29/03/2024

Καθημερινό Σημείωμα: Οι ειδήσεις με μια ματιά (24/11)

 

Η Ρωσία και η Ουκρανία πραγματοποίησαν σήμερα άλλη μία ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, με τις δύο πλευρές να παραδίδουν η καθεμία στην άλλη 50 άτομα. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η Ουκρανία απελευθέρωσε 50 Ρώσους στρατιώτες που είχαν πιαστεί αιχμάλωτοι. Ο Αντρίι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου δήλωσε πως «καταφέραμε να φέρουμε πίσω 19 υπερασπιστές της Μαριούπολης καθώς και 15 αιχμαλώτους από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ και 7 από το Φιδονήσι».

Η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παραδέχτηκε ότι έναν χρόνο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σχεδίαζε από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τη διοργάνωση συνομιλιών με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, «αλλά δεν είχα πλέον δύναμη να το επιβάλω». Κατά τη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας επίσκεψής μου στη Μόσχα τον Αύγουστο του 2021, είχα την αίσθηση ότι «σε ό,τι αφορά την πολιτική εξουσίας, είχα τελειώσει – για τον Πούτιν, μόνο η εξουσία μετράει», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξή της στο περιοδικό Der Spiegel.

Οκτώ Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν από τα τουρκικά πλήγματα, το βράδυ της Τετάρτης, στο Αλ Χολ, το στρατόπεδο όπου φιλοξενούνται οικογένειες τζιχαντιστών, στη βορειοανατολική Συρία, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι κουρδικές δυνάμεις.Το Αλ Χολ, που είναι υπό κουρδική διοίκηση, φιλοξενεί περισσότερους από 50.000 συγγενείς τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Η κουρδική πλευρά προειδοποίησε ότι ορισμένες οικογένειες μαχητών του ΙΚ μπορεί να δραπετεύσουν, επωφελούμενες από το χάος.

Μια χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία θα μπορούσε να αυξήσει την ένταση στην περιοχή και να οδηγήσει σε αύξηση της τρομοκρατικής δραστηριότητας, δήλωσε την Πέμπτη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. «Διατηρούμε στενές επαφές με την τουρκική πλευρά για το συριακό ζήτημα. Κατανοούμε τις ανησυχίες της Τουρκίας για τις απειλές κατά της εθνικής της ασφάλειας. Πιστεύουμε ότι μια χερσαία επιχείρηση στο συριακό έδαφος θα αυξήσει την ένταση στην περιοχή και θα οδηγήσει σε αύξηση της τρομοκρατικής δραστηριότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνομιλία που είχε με τον Φινλανδό ομόλογό του, ξεκαθάρισε πως η επιχείρηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία θα συνεχιστεί. Στο μεταξύ, το τουρκικό πυροβολικό συνέχισε να βομβαρδίζει για έκτη διαδοχική ημέρα θέσεις της κουρδικής πολιτοφυλακής στη βορειοανατολική Συρία, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «καλεί σε αυτοσυγκράτηση και επείγουσα αποκλιμάκωση», τόνισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο, ερωτηθείς σχετικά με την επιχείρηση της Τουρκίας «Γαμψό Ξίφος».Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης τη στήριξη για εκεχειρία στη Συρία και επισήμανε τη δέσμευση της ΕΕ «στην ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και του Ιράκ».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στο Πεκίνο την 1η Δεκεμβρίου για μια συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. «Θα συζητήσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις καθώς και θέματα κοινού ενδιαφέροντος», διευκρίνισε σε ένα μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024