Οι Κούρδοι της Συρίας στρέφονται στις ΗΠΑ καθώς η Τουρκία απειλεί με χερσαία επιχείρηση
Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα
Η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται πως επιθυμεί να περιορίσει τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ασυγκράτητος καθώς βαδίζει προς την τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές του 2023.
Ο Ερντογάν σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε ουσιαστικά ότι η Επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος», που ξεκίνησε με επιθέσεις αέρος, πυροβολικού και μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε πόλεις που ελέγχονται από τους Κούρδους στη βόρεια Συρία στις 20 Νοεμβρίου, μόλις ξεκινά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί σύντομα η Τουρκία να στείλει και χερσαίες δυνάμεις.
Καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποιεί για μια πιθανή νέα χερσαία εισβολή στη γειτονική Συρία, αξιωματούχοι από την ελεγχόμενη από τους Κούρδους περιοχή ζητούν από την κυβέρνηση Μπάιντεν να παρέμβει.
Γιατί η τρομοκρατική επίθεση στην πλατεία Ταξίμ βολεύει τον Ερντογάν
Η Ιλχάμ Αχμέντ, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου (SDC), που είναι ο πολιτικός βραχίονας των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στη βορειοανατολική Συρία, έστειλε επιστολή στον επικεφαλής του State Department, Άντονι Μπλίκεν, καλώντας τη διοίκηση να μιλήσει σθεναρά ενάντια σε μια πιθανή τουρκική εισβολή.
Στην επιστολή προς τον Μπλίκεν, η οποία εστάλη την προηγούμενη εβδομάδα, η πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του SDC περιέγραψε τις ανησυχίες της ότι η Τουρκία επιδιώκει να καταλάβει νέα συριακή γη με την επαπειλούμενη χερσαία εισβολή της. Υποστήριξε, επίσης, ότι μια ανανεωμένη επίθεση θα υπονόμευε την ικανότητα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος καθώς και να εξασφαλίσουν τον διαβόητο στρατόπεδο Al-Hol που κρατά εκτοπισμένες οικογένειες που συνδέονται με τους μαχητές του ISIS.
Η έκκληση της Αχμέντ έρχεται καθώς τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη συνεχίζουν να στοχεύουν πόλεις σε όλη τη βόρεια Συρία ως αντίποινα για την τρομοκρατική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, η οποία σκότωσε έξι ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 80. Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση και στην επιστολή της, η κουρδική πλευρά αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη των SDF.
Σύριοι και Κούρδοι αξιωματούχοι λένε ότι περισσότερα από 59 άτομα έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων αμάχων, από τα τουρκικά πλήγματα με στόχο τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την πολιτοφυλακή που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των SDF. Για την ακρίβεια σκοτώθηκαν, 35 Κούρδοι μαχητές, 23 Σύροι στρατιώτες και ένας δημοσιογράφος κουρδικού ειδησεογραφικού πρακτορείου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μάλιστα, μια μόλις ημέρα μετά την έκκληση του Πενταγώνου για αποκλιμάκωση, δύο μαχητές των SDF σκοτώθηκαν σε ύποπτη επίθεση τουρκικού drone σε απόσταση 130 μέτρων από μια βάση που χρησιμοποιούν τα αμερικανικά στρατεύματα.
Ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου δήλωσε σε δελτίο τύπου στις 23 Νοεμβρίου ότι οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία «απείλησαν άμεσα» τα αμερικανικά στρατεύματα που συνεργάζονται με τις SDF για την καταπολέμηση του ISIS στη Συρία. Πιο συγκεκριμένα, ένα τουρκικό χτύπημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους προσγειώθηκε σε απόσταση 130 μέτρων από το αμερικανικό προσωπικό σε μια αμερικανική βάση κοντά στη Χασάκα της Συρίας
Η υποστήριξη της Ουάσιγκτον στους Κούρδους μαχητές της Συρίας παραμένει πηγή έντασης στη σχέση της με την Άγκυρα, η οποία τους θεωρεί προέκταση του παράνομου για την Τουρκία Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Την προηγούμενη Δευτέρα, Τούρκοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τους Κούρδους μαχητές για μια επίθεση με όλμους που σκότωσε δύο άτομα —ένα 5χρονο αγόρι και έναν δάσκαλο— στη νότια τουρκική επαρχία Γκαζιαντέπ.
Ζητούμενος να σχολιάσει τα γεγονότα, Τούρκος αξιωματούχος που μίλησε στο διαδικτυακό χώρο Al- Monitor είπε ότι η τελευταία στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία έχει στόχο «να διασφαλίσει την προστασία των τουρκικών συνόρων και να χτυπήσει τη ρίζα της τρομοκρατίας».
Η κυβέρνηση Μπάιντεν λέει ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της, αλλά προειδοποιεί ότι η διασυνοριακή βία μπορεί να υπονομεύσει τον κοινό στόχο της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον να νικήσουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, τους οποίους ο αμερικανικός στρατός υπολογίζει μεταξύ 6.000 και 10.000 στη Συρία και το Ιράκ. Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την κατάρρευση του αυτοαποκαλούμενου χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους, αρκετές εκατοντάδες στρατιώτες των ΗΠΑ παραμένουν σταθμευμένοι στην περιοχή που διοικείται από τους Κούρδους για να βοηθήσουν προκειμένου να κατασταλεί ό,τι έχει απομείνει από την τρομοκρατική ομάδα.
Οι ΗΠΑ «μεταφέρουν με συνέπεια τις σοβαρές ανησυχίες μας στην Τουρκία, δημόσια και ιδιωτικά», δήλωσε στην ιστοσελίδα Al- Monitor πηγή του State Department και συνέχισε «Προτρέπουμε την Τουρκία να αποφύγει τέτοιες επιχειρήσεις, όπως και τους Σύρους εταίρους μας να αποφύγουν επιθέσεις ή κλιμάκωση»
Τέτοιες δηλώσεις «δεν είναι αρκετά ισχυρές», είπε ο διοικητής των SDF Μασλούμ Αμπντί σε συνέντευξη που παραχώρησε επίσης στο Al- Monitor. «Πρέπει να κάνουν περισσότερα», είπε για την κυβέρνηση Μπάιντεν, ενώ εξέφρασε τους φόβους του ότι το Κομπάνι είναι πιθανός στόχος της επαπειλούμενης τουρκικής χερσαίας επίθεσης.
Ωστόσο, η αναλύτρια Ντάρεν Χαλίφα (International Crisis Group) προειδοποίησε ότι οι SDF δεν πρέπει να βασίζονται μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αποτρέψουν την τουρκική στρατιωτική δράση.
«Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ για τις ΗΠΑ, και ανεξάρτητα από το πόσο κακές είναι οι σχέσεις, υπάρχει ένα πάτωμα σε αυτήν», είπε χαρακτηριστικά. «Οι ΗΠΑ μπορούν –και πιθανότατα θα το κάνουν– να επιβάλουν κάποιες κυρώσεις στην Τουρκία εάν υπάρξει τουρκική χερσαία εισβολή σε συγκεκριμένες περιοχές, αλλά πέρα από αυτό, δεν θα ανατινάξουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία».
Αξιωματούχοι της Τουρκικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον λένε ότι τα κανάλια επαφής με τους Αμερικανούς παραμένουν ανοιχτά. Να θυμίσουμε εδώ πως ο πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ Μαρκ Μίλεϊ μίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του, στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ. Η περιγραφή της κλήσης τους, όπως δόθηκε στη δημοσιότητα από το Πεντάγωνο, δεν έκανε καμία αναφορά στη Συρία, αλλά ανέφερε ότι συζήτησαν «αρκετά θέματα αμοιβαίου στρατηγικού ενδιαφέροντος», προφανώς και ό,τι συμβαίνει στα τουρκοσυριακά σύνορα.
Επίσης, ο Σινάμ Μοχάμαντ, ο ανώτατος εκπρόσωπος του SDC στην Ουάσιγκτον, πραγματοποίησε συναντήσεις με αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν. «Μας είπαν: «Δεν θέλουμε την αποσταθεροποίηση της περιοχής», είπε ο Μοχάμεντ. «Ακούει όμως η Τουρκία; Όχι, δεν νομίζω».
Λαμβάνοντας υπόψη τις προηγούμενες τουρκικές εισβολές στη βόρεια Συρία, συνήθως, οι χερσαίες επιχειρήσεις πραγματοποιούνται μετά από μερικές μέρες διασυνοριακού βομβαρδισμού από το πυροβολικό και επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και, στη συνέχεια, ο τουρκικός στρατός εισβάλλει. Επίσης, συνήθως, όταν η Τουρκία εισβάλλει στη βόρεια Συρία, χρειάζεται να πάρει το πράσινο φως από τις υπερδυνάμεις που είναι στρατιωτικά παρούσες στη Συρία, δηλαδή τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Αλλά η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να ανάψει το πράσινο φως για μια τουρκική εισβολή πλήρους κλίμακας τη δεδομένη χρονική στιγμή. Αυτό που θέλει η Ρωσία είναι η τουρκική κυβέρνηση στην Άγκυρα να προχωρήσει σε συζητήσεις με την κυβέρνηση Άσαντ- με άλλα λόγια ο Ερντογάν να δεσμευτεί από τη Ρωσία για μια χειραψία με τη συριακή πλευρά. Καθώς μάλιστα ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, ο Πούτιν δεν θα δώσει το πράσινο φως σε μια τουρκική εισβολή τόσο εύκολα όσο ενδεχομένως πιστεύει η Τουρκία.
Από την άλλη, οι ΗΠΑ έχουν συνήθως αντιρρήσεις στις τουρκικές εισβολές επειδή στοχεύουν το κουρδικό YPG και οι Κούρδοι αποτελούν συμμάχους τους στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Το προηγούμενο διάστημα η Τουρκία αντιτάχθηκε στη σκανδιναβική επέκταση του ΝΑΤΟ, παίζοντας ουσιαστικά το παιχνίδι του Πούτιν και καθυστερώντας την βορειοατλαντική συμμαχία. Με αφορμή την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα χρησιμοποίησε επίσης άριστα το χαρτί της τρομοκρατίας προκειμένου να εισβάλλει στη Συρία. Και έτσι αυτή τη στιγμή, η Ουάσιγκτον δεν θέλει να δώσει πάτημα στην Τουρκία προκειμένου να μην εγκρίνει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Τι μέλλε γενέσθαι; Θα φανεί σύντομα!
Περί του τρομοκρατικού χτυπήματος στην Τουρκία και γιατί έχει οσμή «false flag»