται στις εμπειρίες που έχει αποκτήσει κυρίως από τη θητεία του στο εξωτερικό ( Κόσσοβο – Τόγκο). Στον  πόλεμο της Ουκρανίας τον βλέπουμε ως τώρα (και στην περίπτωση του Λογκάνσκ το 2014 αλλά και της Χερσώνας το 2022) να προκαλεί σημαντικά πλήγματα στις δυνάμεις των ρωσόφωνων αλλά και του ρωσικού στρατού, περιορίζοντας όσο το δυνατόν τις απώλειες των δικών του δυνάμεων.

Στην κεντρική φωτογραφία: Ukrainian Commander of ‘OK South’ Andriy Kovalchuk landed in Kherson and was welcomed by all. (απόσπασμα από βίντεο που κυκλοφόρησε σε ουκρανικά κανάλια στο Telegram) 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024