20/04/2024

Καθημερινό Σημείωμα: Οι ειδήσεις με μια ματιά (23/11)

 

Αναπάντεχη εξέλιξη στη συμφωνία για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, καθώς παραιτήθηκε σήμερα από τη θέση του ο συντονιστής του ΟΗΕ για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, Αμίρ Αμπντάλα, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους. Την είδηση έδωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, Φαρχάν Χακ, προσθέτοντας πως βρίσκεται σε εξέλιξη η εύρεση του αντικαταστάτη.

Βομβαρδισμός από τουρκικό drone εναντίον κοινής βάσης κουρδικών δυνάμεων και του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού στη βορειοανατολική Συρία έθεσε σε κίνδυνο Αμερικανούς στρατιώτες, ανέφερε την Τετάρτη το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM).Ο τουρκικός στρατός εξαπολύει από την Κυριακή αεροπορικές επιδρομές εναντίον Κούρδων μαχητών στη Συρία.

Ο γερμανικός δείκτης αγορών αυξήθηκε στο 46,7 τον Νοέμβριο από 45,1 τον Οκτώβριο, σημειώνοντας άλμα για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και αψηφώντας τις προσδοκίες για περαιτέρω πτώση. (Οτιδήποτε πάνω από το 50 υποδηλώνει ανάπτυξη.) Εν μέρει, τα αποτελέσματα οφείλονται στην βραδύτερη αύξηση των τιμών των εισροών και στους μειωμένους χρόνους παράδοσης των υλικών. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν φόβοι ότι η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οδεύει σε ύφεση.

Ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom συναντήθηκε με τον διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσουν την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια. Συγκεκριμένα, συζήτησαν για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας γύρω από το εργοστάσιο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα έχει «απευθείας επαφή» με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν μέσα «στις επόμενες ημέρες».«Σκοπεύω να έχω άμεση επαφή μαζί του μέσα στις επόμενες ημέρες για μη στρατιωτικά πυρηνικά ζητήματα πρώτα και κύρια και για το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια, μετά από επικοινωνία» με τον γενικό διευθυντή της ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε δημοσιογράφους.

Ρωσία και Λευκορωσία ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη συνεργασία τους. Η κυβέρνηση στο Μινσκ ενέκρινε πρόσφατα ένα σχέδιο συμφωνίας με τη Ρωσία για μια κοινή βιομηχανική πολιτική, η οποία ακολουθεί εννέα μήνες αυξημένης οικονομικής δέσμευσης. Από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, οι εξαγωγές της Λευκορωσίας στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 34% και το μερίδιο της ρωσικής αγοράς στις εξαγωγές εμπορευμάτων της Λευκορωσίας αυξήθηκε από 41% σε 57 %.

Η τακτική σύνοδος του συμβουλίου ασφαλείας του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας ξεκίνησε σήμερα στο Ερεβάν, όπου η Ρωσία, η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν θα συζητήσουν βασικούς τομείς συνεργασίας, διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. Πριν από την άφιξή του, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ για την εφαρμογή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς και για την αποκατάσταση των συγκοινωνιακών συνδέσεων στον Νότιο Καύκασο. Οι εντάσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας συνεχίζονται και η Ρωσία θέλει να διατηρήσει την επιρροή της στην περιοχή ως μεσολαβητής των συγκρούσεων.

Η Κίνα πραγματοποίησε την πρώτη της συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο με τα έθνη του Νότιου Ειρηνικού, (Φίτζι, Βανουάτου, Κιριμπάτι, Τόνγκα και Παπούα Νέα Γουινέα). Ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας εξέφρασε την ελπίδα για πιο συνεργατικές, φιλικές διμερείς σχέσεις, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο είναι πρόθυμο να βοηθήσει τις χώρες αυτές να ενισχύσουν την ικανότητα επιβολής του νόμου.

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν στο Foxconn Zhengzhou στην Κίνα, το μεγαλύτερο εργοστάσιο iPhone στον κόσμο, αφού η εταιρεία απέτυχε να παράσχει στους υπαλλήλους που είχε υποσχεθεί επιδόματα εργασίας και αρνήθηκε άλλους όρους πρόσληψης. Συγκεκριμένα, διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα στο ίδιο εργοστάσιο για τα αυστηρά μέτρα για τον COVID-19 και για τα μεγάλα χρονικά διαστήματα καραντίνας. Πολλοί υπάλληλοι έχουν εγκαταλείψει έκτοτε το εργοστάσιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας ολοκλήρωσε επίσκεψη στη Μιανμάρ αυτή την εβδομάδα, συζητώντας τη συνεργασία και την ασφάλεια στα ανήσυχα σύνορα με κυβερνητικούς αξιωματούχους της χώρας. Η αστάθεια στα σύνορα της Μιανμάρ με την Ινδία είναι μια σημαντική πηγή κινεζικής επιρροής στην περιοχή και η Ινδία μεταφέρει στρατιωτικούς πόρους στις ανατολικές συνοριακές επαρχίες της τους τελευταίους μήνες.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024