28/01/2023

Geopolitics & Daily News

Global news on Economy, Security, Politics and more

Κωνσταντίνος Μεταλληνός – Ο Πόλεμος και οι Διεθνείς Ανταγωνισμοί από τον 20ό στον 21ο αιώνα

Γράφει ο Παναγιώτης Γέροντας

Κωνσταντίνος Μεταλληνός – Ο Πόλεμος και οι Διεθνείς Ανταγωνισμοί από τον 20ό στον 21ο αιώνα

Εκδότης Andy’s Publishers

Ο πόλεμος είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο, συνυφασμένο με τη φύση του ανθρώπου και με συνεχώς μεταβαλλόμενο χαρακτήρα, λόγω της εξελισσόμενης πολεμικής τεχνολογίας και των εκάστοτε εφαρμοζόμενων στρατηγικών και τακτικών μεθόδων. Ο πόλεμος συνιστά την πιο ακραία και ενίοτε καθοριστική έκφραση των διεθνών ανταγωνισμών, αφού μπορεί να διαμορφώνει ή να αναδιαμορφώνει μέρος ή ολόκληρο το παγκόσμιο σύστημα των κρατών και των συνασπισμών. Το βιβλίο αυτό επιχειρεί μία θεωρητική και πραγματιστική προσέγγιση στη μορφή του πολέμου και των διεθνών ανταγωνισμών κατά τον 20ο και τον 21ο αιώνα.

Τον Αντιναύαρχο ε.α. Κωνσταντίνο Μεταλληνό είχα κατ’ αρχάς τη τύχη να τον γνωρίσω μέσα από τα βιβλία του και ιδιαίτερα μέσα από το μνημειώδες δίτομο έργο του «Ο ναυτικός πόλεμος κατά την ελληνική επανάσταση 1821 -1829».

Στη συνέχεια, τον γνώρισα και προσωπικά νιώθοντας ένα δέος μπροστά του, μα η εικόνα που αντίκρισα ήταν αυτή ενός μειλίχιου, σοφού ανθρώπου που έχει τη διάθεση να σου προσφέρει απλόχερα όλο τον πλούτο των γνώσεων και των εμπειριών του.

Αν το άριστο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με την αρμονική σύζευξη θεωρίας και πράξης, το παρακάτω βιβλίο που ασχολείται με τον πόλεμο και τους διεθνείς ανταγωνισμούς είναι το απόλυτο παράδειγμα.

 

Στο πρώτο μέρος, ο συγγραφέας αναλύει τη φύση και τα είδη του πολέμου μέσα από μια πραγματική ανεξάντλητη βιβλιογραφία δίνοντας τον χαρακτήρα μιας ιδιαίτερα ενημερωμένης εγκλυκλοπαίδειας του πολέμου, η οποία όμως διαθέτοντας εύληπτο και κατανοητό λεκτικό, εξυψώνεται σε έναν οδηγό τόσο προς τον γνώστη όσο και προς τον αμύητο σε θέματα πολέμου και διεθνών σχέσεων.

Στο δεύτερο μέρος, ο συγγραφέας αναλύει πολύ πετυχημένα πλευρές του πολέμου, ιδιαίτερα τη κοινωνική και τη οικονομική διάσταση. Μας υπενθυμίζει το παράδειγμα του Ολοκληρωτικού Πολέμου (Total War) που οδήγησε στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους με τις κοινωνίες και τις οικονομίες των κρατών να μετατρέπονται σε πολεμικές. Ο συγγραφέας δίνει ιδιαίτερα σημασία στο κόστος του πολέμου, ενώ εκρηκτικό ενδιαφέρον προκαλούν οι αναλύσεις των συγκρούσεων που ακολούθησαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τα διδάγματα που εξάγονται από αυτές.

Τέλος το βιβλίο δεν θα μπορούσε να μην έχει ξεχωριστό κεφάλαιο στην ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και το πώς αυτές αλλάζουν τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου (modern warfare). Τελικά οι νέες τεχνολογίες είναι ικανές εκτός από τον τρόπο διεξαγωγής να αλλάξουν και τη φύση του πολέμου; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση μόνο από τις εξελίξεις θα είναι δυνατόν με βεβαιότητα να απαντηθεί.

Εν κατακλείδι, το νέο πόνημα του Κωνσταντίνου Μεταλληνού αξίζει μια περίοπτη θέση σε κάθε βιβλιοθήκη και ιδιαίτερως αυτών που θέλουν να ασχολούνται με τις διεθνείς σχέσεις.

 

Βιογραφικό Σημείωμα Συγγραφέα: Ο Κωνσταντίνος Μεταλληνός είναι Αντιναύαρχος ΠΝ ε.α. Έχει συγγράψει τα βιβλία «Η ζωή και το Σύμπαν» (1966), «Βασίλισσα Όλγα”-Ένα αντιτορπιλικό στη δίνη του πολέμου» (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών-1996) και «Ο ναυτικός πόλεμος κατά την ελληνική επανάσταση 1821-1829» (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών-2016). Επίσης είχε συμμετοχή στη συγγραφή των συλλογικών έργων «Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος-Η δράση του πολεμικού μας ναυτικού 1939-1945» (2003), και «Διακόσια χρόνια από τον Ναυτικό Αγώνα της Ελληνικής Επανάστασης, 1821-2021» (2021). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά ναυτικού περιεχομένου και σε εφημερίδες.

 

About Post Author

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
2021 Copyright © All rights reserved - Geopolitics & Daily News | Newsphere by AF themes.
Translate »
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2022