19/04/2024

Καθημερινό Σημείωμα: Οι ειδήσεις με μια ματιά (25/11)

 

Η Ρωσία «θα επιτύχει τους στόχους της» στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με μητέρες στρατιωτών και επίστρατων που πολεμούν στην Ουκρανία. Η συνάντηση διοργανώθηκε από το Κρεμλίνο και μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και από τις δύο πλευρές, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, και η ρωσική εισβολή έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης από την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν προτίθεται να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και είναι έτοιμος να τον συνεχίσει ακόμη μερικά χρόνια, χωρίς να λαμβάνει υπ όψιν τις απώλειες του ρωσικού στρατού, με στόχο να καταλάβει το Κίεβο, γράφει ο ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας Vaznie istorii επικαλούμενος πηγές προσκείμενες στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB).

Νωρίτερα το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW) είχε ανακοινώσει, ότι οι ρωσικές αρχές προτίθενται να συνεχίσουν την κρυφή επιστράτευση ακόμη και την περίοδο της άνοιξης που γίνονται νέες κλητεύσεις. Το ότι στην Ρωσία συνεχίζεται η κρυφή επιστράτευση, είναι κάτι που το επιβεβαιώνουν πολλές έμμεσες ενδείξεις. Για παράδειγμα αυτή την εβδομάδα το Υπουργείο ψηφιακής ανάπτυξης, ανακοίνωσε ότι θα διαμορφώσει έναν πρόσθετο κατάλογο για αναβολές από τον στρατό για αυτούς που εργάζονται σε εταιρείες IT τεχνολογιών. Οι κληρωτοί, σύμφωνα με τα στοιχεία του ISW «είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σταλούν στην Ουκρανία, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2023».

Βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού της Γερμανίας και της αντιπολίτευσης προτείνουν με σχέδιο ψηφίσματος να αναγνωρισθεί ως γενοκτονία ο μαζικός λιμός που επέβαλε η ρωσική ηγεσία του Σοβιετικού ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν την περίοδο 1932-33, γνωστή με την ονομασία Γκολοντομόρ, όταν εκατομμύρια Ουκρανοί, πέθαναν από ασιτία. Το σχέδιο ψηφίσματος περιγράφει τις προσπάθειες της τότε σοβιετικής ηγεσίας να ελέγξει και να καταστείλει τους αγρότες καθώς και την ουκρανική κουλτούρα και γλώσσα μέσω της πείνας και της καταστολής.

Η πρόεδρος του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου, η Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 7,5 έτη για δηλώσεις της σχετικά με πιθανή χρήση χημικών όπλων από τον τουρκικό στρατό. Η Φιντζαντζί συνελήφθη στις 26 Οκτωβρίου στα προάστια της Άγκυρας και φυλακίστηκε την επόμενη μέρα για «τρομοκρατική προπαγάνδα», επειδή ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για πιθανή χρήση χημικών όπλων από τον τουρκικό στρατό εναντίον των Κούρδων ανταρτών του PKK στο Ιράκ.

Οι αποφάσεις της Twitter Inc για το κλείσιμο του γραφείου της στις Βρυξέλλες, αλλά και για την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων, προκαλούν ανησυχίες για το βαθμό συμμόρφωσης της εταιρίας με τους νέους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των αναρτήσεων με παράνομο περιεχόμενο δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς.

Στην απόλυση δεκάδων ακόμα εργαζομένων – και μάλιστα νύχτα – προχώρησε ο νέος διευθυντής του Twitter , αν και πριν λίγες ημέρες ο Μασκ είχε δηλώσει ότι τελείωσαν οι απολύσεις και αντιθέτως ενδιαφέρεται να προσλάβει νέα άτομα. Σύμφωνα με το Business Today, αρκετές δεκάδες υπάλληλοι του Twitter απολύθηκαν τη νύχτα της Τετάρτης – οι περισσότεροι από τους οποίους μηχανικοί – παραμονή της γιορτής των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι άνθρωποι που απολύθηκαν ανήκαν στους «σκληροπυρηνικούς», αυτούς που είχαν αποφασίσει να μείνουν πίσω για να υποστηρίξουν το Twitter του Μασκ.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024