28/03/2024

Καθημερινό Σημείωμα: Οι ειδήσεις με μια ματιά (22/11)

 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρόβαλε σήμερα την ισχύ της Ρωσίας στην Αρκτική κατά την διάρκεια μιας τελετής καθέλκυσης δύο πυρηνικών παγοθραυστικών τα οποία θα διασφαλίσουν την ναυσιπλοΐα καθ’ όλη την διάρκεια του έτους στην δυτική Αρκτική. Ο Πούτιν συμμετέχοντας από το Κρεμλίνο μέσω βιντεοσύνδεσης στην τελετή καθέλκυσης στην πρώην αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Αγίας Πετρούπολης στην βόρεια Ρωσία, είπε ότι τα παγοθραυστικά αυτά είναι στρατηγικής σημασίας για την χώρα.

Νέος γύρος συνομιλιών για τον τερματισμό της συριακής σύγκρουσης ξεκινά στο Καζακστάν. Στις διαπραγματεύσεις για τη «μορφή της Αστάνα» συμμετέχουν η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν, καθώς και εκπρόσωποι από τη συριακή κυβέρνηση και αντιπολίτευση, τον ΟΗΕ και χώρες παρατηρητές. Οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται καθώς η Τουρκία ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο μια νέα επιχείρηση εναντίον Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία. Σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, τα τουρκικά πλήγματα στόχευσαν επίσης το αρχηγείο των αμερικανικών δυνάμεων στην επαρχία Χασάκα. Η συριακή κυβέρνηση ανησυχεί ότι μια άλλη τουρκική χερσαία επιχείρηση πλήρους κλίμακας πλησιάζει, αν και η Ρωσία δεν έχει ακόμη σχολιάσει τις εξελίξεις.

Ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Σαβκάτ Μιρζιγιγιέφ βρίσκεται στη Γαλλία για συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν και η Γαλλική Αναπτυξιακή Υπηρεσία ξεκίνησαν ένα νέο Πρόγραμμα Στρατηγικής Συνεργασίας ύψους 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα διαρκέσει έως το 2025 και θα ανοίξει κοινά έργα στους τομείς της γεωργίας, της ενέργειας, της ύδρευσης, των τραπεζών και των οικονομικών και των μεταφορών. Το Ουζμπεκιστάν δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμο να δημιουργήσει μια βιομηχανική ζώνη που θα είναι προσβάσιμη μόνο σε γαλλικές εταιρείες. Οι δυτικές εταιρείες αναζητούν ολοένα και περισσότερο τις αγορές της Κεντρικής Ασίας ως υποκατάστατο των ρωσικών δραστηριοτήτων τους.

Το Τατζικιστάν και η Κίνα σχεδιάζουν να διεξάγουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο χρόνια στο πλαίσιο ενός νέου σχεδίου συμφωνίας, που δημοσιεύεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης του Τατζικιστάν, με σκοπό την ενίσχυση της συνολικής στρατηγικής τους συνεργασίας. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Τατζικιστάν συναντήθηκε με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας, ο οποίος βρίσκεται στη Ντουσάνμπε για επίσκεψη εργασίας. Το Τατζικιστάν και οι βασικοί παίκτες στην περιοχή –δηλαδή η Ρωσία και η Κίνα– ανησυχούν για την αστάθεια στο Αφγανιστάν που επεκτείνεται σε γειτονικές χώρες.

Ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Γουέι Φένγκε είχε συνομιλίες με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν στη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Άμυνας της ομάδας ASEAN στην Καμπότζη. Ο Γουέι εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να επαναφέρουν τις διμερείς σχέσεις σε καλό δρόμο, αλλά είπε ότι η Ταϊβάν αποτελεί κόκκινη γραμμή. Συμφώνησαν ότι οι στρατοί τους θα πρέπει να διατηρήσουν τις επικοινωνίες, να ενισχύσουν τη διαχείριση κρίσεων και να αγωνιστούν για περιφερειακή σταθερότητα.

Εν μέσω των κλιμακούμενων δοκιμών πυραύλων της Βόρειας Κορέας, η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε μια επιτυχημένη δοκιμή του πυραυλικού συστήματος εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς. Είναι παρόμοιο με το σύστημα Terminal High-Altitude Area Defense (ή THAAD) των ΗΠΑ και έχει σχεδιαστεί για να καταρρίπτει βαλλιστικούς πυραύλους σε υψόμετρο 50-60 χιλιομέτρων. Η Σεούλ σχεδιάζει να ολοκληρώσει την ανάπτυξη του συστήματος μέχρι το 2024.

Σύμφωνα με ανώνυμους Ινδούς αξιωματούχους, το Νέο Δελχί αναβαθμίζει το πυροβολικό, τις ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς, τα drones και τα οχήματά του στην περιοχή Ladakh, παρά την πρόσφατη αποχώρηση των ινδικών στρατευμάτων από τα αμφισβητούμενα σύνορα με την Κίνα στην περιοχή. Οι αναβαθμίσεις σημαίνουν ότι οι εντάσεις παραμένουν, παρόλο που γίνονται προσπάθειες για τον περιορισμό τους.

Οι ρωσικές εξαγωγές χρυσού στην Κίνα τον Οκτώβριο έφτασαν τους 2,16 τόνους (που ισοδυναμεί με 124,6 εκατομμύρια δολάρια), το μεγαλύτερο μηνιαίο ποσό από το 2016. Η Ρωσία εμβαθύνει τους δεσμούς με την Ασία καθώς αντιμετωπίζει δυτική οικονομική πίεση, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών στις εισαγωγές ρωσικού χρυσού.

Η Gazpron απειλεί με μείωση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που στέλνει στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας. Όπως υποστηρίζει η εταιρεία, οι ποσότητες που προορίζονται για τη Μολδαβια παρακρατούνται από την Ουκρανία και από την επόμενη εβδομάδα θα εφαρμόσει ισόποσες περικοπές.

Για πιθανά προβλήματα ηλεκτροδότησης στις οκιακές τους δραστηριότητες σήμερα το βράδυ προειδοποίησε τους Βρετανούς η εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, National Grid, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τα περιθώρια των αντοχών της. Η προειδοποίηση της εταιρείας για το «στενό περιθώριο ηλεκτροδότησης» τίθεται σε ισχύ από τις 7 το απόγευμα τοπική ώρα (9 ώρα Ελλάδας), όταν οι περισσότεροι άνθρωποι θα επιστρέφουν από τη δουλειά, θα μαγειρεύουν για το δείπνο τους και θα χρησιμοποιούν τις οικιακές συσκευές.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024