20/04/2024

Αβίβ Κοχάβι: Ποιος είναι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ του Ισραήλ

IIDF Chief of Staff Lt. Gen. Aviv Kochavi attends a ceremony at Mount Herzl in Jerusalem, June 17, 2022. Photo by Flash90. (https://www.jns.org/ )

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος 

 

Ο Αβίβ Κοχάβι είναι από το 2018 αρχηγός ΓΕΕΘΑ του Ισραήλ με μακρά θητεία στις ειδικές δυνάμεις της χώρας. Ο Κοχάβι γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Χάιφα. Έγινε γνωστός στην ισραηλινή κοινωνία  τη δεκαετία του 80,  κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων Ισραήλ- Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Από εκείνη τη χρονιά, ως ανθυπολοχαγός του σώματος αλεξιπτωτιστών, συμμετείχε σε δεκάδες επιχειρήσεις. Στα 28 του χρόνια έγινε διοικητής τάγματος και σε ηλικία 38 ετών διοικητής των επίλεκτων αλεξιπτωτιστών του Ισραήλ.

Το Φεβρουάριο του 2002 ο Κοχάβι, ως διοικητής της ταξιαρχίας αλεξιπτωτιστών του ισραηλινού στρατού στην περιοχή Ναμπλούς έκανε επιδρομή εναντίον ενός καταυλισμού στο οποίο βρισκόταν μεγάλος  αριθμός μαχητών της Χαμάς. Η επιδρομή ήταν εξαιρετικά πετυχημένη  με τους Ισραηλινούς αλεξιπτωτιστές να προκαλούν τεράστιες απώλειες στους αντιπάλους τους.

Το 2005 ο Κοχάβι έδρασε στην εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή της Γάζας, ως επικεφαλής της ισραηλινής μεραρχίας της Λωρίδας της Γάζας. Στη διάρκεια της θητείας του έριξε ιδιαίτερο βάρος στην προστασία των  εποίκων που ήδη είχαν αρχίσει να εγκαθίστανται στη περιοχή. Ο ίδιος βρισκόταν σε συνεχή επαφή μαζί τους, έτσι ώστε να χαραχτεί από κοινού η καλύτερη δυνατή στρατηγική.

Στις 27 Φεβρουαρίου 2006, ο Κοχάβι ήταν έτοιμος να πάει στο Λονδίνο για περαιτέρω σπουδές. Η στρατιωτική εισαγγελία όμως τον προέτρεψε να μην ταξιδέψει. Το Ισραήλ φοβόταν ότι ο Κοχάβι θα συλλαμβάνονταν καθώς κατηγορούνταν εκείνη την  περίοδο για τη δολοφονία 14 αμάχων στη  διάρκεια επιδρομής κατά  του ανώτερου αξιωματούχου της Χαμάς, Σαλάχ Σεχάντε.

Στις 26 Οκτωβρίου 2018 ανακοινώθηκε ότι ο Κοχάβι θα είναι ο επόμενος αρχηγός ΓΕΕΘΑ του Ισραήλ . Μία ακόμη σημαντική επιτυχία του είναι ο χειρισμός της κρίσης στα σύνορα Λιβάνου και Ισραήλ  (2019). Εκείνη τη μέρα,  η Χεζμπολάχ βομβάρδισε ισραηλινό φυλάκιο στα σύνορα των δυο χωρών. Ο ισραηλινός στρατός απάντησε εκτοξεύοντας 100 βλήματα πυροβολικού κατά θέσεων της Χεζμπολάχ.

Στις 21-5-2021 έληξε η επιχείρηση «φύλακας των τειχών». Πρόκειται για μια επιχείρηση απάντηση από την πλευρά του Ισραήλ προς τη Χαμάς για τις συνεχείς επιθέσεις με ρουκέτες που εκτόξευε κατά ισραηλινών στόχων. Ο ισραηλινός στρατός κατάφερε να προκαλέσει τεράστιες απώλειες στη Χαμάς. Μάλιστα, ο Κοχάβι τόνισε ότι η Χαμάς δεν περίμενε τα πλήγματα του. Ο ίδιος, ως  αρχηγός ΓΕΕΘΑ,  κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία του άμαχου πληθυσμού.  Το υπόγειο σύστημα της Χαμάς υπέστη τεράστιες καταστροφές, κάτι που οδήγησε στην τεράστια αποδυνάμωση της οργάνωσης.

Τον επόμενο χρόνο κλήθηκε να διαχειριστεί άλλη μια κρίση με τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ. Εκείνο το διάστημα το Ισραήλ είχε δεχτεί 350 ρουκέτες από την Λωρίδα της Γάζας . Οι περισσότερες αναχαιτίστηκαν από το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό  σύστημα Iron Drone που διαθέτει το Ισραήλ.

 

Gen. Tod D. Wolters, commander, U.S. European Command (USEUCOM), met with Lt. Gen. Aviv Kochavi, chief of the general staff of the Israel Defense Forces, July 25, to discuss ongoing bilateral defense activities between the two nations. Photos by Israel Defense Forces Spokespersons Unit. 25 July 2019

Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα πραγματικότητα, ο Κοχάβι έχει πιεστεί αρκετά να στηρίξει την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της Ρωσίας. Ωστόσο, ως έμπειρος στρατιωτικός  γνωρίζει πολύ καλά ότι σε περίπτωση που βοηθήσει ενεργά το Κίεβο θα υπάρχει ο κίνδυνος της αλλαγής  πολιτικής από πλευράς της  Ρωσίας στη Συρία, εις βάρος των ισραηλινών συμφερόντων. Έτσι, σε πρώτη φάση, προχώρησε στην αποστολή κρανών και αλεξίσφαιρων προς τον ουκρανικό στρατό. Παράλληλα, η κυβέρνηση του Ισραήλ παραχώρησε πάνω από 200 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία. Τέλος, η Ιερουσαλήμ δέχτηκε 20 Ουκρανούς τραυματίες στρατιώτες οι οποίοι νοσηλεύτηκαν στα  νοσοκομεία της πόλης.

Συμπεράσματα

Ο Αβίβ Κοχάβι, κατά την εκτίμηση μου,  είναι ένας εξαιρετικός αξιωματικός. Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του κατάφερε να προκαλέσει σημαντικά πλήγματα στις εχθρικές δυνάμεις της Χεζμπολάχ, της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, πετυχαίνοντας να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις απώλειες των δυνάμεων του. Παράλληλα βλέπουμε ότι στις επιχειρήσεις που έχει διεξάγει ο ισραηλινός στρατός κατά την περίοδο 2021 -2022 στη Γάζα, η Χαμάς αλλά και η Ισλαμική Τζιχάντ έχουν υποστεί συντριπτικά πλήγματα, έχοντας αποδυναμωθεί. Εκτιμώ όμως ότι  η μελλοντική πρόκληση για τον Κοχάβι δεν θα είναι ούτε η Χαμάς, ούτε η Ισλαμική Τζιχάντ αλλά το Ιράν και η Συρία.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024