19/04/2024

Καθημερινό Σημείωμα: Οι ειδήσεις με μια ματιά (28/11)

 

Εκτεταμένες διαμαρτυρίες κατά των αυστηρών μέτρων περιορισμού του ιού COVID ξέσπασαν σε ολόκληρη την Κίνα χθες Κυριακή. Στο Πεκίνο και τη Σαγκάη, οι διαδηλώσεις έγιναν βίαιες καθώς οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους όχι μόνο για τα μέτρα καραντίνας αλλά και για την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρόεδρο Σι Τζίνπινγκ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το δικαίωμα των ανθρώπων στην ειρηνική διαμαρτυρία στην Κίνα, δήλωσε η Ουάσινγκτον ενώ ένα μεγάλο πλήθος διαδηλώνει σε πολλές πόλεις κατά των αυστηρών μέτρων.

Οι ΗΠΑ χαλαρώνουν τις κυρώσεις στη Βενεζουέλα, ανακοινώνοντας το Σάββατο ότι επιτρέπουν στην αμερικανική ενεργειακή εταιρεία Chevron και στις θυγατρικές της να εξάγουν και να εισάγουν αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου από τη χώρα της Νότιας Αμερικής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η άδεια, που χορηγείται από το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών, ισχύει μόνο για έξι μήνες και μπορεί να ακυρωθεί ανά πάσα στιγμή. Δεδομένης της κατάστασης της βιομηχανίας πετρελαίου στη Βενεζουέλα, ωστόσο, αυτό είναι απίθανο να επηρεάσει την προσφορά πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά.

Ο Πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την επανεκλογή του την περασμένη εβδομάδα, ταξιδεύοντας στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Συζήτησαν την ανάπτυξη κοινών υποδομών μεταφορών και υλικοτεχνικής υποστήριξης, το εμπόριο και τις επενδύσεις. Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία εργάζεται για τον επαναπροσανατολισμό των εξαγωγών και των εισαγωγών της σε νέες αγορές.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας επισκέφθηκε το Ουζμπεκιστάν, όπου είχε συνομιλίες με κρατικούς αξιωματούχους. Σε συνάντηση με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου του Ουζμπεκιστάν, σημείωσε τη σημασία της ανάπτυξης εναλλακτικών συστημάτων πληρωμών και πρότεινε στο Ουζμπεκιστάν να εξετάσει τις συνέπειες της συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Αεροπορική Δύναμη Αυτοάμυνας της Ιαπωνίας πραγματοποίησε άσκηση αναχαίτισης πυραύλων κοντά σε πυρηνικό εργοστάσιο στην ακτή της Θάλασσας της Ιαπωνίας.

Συμφωνία ενεργειακής συνεργασίας υπέγραψαν ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν. Η Γαλλία υποσχέθηκε να βοηθήσει τη Γερμανία να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο και η Γερμανία δεσμεύτηκε να στηρίξει τη Γαλλία παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια τους χειμερινούς μήνες.

Τουλάχιστον οκτώ πολίτες σκοτώθηκαν από την επίθεση που εξαπέλυσαν χθες βράδυ μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Σεμπάμπ στο ξενοδοχείο Villa Rose, το οποίο βρίσκεται κοντά στην προεδρική κατοικία της Σομαλίας, στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, λέγοντας ότι η επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας ολοκληρώθηκε και τελείωσε η πολιορκία του κτιρίου.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024